El cost de l’energia

La gran indústria prepara una compra massiva d’electricitat per esquivar les pujades de llum

La patronal, que agrupa gegants com ara Arcelor, Acerinox, Sener, Sidenor i Tubos Reunidos, maniobra per llançar les seves pròpies subhastes de renovables al marge de les del Govern central el 2022

La gran indústria prepara una compra massiva d’electricitat per esquivar les pujades de llum

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

La gran indústria fa anys que alerta que els alts preus de l’electricitat a Espanya representen un cop per a la seva rendibilitat i que així té difícil competir amb les companyies d’altres països europeus. Una situació que s’ha agreujat per l’espiral de pujades de l’electricitat dels últims mesos.

Grans grups industrials amb presència al mercat espanyol s’estan mobilitzant per impulsar una compra massiva d’electricitat renovable a un preu fix durant anys per esquivar les pujades de la llum i per rebaixar la seva factura energètica, que per a algunes companyies representa el 50% o el 60% del total dels seus costos de producció.

L’Associació Espanyola d’Empreses de Gran Consum d’Energia (AEGE), que agrupa gairebé una trentena de grans grups industrials amb presència a Espanya, maniobra per posar en marxa subhastes d’energia renovable per assegurar-se una part substancial del subministrament elèctric que requereixen per a la seva activitat (entre el 40% i el 50% del total a mitjà termini) i fer-ho a un preu estable durant un llarg període (entre 10 i 12 anys), segons confirmen a El Periódico de España el director general de l’associació, Fernando Soto.

La patronal –en la qual s’integren gegants com ArcelorMittal, Acerinox, Sidenor, Sener, Ferroatlántica i Tubos Reunidos– ha iniciat contactes amb patronals del sector energètic i amb grans companyies d’energies renovables amb l’objectiu de posar en marxa el seu propi sistema de subhastes renovables al marge de les que organitza el Govern i que estiguin reservades a qualsevol consumidor electrointensiu.

L’aspiració de les companyies industrials és celebrar la primera licitació per comprar electricitat en el primer trimestre del 2022 i segellar acords amb instal·lacions renovables amb una potència d’almenys 2.000 megawatts (MW).

Posteriorment anirà convocant subhastes successives que s’intercalaran amb les que organitza el Ministeri per a la Transició Ecològica. AEGE compta amb el beneplàcit del Govern per posar en marxa l’operació i està negociant amb OMIE, l’operador del mercat elèctric espanyol, perquè gestioni les subhastes.

Els plans de les grans indústries passen per convocar productors d’eòlica i de fotovoltaica perquè presentin les seves ofertes de venda d’electricitat a un preu fix. Posteriorment, les companyies industrials i les elèctriques segellarien acords bilaterals de compra d’energia o PPA (Power Purchase Agreement).

Avals públics

L’objectiu de les companyies és que aquests acords comptin amb l’aval de l’Estat a través del fons de garantia per a la indústria electrointensiva, gestionat per la Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (CESCE).

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va advocar ahir públicament perquè s’estengui en la indústria la contractació de subministrament elèctric a preu fix, i es va mostrar disposada a facilitar-lo amb garanties o avals del Fons Espanyol de Reserva per a Garanties d’Entitats Electrointensives (FERGEI).

Notícies relacionades

La gran indústria ja va intentar participar directament com a comprador en les subhastes de nova potència renovable promogudes pel Govern. Però les empreses es van trobar amb la negativa del Ministeri per a la Transició Ecològica, que vol reservar aquestes noves licitacions (a raó d’almenys 3.000 megawatts per exercici) exclusivament per bolcar la producció en el sistema elèctric i així garantir que una part de l’oferta elèctrica té un preu baix i estable.

Amb l’última reforma elèctrica, que tanta polseguera ha aixecat al sector, el Govern ha impulsat la pròxima convocatòria abans que acabi l’any d’una subhasta de contractes de compra d’energia, obligant les grans elèctriques (Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP) a vendre electricitat a termini a comercialitzadores independents i a grans consumidors. Però la gran indústria encara dubta d’en quines condicions podria participar en aquest tipus de licitacions i per això està promovent les seves pròpies macrosubhastes.

La indústria es queixa d’ajudes insuficients per afrontar els costos elèctrics