procediment infracció

Brussel·les expedienta Espanya per prorrogar la concessió de l’AP-9 sense licitació

La Comissió Europea considera que Espanya ha vulnerat les regles sobre contractes i licitacions públiques

Viajar en coche: las autopistas más caras de Europa

Viajar en coche: las autopistas más caras de Europa

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha obert un procediment d’infracció contra Espanya per prorrogar la concessió de l’autopista de l’atlàntic o AP-9, que recorre Galícia de nord a sud per unir Ferrol i Tuy, sense haver fet la necessària licitació pública. Segons Brussel·les, les autoritats espanyoles haurien d’haver posat en marxa un nou concurs públic en comptes de prorrogar per tercera vegada la concessió, que té l’empresa Audasa, fins a l’any 2048. El Govern de Pedro Sánchez té dos mesos per respondre a la Comissió Europea.

Segons les regles europees sobre contractes de concessions i licitacions públiques, l’extensió d’un contracte de concessió és equivalent a una nova concessió que només pot ser concedida mitjançant un concurs públic. Per això considera que les autoritats espanyoles han vulnerat la normativa europea a l’extensió del període de durada de l’AP-9 sense llançar prèviament una licitació pública. «La Comissió considera que Espanya no ha complert amb les seves obligacions sota les regles de licitació de la UE», ha anunciat aquest dijous.

El Govern que lidera Pedro Sánchez té ara dos mesos de termini per respondre. Si les seves al·legacions no satisfan els tècnics comunitaris, Espanya podria rebre un ultimàtum, prèvia denúncia davant el Tribunal de Justícia de la UE. La concessió de l’AP-9 va ser impulsada pel dictador Francisco Franco que la va adjudicar per un període de 39 anys, cosa que significa que hauria d’haver expirat l’any 2012. El Govern de Felipe González, no obstant, va decidir prorrogar la concessió fins a l’any 2023 i el Govern de José María Aznar de nou l’any 2000 fins al 2048.

Notícies relacionades

A més d’Espanya, la Comissió Europea també ha obert un altre expedient a Itàlia. En aquest cas per prolongar sense licitació la concessió d’una autopista al Tirrè. En aquest cas, no obstant, ja hi ha sentència del Tribunal de Justícia de la UE que el setembre del 2019 va concloure que amb l’extensió de la concessió Itàlia havia vulnerat la legislació europea sobre licitacions públiques. Dos anys després d’aquella sentència, la Comissió Europea ha conclòs que Itàlia continua sense adoptar mesures per corregir la situació i obre un nou front.

L’Executiu comunitari també ha obert expedients contra Espanya i França per no complir les obligacions de control i descàrrega de totes les espècies capturades subjectes a límits de captures al mediterrani i ha llançat un ultimàtum al govern pels retards en l’aprovació de la nova llei audiovisual. El termini de transposició es va acabar el setembre de fa un any i Espanya continua sense notificar sense fer els deures. Per aquesta raó també estan expedientades Txèquia, Estònia, Irlanda, Croàcia, Itàlia, Xipre, Eslovènia i Eslovàquia.