Mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l’atur del setembre del 2021

sepe-3

sepe-3 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El setembre del 2021 ha deixat registres rècord quant a reducció de l’atur i creació d’ocupació. Millor en el primer indicador, que de tota manera encara no arriba als nivells previs a la Covid, que en el segon, que sí que ho aconsegueix. El final de la campanya d’estiu ha sigut compatible amb la reducció més elevada de l’atur en 20 anys i l’inici del curs escolar ha registrat un augment de 57.000 ocupats més. Els ertos entren en fase d’estancament i el nombre de treballadors afectats per un expedient amb prou feines ha baixat d’un mes a l’altre. El Govern central ha actualitzat aquest dilluns les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social que mostren que Catalunya ha viscut un setembre per sobre de la mitjana espanyola. Aquestes són les cinc claus.

Ocupació 57.000 d’ocupats més malgrat el final de les vacances

El mercat laboral espanyol ha guanyat 57.387 afiliats a la Seguretat Social aquest setembre, fins a un total de 19,53 milions de treballadors en actiu. L’economia espanyola està en una fase expansiva de l’ocupació i ja ha recuperat els nivells previs a la Covid. No obstant, aquesta sortida de la crisi se sustenta, en part, en contractes temporals i amb una elevada aportació del sector públic. Mentrestant, sectors com l’hostaleria, el comerç i el transport aeri estan encara en nivells d’ocupació per sota dels del setembre pre-Covid.

Atur: el millor setembre de la sèrie històrica

El setembre sol ser sinònim de més atur, després de finalitzar la campanya d’estiu. Aquest any no només no ha sigut així, sinó que el descens de l’atur ha sigut especialment intens. El més elevat en els últims 20 anys, amb una reducció de 76.300 persones; fins a un total de 3,25 milions d’aturats arreu d’Espanya. El descens s’explica, en part, perquè el mercat laboral espanyol encara té marge de millora després del cop de la Covid, i és que encara hi ha 178.000 aturats més que abans de la pandèmia.

Ertos: 239.230 treballadors en suspensió

El nombre de treballadors afectats per un erto a causa de la Covid van baixar un mes més i el setembre va tancar amb 239.230 persones en suspensió, ja sigui parcial o total. No obstant, el descens va ser molt reduït: tot just 30.000 empleats van sortir del seu expedient l’últim mes. I és que les empreses amb un expedient obert entren en fase d’estancament després de més d’any i mig de pandèmia i tenen escasses probabilitats de reincorporar a curt termini els seus treballadors. La xifra actual de l’afectats per erto és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors afectats registrats durant el moment de màxim confinament.

Autònoms: lleuger repunt entre un col·lectiu resistent

El col·lectiu de treballadors autònoms ha tornat a sumar afiliats després del lleuger descens que va registrar a l’agost. Al setembre, malgrat tornar als números verds, l’avenç ha sigut testimonial, amb 4.272 treballadors per compte propi més; sobre un total de 3,3 milions. Els autònoms han aguantat fins ara amb gran resiliència la crisi actual, sense gairebé destruccions d’ocupació, malgrat que hi ha 226.000 ocupats que depenen de les ajudes Covid habilitades pel Govern. Caldrà veure quants d’aquests treballadors refloten els seus negocis o es veuen obligats a donar-se de baixa de la Seguretat Social.

Catalunya, per sobre de la mitjana

Catalunya ha deixat al setembre registres sensiblement per sobre de la mitjana espanyola. L’atur ha baixat amb més intensitat, concretament el 3,2%, fins als 378.470 aturats. És una bona estadística, que no amaga que encara hi ha 5.800 catalans més sense ocupació que abans de la Covid. I, pel que fa a creació d’ocupació, les províncies catalanes han crescut, amb registres millors que els de l’any passat i tres vegades millors que les del 2019. 

Temes:

Ocupació Atur