Frau fiscal

Els ‘papers de Pandora’ esquitxen 35 líders mundials

Entre els assenyalats hi ha Pep Guardiola, Julio Iglesias i Shakira

Els ‘papers de Pandora’ esquitxen 35 líders mundials
4
Es llegeix en minuts

Trenta-cinc líders mundials, entre els quals s’inclouen 14 llatinoamericans, van operar en paradisos fiscals per evitar l’escrutini públic, segons van revelar aquest diumenge els ‘papers de Pandora’ del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ, per les seves sigles en anglès).

Dels 14 líders llatinoamericans, 11 ja han deixat el poder i tres continuen en actiu: l’equatorià Guillermo Lasso, el xilè Sebastián Piñera i el dominicà Luis Abinader, van revelar ‘The Washington Post’, ‘El País’, la BBC i ‘The Guardian’, que han participat en la investigació.

Els ‘papers de Pandora’ han destapat com l’elit mundial va utilitzar una teranyina de fideïcomissos i societats fantasma en llocs com les illes Verges Britàniques, Panamà i l’estat de Dakota del Sud als EUA per no pagar impostos.

La investigació es basa en 11,9 milions d’arxius de 14 despatxos que van crear societats en paradisos fiscals i suposa la filtració més gran de la història, superant els ‘papers de Panamà’ publicats el 2016 i que van obrir un debat a nivell mundial sobre la corrupció.

CATORZE LÍDERS DE LLATINOAMÈRICA

Una de les regions que ocupa un lloc destacat en la investigació és Llatinoamèrica, amb la menció en total de 14 líders: tres que continuen en actiu (Piñera, Lasso i Abinader) i 11 que ja han deixat el poder.

Entre aquests 11 exmandataris figuren el peruà Pedro Pablo Kuczynski, l’hondureny Porfirio Lobo, els colombians César Gaviria i Andrés Pastrana, el paraguaià Horacio Cartes i els panamenys Juan Carlos Varela, Ricardo Martinelli i Ernesto Pérez Balladares.

En el cas de Piñera, els mitjans xilens CIPER i LaBot van revelar que el mandatari va fer negocis al paradís fiscal de les illes Verges Britàniques i, entre aquests negocis, va figurar la compravenda del projecte miner Dominga, una operació que va involucrar l’empresari Carlos Alberto Délano, un dels seus amics de la infància.

Piñera i la seva família eren els accionistes més grans del projecte Dominga, però mesos després d’arribar al Palacio de La Moneda Piñera va vendre el projecte miner a Délano amb una acta firmada a Xile per 14 milions de dòlars i una altra a les illes Verges Britàniques per 138 milions de dòlars.

El pagament suposadament s’havia de produir en tres quotes, tot i que l’última depenia que no es creés una àrea de protecció ambiental per a aquest projecte miner, com demanaven grups ecologistes i una cosa que Piñera va decidir no establir, d’acord a CIPER i LaBot.

Un altre dels presidents en actiu que apareixen als arxius és Lasso, que va ser banquer i va arribar a operar 14 societats inscrites en paradisos fiscals, d’acord amb el diari ‘El Universo’, que explica que el mandatari es va desfer d’aquestes entitats el 2017 abans de presentar-se a les eleccions.

Per la seva banda, Abinader apareix vinculat a dues societats secretes a Panamà, que van ser creades abans que arribés al poder l’any passat, segons l’informe amb Alicia Ortega de Noticias Sin.

D’acord amb aquesta investigació, Abinader apareix com a beneficiari d’aquestes entitats des del 2018, tres anys després que entrés en vigor una llei que obliga les empreses a divulgar els seus amos.

VENEÇUELA, BRASIL, ARGENTINA I MÈXIC

Així mateix, una investigació d’Armando.info revela que un bufet panameny anomenat Alcogal va ajudar funcionaris veneçolans a crear 78 companyies secretes per ocultar a Andorra 2.000 milions de dòlars procedents de Petróleos de Veneçuela (PDVSA).

Els ‘papers de Pandora’ també qüestionen les activitats al Brasil del ministre d’economia, Paulo Guedes, i el president del Banc Central, Roberto Campos Neto; així com les activitats a l’Argentina del consultor Jaime Durán Barba, pròxim a l’expresident Mauricio Macri, i del ja mort Daniel Muñoz, exsecretari de l’expresident Néstor Kirchner.

A més, apareixen als arxius tres dels homes més rics de Mèxic: el magnat miner Germán Larrea Mota Velasco, l’hereva del grup cerveser Modelo, María Asunción Aramburuzabala, i Olegario Vázquez Aldir, que controla hotels, companyies d’assegurances i mitjans, va reportar ‘El País’.

DE TONY BLAIR A JULIO IGLESIAS

Els arxius també esquitxen rostres tan coneguts com els de l’exprimer ministre britànic Tony Blair; l’antic director gerent de l’FMI, Dominique Strauss-Kahn; i els cantants Julio Iglesias i Shakira, i l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola.

Entre altres coses, la investigació va revelar que el rei Abdullah II de Jordània suposadament va gastar 100 milions de dòlars en cases de luxe a Califòrnia i altres llocs; i va treure a la llum nous detalls sobre importants donants estrangers del Partit Conservador del primer ministre britànic, Boris Johnson.

Notícies relacionades

Els arxius també destapen activitats financeres qüestionables per part del «ministre oficiós de propaganda» del president rus Vladímir Putin.

Així mateix, segons l’ICIJ, el cercle pròxim al primer ministre del Pakistan, Imran Khan, en què s’inclouen membres del seu gabinet i les seves famílies, ha amagat milions de dòlars en empreses i entitats fora del país.