Aquest dimarts, fins als 203,6 euros
La llum es dispara un 9,2% i marca el segon dia més car de la història
Línies elèctriques a prop d’Oviedo. La CNMC ha proposat un nou mètode per a la formulació dels comptes d’electricitat, amb base en el mercat de futurs, que mantindria inicials el 2014 pujades per sota del 3 per cent. /
El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs pujarà aquest dimarts un 9,2%, fins als 203,68 euros el megawatt/hora (MWh), cosa que suposa el segon registre més alt de la sèrie històrica, només per darrere dels 216 euros als quals va arribar divendres passat.
Després d’acabar el setembre amb un preu mitjà rècord, només després de juliol i agost, l’octubre ja ha registrat els dos preus més alts vistos fins ara en només cinc jornades, i la tendència segueix a l’alça amb aquest nou registre, que també suposarà el dimarts més car de la història.
Els successius increments que s’estan vivint en els últims mesos en el preu de la llum a tot el mercat europeu ha portat l’Eurogrup, que reuneix els ministres d’Economia i Finances de l’eurozona, a incloure en la seva reunió d’aquest dilluns la preocupació entorn de les conseqüències que ja està provocant en l’economia.
Aquest dimarts, el preu pujarà un 11,5% respecte a fa una setmana, quan el preu de l’electricitat al mercat a l’engròs espanyol estava en 182,71 euros/MWh. Comparant-ho amb fa un any, el preu de l’electricitat augmenta un 341%, segons les dades de l’operador de mercat elèctric designat (OMIE) recollides per Europa Press.
El preu més alt aquest dimarts seràentre les 20.00 i les 21.00 hores, quan arribarà als 256,47 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 04.00 hores i les 05.00 hores, quan cotitzarà a 165 euros.
Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primes vinculades a l’energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, cosa que dispara alhora els drets de CO2, també en màxims històrics.
No obstant, el Govern central ja ha aprovat un pla de xoc que contindrà de manera temporal aquestes pujades, al rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa no es reflectirà a les factures dels consumidors.
Tot i així, com que es tracta d’un problema global, la tendència inflacionista en tots els tipus d’energia podria traslladar-se a la indústria, fet que podria causar pressions en la seva activitat o la translació dels preus als consumidors.
La reducció de l’IVA al 10%, la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l’impost de l’electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d’euros per part de les elèctriques procedent dels denominats ‘beneficis caiguts del cel’, són algunes de les mesures empreses.
No obstant, el preu de la cotització que es publica cada dia, com ja ha advertit el Govern central, seguirà en cotes elevades i pujant almenys fins al març de l’any que ve, moment en què es preveu que aquestes mesures decaiguin. Mentrestant, la factura hauria de continuar baixant de preu malgrat l’alça al mercat a l’engròs.