Pla de xoc
El Govern central encarrega a la CNMC que vigili que les elèctriques rebaixen la factura
Les comercialitzadores han de traslladar la retallada de manera «objectiva, transparent i sense dilació» o s’exposen a una multa de fins a sis milions
El descompte haurà d’aparèixer de manera «explícita, objectiva i transparent» a la factura perquè el consumidor sigui conscient de la rebaixa
Després de l’alça desbocada del preu de la llum al mercat majorista dels últims mesos, el Govern central va prometre aquest dimarts abaratir un 22% el rebut fins a finals d’any (30% amb les rebaixes d’impostos aprovades al juny) amb un pla de xoc que ha aixecat polseguera entre les companyies. Per evitar que les elèctriques tinguin les temptació de boicotejar les mesures, l’Executiu ha encarregat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que vigili que les comercialitzadores apliquen correctament aquest descompte a partir de la seva entrada en vigor aquest dijous. Es tracta d’evitar males pràctiques com les que l’organisme regulador va detectar després de l’entrada en vigor dels tres trams horaris de la factura al juny, quan un «nombre reduït» de companyies van aprofitar per encarir el terme d’energia fins a un 30%.
«La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència supervisarà que l’esmentada translació als consumidors es correspon efectivament amb els menors costos derivats dels nous càrrecs i que es fa de manera objectiva, transparent i sense dilació», es recull al Reial Decret aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres i publicat aquest dimecres pel BOE. El text legal també estableix que si les comercialitzadores incompleixen aquesta obligació podria considerar-se una «infracció greu» segons el disposat per la llei del sector elèctric del 2016.
L’esmentada norma obliga les companyies a aplicar «qualsevol de les mesures de protecció al consumidor d’acord amb l’establert en la present llei i la seva normativa de desenvolupament, en especial les relatives als consumidors vulnerables». En cas de no fer-ho, s’exposen a una sanció per import «no inferior a 600.001 euros ni superior a 6.000.000 euros».
Rebaixa dels càrrecs
La factura de la llum està formada, a més del preu de l’energia i els impostos, pels costos fixos del sistema dividits entre peatges (costos de manteniment de les xarxes de transport i distribució d’electricitat, definits per la CNMC) i càrrecs (finançar les renovables, sobrecost de producció d’energia als territoris no peninsulars i anualitats del dèficit de tarifa, definits pel Ministeri per a la Transició Ecològica). Les principals mesures anunciades aquest dimarts –la minoració de la retribució a hidràuliques, nuclears i renovables, estimada en 2.600 milions d’euros, i l’aportació més elevada de l’ingressat per les subhastes de CO2 (aproximadament 900 milions d’euros)– es destinaran a pagar el 96% dels càrrecs fins a finals d’any, segons fonts de l’Executiu. És a dir, el Govern pot rebaixar en aquest percentatge la quantitat que el consumidor paga pels càrrecs a la factura.
Per a això, el reial decret inclou una actualització extraordinària d’aquests càrrecs que s’aplicaran en la factura des de l’entrada en vigor del text fins al 31 de desembre d’aquest any. Però l’Executiu vol que el consumidor s’assabenti d’aquesta rebaixa, per la qual cosa el detall de les mesures al BOE estableix que aquest descompte aparegui clarament a la factura «expressat en euros i en una línia independent».
«A les factures arribarà com un descompte de manera explícita, objectiva i transparent. Hem establert regles per a això i que la CNMC ho supervisi», van explicar aquest dimarts fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica. A més, aquest detall apareixerà al rebut «amb independència de la modalitat i les condicions de contractació», segons el text legal. És a dir, també els consumidors que estiguin al mercat lliure i tinguin un preu fix podran veure quin és el descompte que es produeix amb les noves mesures de l’Executiu.
Resposta a les elèctriques
Pedro Sánchez, precisament, ha defensat aquest dimecres que el compromís de l’Executiu és defensar el bé general «per sobre de qualsevol interès i pressió particular», amb referència a les crítiques de les elèctriques al pla per reduir el rebut de la llum. «El just és que tots hi col·laborem. I el Govern defensarà sempre en la crisi de la factura de la llum l’interès dels ciutadans per sobre de qualsevol interès particular», ha insistit el president al Congrés.
En la mateixa línia, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha qualificat de «primera reacció en calent» la reacció del sector d’aquest dimarts. «És obvi que si hi estan acostumats i si tenien l’expectativa que amb aquesta evolució del preu de l’electricitat els seus beneficis s’incrementessin tant, doncs els agradi poc que només s’incrementin una mica. Fins a cert punt és una reacció natural i que cal entendre, però també és important entendre el context del país i el moment en què vivim, l’extraordinari d’aquesta turbulència i la necessitat que tothom hi col·labori», ha defensat a RTVE.
La vicepresidenta, així, ha assegurat que les mesures tenen un impacte econòmic en les elèctriques que no «posen en qüestió» la seva rendibilitat. Així mateix, ha assegurat que el seu ministeri va informar les companyies del pla que aprovaria i que el sector era conscient des de fa mesos que el Govern havia d’actuar davant la «tardor complicada» que es presenta pels alts preus de l’energia. «La rendibilitat està fora de qüestió, una altra cosa és que, òbviament, haguessin preferit que això els passés de costat i no haguessin d’implicar-se en la resposta que considerem imprescindible», ha assegurat.
Respectuós amb Brussel·les
Notícies relacionadesResulta significatiu que, en el text legal aprovat ahir i publicat aquest dimecres, el Govern s’ha avançat a les crítiques de les grans elèctriques, que a última hora d’aquest dimarts van assegurar que el pla de l’Executiu va en contra de «l’ortodòxia europea i crea un clima d’inseguretat jurídica». Així, el reial decret afirma que la retallada a la retribució «és plenament respectuosa amb la normativa europea». La «minoració», argumenta, es produeix posteriorment que el mercat majorista marginalista hagi fixat els preus, com exigeix Brussel·les per incentivar les tecnologies menys contaminants.
A més, afirma que la mesura «compleix el principi de rendibilitat raonable» per a les empreses. Així, el text destaca que només afecta les «rendes extraordinàries percebudes pel sobtat increment de la cotització del gas»; que és «puntual i temporal» (vigent fins al 31 de març de 2022), amb la qual cosa «no afectarà els senyals de llarg termini a la inversió»; i que s’han establert uns llindars mínims que es quedaran les companyies (hauran d’abonar el 90% del que excedeixi un preu del gas 20 euros per megawatt hora de gas, la seva cotització mitjana des del 2017).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat