CABELLS

Cirurgia capil·lar a Barcelona: ¿Com es porta a terme i quin percentatge d’èxit té?

Malgrat les grans campanyes de màrqueting, actualment només existeixen dos mètodes per fer un trasplantament de cabells: el FUE i el FUSS

La clínica Ileagrup, situada a la zona alta de Barcelona, està especialitzada en cirurgia capil·lar i compta amb un equip mèdic expert en totes les tècniques

El 90% dels casos d’alopècia a Espanya són de tipus androgència, és a dir, es tracta d’una pèrdua de pèl d’origen hereditari

El 90% dels casos d’alopècia a Espanya són de tipus androgència, és a dir, es tracta d’una pèrdua de pèl d’origen hereditari / Shutterstock

6
Es llegeix en minuts

Espanya és un dels països del món amb més problemes d’alopècia. La calvície, reconeguda com una malaltia, malgrat no suposar un risc, pot implicar un altre tipus de problemes relacionats amb l’estètica i amb els complexos a causa dels cànons de bellesa establerts per la societat. Segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre la satisfacció amb els tractaments contra l’alopècia, a un 63% dels enquestats els va preocupar perdre cabells.

El 90% dels casos d’alopècia a Espanya són d’origen androgènic, és a dir, pèrdua de cabells que té com a principal causa l’herència genètica. I, a diferència del que tradicionalment es pensa, la calvície no és un regal patern, és el cromosoma X (mare) el que determina de manera més clara el futur del nostre cuir cabellut.

La calvície no té cura coneguda, tot i que sí que és possible frenar el procés amb tractaments específics i a través de l’empelt capital, una tendència que ha anat guanyant espai en els últims anys, però que genera molts dubtes als que s’hi interessen. «Algunes persones interessades a fer-se una cirurgia capil·lar, poden sentir certa confusió i angoixa al buscar informació sobre l’alopècia, els seus tractaments i les últimes novetats científiques. Veuen tantes «tècniques innovadores» de trasplantament que en ocasions perden l’esperança de trobar informació veraç», asseguren des de la clínica Ileagrup de Barcelona, especialitzada en trasplantaments capil·lars.

Des de la clínica barcelonina expliquen que la majoria d’aquestes tècniques noves són producte de «pressupostos descomunals per a màrqueting». «Digui el que digui la publicitat, no hi ha cap dubte entre els metges que només existeixen dues tècniques de trasplantament capil·lar: la FUE i la FUSS. La novetat només rau en la part instrumental que s’utilitza en les diferents fases de la cirurgia», apunten els doctors Ney Arencibia i María José Guerrero d’Ileagrup. També cal vigilar amb les clíniques de dubtosa fiabilitat, ja que l’experiència podria ser un desastre i amb conseqüències per a la salut.

Els dos únics mètodes

Els dos únics mètodesEl mètode de trasplantament FUE i el mètode FUSS tan sols es diferencien per la tècnica utilitzada. El procés d’implantació de l’empelt és exactament el mateix, però la manera d’extreure unitats fol·liculars són diferents. «Una tècnica no és millor que l’altra. Responen a diferents necessitats del pacient i una s’adequa millor que l’altra en funció del cas», expliquen els doctors. ¿En què consisteixen exactament?

· Mètode FUE: En el cas d’aquest mètode, les unitats fol·liculars s’extreuen una a una, evitant una cicatriu visible. La part negativa d’aquest mètode és que s’inverteix més temps en la cirurgia.

· Mètode FUSS: En aquest cas s’extreu una tira de cuir cabellut de la qual s’extreuen les unitats fol·liculars per posteriorment implantar-les. Aquesta tècnica disminueix el temps que dura la cirurgia, però un pitjor postoperatori i una cicatriu visible amb els cabells curts.

Aquestes són les dues tècniques convencionals que s’estan fent servir en el sector en els últims 20 - 30 anys. «La novetat més destacada està relacionada amb els instruments utilitzats en les diferents fases de la cirurgia. Però a això l’anomenem variants de les tècniques, i no hi ha millors ni pitjors. Són recursos que ens permeten tractar cada pacient de manera individual, utilitzant el que millor li vagi a cadascú». asseguren des d’Ileagrup.

