BANCA RESPONSABLE

CaixaBank, líder en finançament sostenible de la banca espanyola al primer semestre

La classificació de Refinitiv ha situat CaixaBank com l’entitat líder en finançament sostenible de la banca espanyola a Europa durant el primer semestre de l’any

CaixaBank, líder en finançament sostenible de la banca espanyola al primer semestre
3
Es llegeix en minuts

CaixaBank ha concedit 7.200 milions d’euros en finançament sostenible en la primera meitat del present exercici, un 45% més respecte al volum finançat en tot el 2020, consolidant-se com un dels focus d’activitat de l’entitat.

Una part rellevant del finançament sostenible s’ha formalitzat sota el format de préstecs sostenibles (ESG-Linked), que vinculen el tipus d’interès del finançament a ODS (KPIs o Ràtings ESG). En aquesta categoria, el 2021 CaixaBank ha tancat 38 operacions per valor de 3.730 milions d’euros. Entre aquestes operacions, destaquen el finançament sindicat d’Acciona, el finançament sostenible més elevat fins ara a Espanya i pionera en l’àmbit global en garantir els impactes plantejats com a objectius en el finançament, el sindicat d’Atresmedia, que es va convertir en el primer préstec sostenible a Espanya al sector audiovisual i els finançaments sostenibles sindicats formalitzats per Naturgy, Roca i Werfen. 

D’altra banda, CaixaBank ha portat a terme vuit préstecs verds, que es caracteritzen per finançar projectes amb un impacte positiu directe en matèria mediambiental, per valor de 211 milions d’euros. Dins d’aquesta categoria, destaca el finançament concedit al febrer a l’Àrea Metropolitana de Barcelona per finançar el seu programa de mobilitat sostenible o el Project Finance d’energia renovable de Cúbico, les dues operacions públiques. En l’àmbit transaccional, CaixaBank està liderant la innovació mobilitzant 3.340 milions d’euros en nou operacions vinculades a productes transaccionals, en què destaquen diverses operacions amb Endesa.

14.600 milions d’euros en emissions sostenibles

Quant a l’activitat de mercat de capitals, durant el primer semestre el banc ha participat a Espanya i Portugal en emissions de bons ESG per 14.600 milions d’euros, cosa que suposa duplicar el volum total registrat el 2020. En concret, ha participat en el 2021 com a ‘bookrunner’ en l’emissió de 13 bons qualificats de verds, socials o sostenibles.

Notícies relacionades

En l’activitat sostenible desenvolupada per CaixaBank durant el primer semestre al mercat de capitals, destaquen els Bons Verds o Sostenibles de Red Eléctrica, Telefónica, Iberdrola i Enel, i les emissions del Bo Sostenible de la Comunitat Autònoma Basca, Comunitat de Madrid i Andalusia. 

Per la seva banda, CaixaBank ha continuat apostant per una política de ‘funding’ vinculada a sostenibilitat. Així, durant el primer semestre de l’exercici, ha realitzat quatre emissions de bons, tres verds i un de social, per un import de 3.000 milions d’euros i 500 milions de lliures. Amb això, l’entitat suma set emissions al mercat de Bons Verds i Socials des del 2019, per un volum total de 6.000 milions d’euros i 500 milions de lliures. 

Estalvi d’1,5 milions de tones de CO2

CaixaBank ha aconseguit, amb l'emissió dels seus primers quatre bons verds, 3.582.000 d'euros que s'han destinat a finançar projectes que impulsen dos dels ODS: el número 7, energia assequible i no contaminant, i el nombre 9, Innovació i Infraestructura.

L’impacte d'aquest finançament s'ha traduït en una reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GHG per les sigles en anglès) de 1.459.000 tones de CO₂ equivalents. Por que fa a l'ODS número 7, els bons verds de CaixaBank han servit per finançar 57 projectes d'energia renovables amb una capacitat instal·lada total de 13,5 GW.

Quant a l'ODS número 9, el finançament s'ha dirigit a l'adquisició, construcció o renovació de 24 edificis verds, destinats a oficines o a activitats comercials. Aquests edificis tenen un consum energètic un 58% menor a la mitjana, el que es tradueix en un estalvi en emissions a l'atmosfera de 23.229 tones de CO₂ equivalents a l'any.

5 L'estalvi d'emissions a l'atmosfera del conjunt de projectes d'energia renovable i edificis eficients, equival a les emissions de gasos efecte hivernacle produïdes per 285.000 vehicles particulars durant un any i generen 7.443 GWh a l'any d'energia neta, equivalents al consum anual de 2 milions de llars de la Unió Europea.