L’encariment de l’energia
La llum dispara la inflació al 4% al setembre, la més elevada des del 2008
La inflació es va disparar al 4% interanual al setembre, set dècimes per sobre de la de l’agost i la taxa més alta des del setembre del 2008, impulsada per l’encariment de l’electricitat i els carburants.
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha confirmat aquest dijous la dada d’índex de preus de consum (IPC) avançat fa unes setmanes, que consolida l’acceleració de la inflació el seu setè mes consecutiu a l’alça.
Entre els factors que més han influït en aquest repunt hi figura l’encariment de l’electricitat, que ha elevat els preus del grup de vivenda en un 14,5% en comparació amb el setembre del 2020 –tres punts més que a l’agost–, un avenç al qual també hi han contribuït les pujades del gasoil per a calefacció i el gas, que van baixar l’any passat.
L’oci i la cultura es van encarir al setembre un 0,9%, un punt i mig més que a l’agost, a causa que els paquets turístics van baixar menys aquest any que el passat.
Preus del transport
A més, també va pressionar a l’alça l’IPC la pujada dels preus del transport –un 9,8%, un punt més que a l’agost–, derivada de l’encariment dels carburants i lubricants, que l’any passat van baixar, i malgrat el descens d’altres serveis per l’alliberament d’alguns trams d’autopista.
Per contra, els aliments i begudes no alcohòliques van pujar un 1,8%, una dècima menys, a causa de l’abaratiment de les fruites i del menor encariment dels llegums i hortalisses, fet que va ajudar a contenir la inflació.
Totes les comunitats
Una vegada que s’eliminen de l’índex els elements més volàtils, els aliments no elaborats i els productes energètics, la inflació subjacent es va situar en l’1%, tres dècimes més que a l’agost i tres punts menys que l’índex general, fet que suposa la diferència més gran entre les dues taxes des de l’inici de la sèrie.
Totes les comunitats autònomes van augmentar la seva inflació al setembre, sobre tot Cantàbria –que va sumar un punt, fins a situar la seva taxa en el 4,5%–, mentre que Navarra va tenir el menor avenç –cinc dècimes, fins al 4,1%–.
En termes mensuals, els preus van créixer un 0,8% al setembre respecte a l’agost, a causa de l’encariment de l’electricitat, l’inici de la temporada tardor-hivern en vestit i calçat i l’escalada del preu dels carburants.
L’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA), que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode en tota la zona euro, es va situar en el 4% interanual, set dècimes més que a l’agost, i l’1,1% mensual.