Unió Europea

La preocupació per la pujada del preu de la llum arriba a l’Eurogrup

  • Els ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona aborden aquest dilluns les implicacions de l’augment a l’espera de la «caixa d’eines», amb les opcions que tenen els Vint-i-set, anunciada per la Comissió Europea

  • El debat precedeix el que mantindran els líders europeus en la cimera de caps d’Estat i de Govern del 21 i 22 d’octubre a Brussel·les

rosas56046879 paschal donohoe presidente eurogrupo201130222902

rosas56046879 paschal donohoe presidente eurogrupo201130222902 / Barry Cronin

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La creixent preocupació per la pujada del preu de la llum i el seu potencial impacte arriba aquest dilluns a la taula de l’Eurogrup. Són diversos els ministres d’Economia i Finances de la zona euro, començant per la vicepresidenta espanyola Nadia Calviño, els que han llançat la veu d’alarma davant una imparable pujada que té el potencial d’alentir la recuperació econòmica, d’augmentar la pobresa energètica de les llars i de desbocar la inflació. «L’actual augment dels preus de l’energia ja està impactant en les economies i és necessari discutir l’impacte de preus més elevats en els pressupostos nacionals», assenyala una breu anàlisi preparada per a la reunió de l’Eurogrup d’aquest dilluns.

El document preparat pels tècnics de l’Eurogrup reconeix que, des del punt de vista econòmic, «la pujada dels preus de l’energia –un element important a l’hora de preparar els plans pressupostaris– té el potencial d’alentir la recuperació», que existeix el risc que tingui «un impacte desproporcionat en els grups amb ingressos més baixos i les persones més grans, que és particularment preocupant en els mesos d’hivern», i que si l’increment dels preus es manté en el temps tindrà més conseqüències per al creixement i la inflació, ja que preus de l’energia més elevats afectaran les cadenes de subministrament, els marges de beneficis i podrien acabar afectant els preus dels consumidors i les negociacions salarials.

«Un intercanvi d’opinions sobre la recent evolució i les millors pràctiques en termes de resposta política, incloent-hi les àrees potencials podria ser beneficis en aquesta fase de preparació pressupostària», assenyala l’informe. Tot i que fonts del Ministeri d’Economia espanyol admeten que no esperen «conclusions operatives a curt termini», sí que incideixen que la inclusió del tema de l’energia a l’agenda «és fonamental» i serà una mica «recurrent» a partir d’ara, ja que «són moltes arestes les que impacten en aquest tema, i totes amb un component europeu». A més d’Espanya, que reclama la creació d’una plataforma europea de compra de gas, una reforma del mercat elèctric i mesures per combatre l’especulació al mercat de CO2, també han presentat propostes a Brussel·les per combatre l’escala de preus altres països com Grècia i Polònia

Preocupació general

Atenes proposa crear un fons per finançar la despesa energètica amb els ingressos del sistema europeu de comerç d’emissions de CO2. Segons les seves estimacions, les necessitats financeres relacionades amb l’energia aquest hivern seran d’entre 5.000 i 8.000 milions d’euros. Els diners es repartirien proporcionalment entre els estats membres tenint en compte el consum energètic i el PIB. Varsòvia, per la seva banda, aprofita l’escalada de preus per posar en dubte alguna de les propostes del paquet ‘Fit for 55’, com l’extensió del sistema de comerç d’emissions a edificis i transport. França, per la seva banda, considera que la solució passa per desvincular els preus del gas i l’electricitat perquè és «alhora absurd econòmicament i injust per a les famílies», advertia fa uns dies el ministre de finances, Bruno Le Maire.

Notícies relacionades

Tots aquests ingredients estaran aquest dilluns al menú d’un Eurogrup en el qual no esperen decisions relatives a la «caixa d’eines» que prepara la Comissió Europea amb els elements que tenen a la seva disposició els estats membres per combatre la pujada de preus i que inclouen des de mesures per ajudar les llars a combatre la pobresa energètica –rebaixes d’impostos i ajudes als grups més vulnerables– fins a mesures per donar suport al subministrament amb inversions.

A més, a petició del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, l’assumpte també estarà a l’agenda de la pròxima cimera de líders europeus del 21 i 22 d’octubre a Brussel·les. «L’actual pujada de preus es produeix durant la recuperació de la pandèmia de Covid-19, que ha marcat seriosament les nostres economies i societats. Els elevats preus de l’energia estan exercint una forta pressió sobre el poder adquirits dels nostres ciutadans. Moltes famílies encara senten l’impacte de les conseqüències de la pandèmia», explica el portaveu del president del Consell Europeu, Charles Michel. Igual com la Comissió Europea insisteix que a curt termini, la responsabilitat d’ajudar pimes, indústria i llars recau en els governs europeus, considera necessari «discutir la manera com la UE pot ajudar».