Estimacions
Previsions econòmiques: ¿Qui encertarà?
Organitzacions públiques i privades anticipen un creixement vigorós després de la debacle del 2020, però amb un interval ampli de percentatges

És difícil fer previsions o pronòstics, en especial sobre el futur. Aquesta frase, que alguns atribueixen al físic danès Niels Bohr i d’altres asseguren que és propietat de l’escriptor nord-americà, autor de ‘Les aventures de Tom Sawyer’, Mark Twain, tot i que probablement és apòcrifa; s’adapta com a anell al dit al món de les prediccions econòmiques. En relació amb l’economia espanyola, després de la debacle històrica del 10,8% de l’any passat, les estimacions dels diferents organismes i serveis d’estudis públics i privats es mouen entre els nivells del 5% i el 7% aquest any i entre el 5,2% i el 8,4% l’exercici pròxim. La qüestió és ¿qui encertarà?
L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que agrupa els països més industrialitzats del món, ha millorat aquest dimarts les estimacions que tenia per a l’economia espanyola, amb un 6,8% aquest any, que la situa al capdavant de la recuperació entre els països avançats; i el 6,6% l’exercici pròxim. Són previsions més optimistes fins i tot que les del Govern, en especial les d’aquest any, que l’Executiu manté en el 6,5%, seguint un criteri de «prudència», segons la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño. El Banc d’Espanya encara és més caut i situa la previsió per a aquest any en el 6,3% i el 5,9% per al 2022.

En tot cas, que Espanya, després de ser l’economia que més va caure amb la crisi del coronavirus serà de les que més rebotaran, és un dels punts de coincidència de la majoria d’analistes, des de l’OCDE, al Fons Monetari Internacional (FM) o la Comissió Europea.
L’escola de negocis ESADE acostuma a publicar anualment una «diana», en la qual recopila les diferents previsions sobre el creixement econòmic i l’ocupació d’organismes i serveis d’estudis públics i privats. En general, ningú encerta al 100%, tot i que uns s’aproximen més al que finalment acaba passant que d’altres. En l’últim estudi realitzat per aquesta institució, l’IEE, el ‘think tank’ de la CEOE, és el que més va encertar en la seva previsió per al 2020, amb l’11% (va ser el percentatge oficial que es va donar a conèixer, tot i que després es va rebaixar al 10,8%).
Els pronòstics són encoratjadors després de la crisi. El consens del sector privat, que és la mitjana de diverses entitats, apunta a un creixement del 6,2% aquest any i del 6,1% el que ve. El major augment del producte interior brut (PIB) és el d’Intermoney, amb el 7% per a aquest any, i el de l’ICAE per al que ve, amb el 8,4%. Per la part de baix, el menor creixement previst és l’estimat per l’IEE (CEOE), amb el 5,4% aquest any i Equip Econòmic, amb el 5,2% per al pròxim exercici.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Trump aplica un aranzel mundial del 10% i del 20% per a la UE
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Vida llarga El científic i oncòleg Silvio Garattini, de 96 anys, explica les claus de la longevitat: «Reduir un 30%…»
- Mercat en crisi Els aranzels de Trump posen en risc 400 milions d’euros d’exportacions de vi espanyol
- Amb els agents socials i econòmics Illa convoca una cimera dilluns vinent a la Generalitat per respondre als aranzels de Trump
- Entrevista Dulceida despulla el seu embaràs a Prime Video: «Vaig al·lucinar amb tant ‘hate’ per ser mare amb una dona»
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»