¿Quines garanties d’èxit té l’empelt capil·lar?

¿Quines garanties d’èxit té l’empelt capil·lar?Un dels principals dubtes que tenen els pacients que se sotmeten a un empelt capil·lar és la taxa d’èxit que té la cirurgia. Actualment, més del 90% dels pacients acaben obtenint un resultat satisfactori. «Si es té un diagnòstic adequat, una cirurgia correcta i se segueixen les cures postoperatòries recomanades, el trasplantament serà un èxit», expliquen els doctors.

En el cas del 10% d’empelts no satisfactoris, segons expliquen a Ileagrup, es deu a causes multifactorials i, en moltes ocasions, no s’aconsegueix identificar-ne una en concret. Per exemple, el tabac podria influir de manera negativa en la supervivència de les unitats fol·liculars. Un altre factor seria no seguir les pautes postoperatòries que ofereix la clínica.

«Oferir un 100% de garanties en el trasplantament capil·lar és mentir. És important trobar un cirurgià capil·lar amb experiència i que sigui de referència en tot moment, i que ens visiti des de la consulta fins a l’última revisió de l’any», asseguren els dos especialistes.

Altres tractaments contra l’alopècia

Altres tractaments contra l’alopèciaAbans de prendre la decisió de sotmetre’s a un trasplantament capil·lar és important buscar atenció especialitzada i explorar altres possibilitats, en funció del moment en què hi hagi l’alopècia. Actualment hi ha tractaments que, tot i que no curin l’alopècia, poden ajudar contra la pèrdua de cabells. Concretament hi ha dos tractaments que actualment se sustenten en una evidència científica elevada: el Minoxidil tòpic i Finasteride oral.

«Les dues solucions han demostrat eficàcia i alta tolerabilitat en assajos clínics aleatoritzats i controlats amb placebo», apunten els doctors Arencibia i Guerrero. Similars a aquests dos medicaments es poden trobar opcions similars com ara Dutasterida, molt similar a Finasteride, i Minoxidil oral. Aquests quatre tractaments serien altament reconeguts per l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia.

D’altra banda, hi ha tractaments utilitzats que no disposen de la mateixa solidesa científica. Per exemple, els tractaments tòpics amb àcid retinoic i derivats imidazòlics, i altres de sistemàtics com l’espironolactona i la flutamida. Tampoc hi ha evidència científica que recolzi l’ús de Plasma Ric en Plaquetes (PRP), ja que els estudis són de confiança molt limitada.

Clíniques d’empelt capil·lar a Barcelona

Clíniques d’empelt capil·lar a BarcelonaLes clíniques especialitzades en empelts capil·lars a Barcelona s’han multiplicat en els últims anys. Actualment hi ha moltes opcions al mercat. Un cas és la clínica Ileagrup, que va sorgir després de la unió de dos cirurgians capil·lars amb experiència en el sector: la Dra. Guerrero i el Dr. Arencibia. Els dos cirurgians d’aquesta clínica realitzen manera íntegra totes les cirurgies capil·lars i compten amb experiència en totes les tècniques existents.

Aquesta clínica, que es troba situada a la zona alta de Barcelona, fa un seguiment íntegre del pacient des de la primera consulta, la cirurgia i el postoperatori. A més dels empelts capil·lars, també estan especialitzats en l’empelt de pèl a celles i barba, altres opcions que també són molt consultades. 

4 preguntes amb resposta sobre el trasplantament capil·lar

· La cirurgia és dolorosa? No. El procediment no hauria de causar molèsties al pacient i, en el moment que aquestes sorgeixen, es pot administrar anestèsia local.


· Quant triga a ser efectiu un trasplantament capil·lar? El resultat final es pot veure entre els 10 i els 14 mesos després del trasplantament. Durant els primers 3 mesos el pèl pot caure's pel xoc loss, però les unitats fol·liculars (arrels) continuaran vives i abans dels 6 mesos produiran nous pèls.


· D'on s'extreu el pèl? L'opció més normal és extreure el pèl de la part posterior del cap, encara que també existeix la possibilitat d'extreure'l de qualsevol altra part del cos.


· Es pot tornar a caure el pèl? Si se segueixen les pautes dels metges i en condicions normals, no, el cabell hauria de mantenir-se.