Organisme internacional
Georgieva expressa el seu alleujament després de ser confirmada al capdavant de l’FMI
La directora del Fons supera l’escàndol de suposades pressions a la Xina i manté la «plena confiança» de l’organisme per continuar com a gerent
zentauroepp50418950 international monetary funds imf managing director kristal191015230144 /
Després de maratonianes sessions d’investigació i entrevistes que abordaven les suposades pressions que Kristalina Georgieva hauria realitzat en la seva etapa al Banc Mundial per manipular dades a favor de la Xina, l’economista búlgara va aconseguir dilluns que el Consell Executiu del Fons Monetari Internacional (FMI) li mostrés «plena confiança» perquè segueixi com a directora gerent de l’organisme, un càrrec al qual va arribar l’octubre del 2019.
Al comunicat que anuncia la seva decisió, el consell executiu de l’FMI va assegurar que no s’ha demostrat «de forma concloent» que Georgieva realitzés les accions inapropiades per les quals se l’havia assenyalat. I és la mateixa conclusió a la qual va acabar arribant el Departament del Tresor dels Estats Units, el país que és principal contribuent tant a l’FMI com al Banc Mundial i és l’únic que té dret a veto. Davant el ferm recolzament a Georgieva de països com França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia, Washington va anunciar a la junta que no buscaria la destitució, cosa que donava llum verda a la continuïtat de Georgieva.
En un comunicat emès a través d’una firma de relacions públiques el mateix dilluns, Georgieva va mostrar la seva satisfacció i agraïment per la decisió. En aquest text, en què va assegurar que el que ha viscut ha sigut «òbviament un episodi difícil personalment», va parlar d’«acusacions infundades» i va defensar el seu treball «fidel» durant quatre dècades en organitzacions multinacionals, on, va assegurar, «la confiança i la integritat són les pedres angulars». Aquest dimarts dirigia un diàleg d’alt nivell sobre acords de finançament regional en la pandèmia per mirar de produir «una recuperació més igualada, robusta, inclusiva i sostenible a tot el món».
El desenllaç propiciat pel consell executiu de l’FMI aixeca una enorme llosa que planava sobre l’assemblea de la tardor que l’FMI celebra a Washington, que va arrencar ja dilluns, i permet a Georgieva continuar amb un treball en el qual ha liderat un gir progressista en l’organisme. No obstant, no elimina totes les ombres que s’han creat al voltant de la reputació i credibilitat de l’FMI i el BM i de la mateixa Georgieva.
Tensions amb els EUA
Notícies relacionadesLes tensions persistents bategaven en la conversa que van mantenir dilluns Georgieva i la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, en què aquesta última va remarcar que la investigació havia plantejat «problemes i preocupacions vàlids». Yellen també va insistir que el seu departament «avaluarà noves dades o descobriments» potencials sobre l’escàndol i seguirà amb atenció un segon informe que s’espera en les pròximes sis o vuit setmanes.
El missatge de Yellen es podia llegir, en qualsevol cas, també en clau interna dels EUA, on la tensa relació amb la Xina s’ha convertit en un assumpte que estén els tentacles per tota la vida política, de la Casa Blanca al Congrés. Des de la publicació el 16 de setembre de l’informe d’un bufet d’advocats que va assenyalar les suposades irregularitats en la redacció del document ‘Doing business 2018’, del Banc Mundial, els republicans havien criticat la continuïtat de Georgieva i tant ells com alguns demòcrates demanaven a l’Administració de Joe Biden que «assegurés la completa rendició de comptes».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia