Preu llum
La calculadora perquè no ‘te la colin’ a la factura de la llum
Lybandi ha desenvolupat una calculadora gratuïta perquè tots els consumidors d’electricitat poden comprovar, després del canvi, que els nous preus de les seves factures no són erronis i així evitar sobrecostos
Els consumidors veuen com cada dia es registren nous rècords en el preu de la llum. Cal tenir en compte que l’encariment de l’electricitat no només es trasllada al rebut de les llars, també al dels negocis amb locals físics i que utilitzen aparells elèctrics com a part de la seva activitat. Tot això unit a canvis regulatoris i a nova terminologia han generat un escenari de caos per als consumidors.
«Des de la completa liberalització del sector, fa prop de 20 anys, mai s’havia produït un cigne negre com el que estem vivint amb aquests preus», opina Jesús Ruiz, fundador de Lybandi, sobre la situació actual amb els preus de la llum.
Si aquestes pujades desorbitades no eren suficients, fa uns mesos la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va detectar que algunes comercialitzadores havien inflat el cost amb la nova factura elèctrica per trams horaris, que va entrar en vigor l’1 de juny. L’òrgan regulador estima que el 60% de les factures emeses estan malament, amb increments de fins a un 30%.
Des de la plataforma d’opinions sobre les empreses de llum, aigua i telefonia expliquen que el consumidor, al seu dia, va firmar un contracte de subministrament d’electricitat amb un cert nombre de preus per a l’energia. Un o dos per als de tipus domèstics i petits comerços, tres preus per a les pimes i sis preus per als grans consumidors. En canvi, amb la nova metodologia en vigor, els consumidors domèstics i petits comerços passen a tenir tres preus, les pimes sis preus, i els grans consumidors continuen amb sis, però diferents als anteriors.
Quant a la potència, el terme fix de la factura, el nombre de preus i els seus valors també han tingut modificacions amb l’entrada en vigor de la nova metodologia, per la qual cosa també caldria comprovar que siguin correctes els que s’incloguin a les factures.
«Amb aquests antecedents hem decidit crear una calculadora que ajudi els consumidors a poder veure si estan o no en el grup d’afectats que els facturen de més», explica el fundador de Lybandi, des d’on afegeixen que els càlculs per a la conversió dels preus són «molt complexos i si no es fan adequadament el consumidor pagarà més a la seva factura d’electricitat».
Tots els usuaris registrats en la web Lybandi podran, gratuïtament, calcular la conversió de preus de la vella a la nova metodologia tant per al terme de l’energia com per al de la potència. La calculadora funciona per a tota mena de consumidors, siguin domèstics, petit comerç, pimes, gran indústria, ajuntaments...
«Els preus calculats són totalment personalitzats per a cada instal·lació i tenen una gran precisió, aquí no hi ha talla i enganxa que valgui», assenyalen des de Lybandi i afegeixen que «qualsevol usuari sense coneixements tècnics, pot utilitzar la calculadora i comprovar els preus la seva nova factura, introduint-hi tres dades bàsiques que s’obtenen de la seva última factura anterior al canvi, és a dir, l’emesa el maig del 2021».
En aquest sentit, Ruiz aclareix que l’increment de l’import de la factura no és degut únicament a l’escalada de preus Spot (50-60% de l’import de la factura), sinó que s’han apujat els peatges regulats, aliens a les elèctriques, (50-40% de l’import de la factura) de forma molt significativa i que igualment llasten l’import de la factura final.
Notícies relacionades«Cal puntualitzar que aquesta pujada afecta aquells consumidors el preu dels quals està vinculat al preu Spot; aquells consumidors que tinguin firmat preus fixos o referenciats a un altre mercat no haurien d’acusar cap pujada», afegeix l’expert i recomana a les famílies adequar les potències a la nova metodologia per aconseguir una font d’estalvi a la factura elèctrica.
En el cas de pimes i consumidors industrials «seria interessant buscar alternatives a fixar preus a altres mercats», afegeix Ruiz, com el de futurs amb OMIP o acords amb generadors.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao