Relacions laborals

La meitat dels treballadors reconeix que un any i mig de teletreball empitjora les relacions a l’oficina

  • Un informe d’EADA alerta que quatre de cada 10 empleats que exerceixen en remot fan hores extra de manera habitual i no les cobra

Barcelona 21/09/2020 Economía.
Teletrabajo.
Alexis Pérez es un jóven de 31 años que teletrabaja para una consultora farmacéutica, desde la habitación de invitados de su casa.
AUTOR: MANU MITRU

Barcelona 21/09/2020 Economía. Teletrabajo. Alexis Pérez es un jóven de 31 años que teletrabaja para una consultora farmacéutica, desde la habitación de invitados de su casa. AUTOR: MANU MITRU / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’auge del teletreball, limitat després d’any i mig de pandèmia pel retorn al presencialisme, ha implicat avantatges i desavantatges. Una de les segones és la degradació de l’ambient a l’oficina. El 53% dels empleats que exerceixen en remot de manera habitual reconeixen que les relacions amb els seus companys de feina han empitjorat des que operen, totalment o parcialment, des de casa seva. Així ho constata el segon estudi sobre teletreball realitzat per l’escola de negocis EADA i publicat aquest dimecres, que també assenyala que encara persisteix un important percentatge d’empleats que quan exerceixen des de casa seva acaba fent hores extres no pagades. Concretament quatre de cada 10 teletreballadors.

Aquest mes de setembre molts treballadors han rebut un correu electrònic en el qual l’empresa els comunicava que el teletreball d’emergència s’havia acabat i que havien de reincorporar-se de manera total a l’oficina. L’enquesta de població activa (EPA) del tercer trimestre de l’INE –que publicarà a l’octubre– serà un bon termòmetre de quants treballadors mantenen en major o menor grau aquesta modalitat de jornada en el seu dia a dia. De moment, i a falta d’aquestes dades, l’EPA del segon trimestre deia que el 9,4% dels ocupats, uns 1,8 milions a tot Espanya, treballen més de la meitat dels dies de la setmana des del seu domicili. Menys que durant el confinament, quan es va arribar a un pic del 16,2% però bastant més que abans de la Covid, quan només el 4,8% dels ocupats teletreballa habitualment.

La proporció de teletreballadors continua sent significativa i, més d’un any i mig després les empreses encara no han trobat la fórmula de corregir els perills que aquesta nova modalitat implica. Un d’aquests és l’aïllament dels empleats, abans gregaris a l’oficina i ara desconnectats quan operen des de casa seva. El 53% dels teletreballadors considera que la seva relació amb els companys ha empitjorat, quan al poc de començar a teletreballar l’esmentat percentatge era del 16%. Els problemes per separar la vida personal de la professional persisteixen i el 43% reconeix que li costa definir l’esmentada línia. I l’associació entre teletreball i treballar més hores de les que tocaria segueix present per al 40% dels assalariats; tal com recull l’informe d’EADA.

Desconeixement de la nova llei

Notícies relacionades

Tot això redunda en un clar risc d’estrès i ‘burnout’ i aquí els responsables de l’informe alerten: el teletreball total augmenta els esmentats perills i el model amb menys riscos psicosocials és un híbrid. Aquí l’alt desconeixement de la nova llei de treball a distància, que va pactar el Ministeri de Treball amb patronal i sindicats, per regular aquestes relacions no hi ajuda. Segons l’estudi d’EADA, el 62% dels enquestats reconeixia no estar al dia del que implica.

Tot i que després d’any i mig hi ha hagut un aprenentatge i la segona edició d’aquesta enquesta revela millores en l’adaptació a aquesta modalitat de treball. Les interrupcions familiars s’han reduït a la meitat (del 42% al 21%), a causa de l’obertura d’escoles. I els problemes derivats de no tenir un espai a casa on treballar també ha baixat considerablement (del 33% al 20%), ja sigui perquè la gent ha tingut temps per condicionar la seva casa o perquè les empreses ho han facilitat.