Primer vistiplau a l’avantprojecte
El Govern tramita d’urgència la llei de vivenda perquè arribi al Congrés abans del 2022
L’Executiu confia que les mesures que inclou la norma facilitin l’accés a la vivenda dels col·lectius més vulnerables
ElGobierno vol accelerar la tramitació de la llei estatal pel dret a la vivenda. El Consell de Ministres ha donat aquest dimarts el primer vistiplau a l’avantprojecte de llei, que es tramitarà amb caràcter d’urgència per escurçar els terminis previs al seu enviament al Congrés dels Diputats. La ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha explicat que l’objectiu és que el text arribi a la Cambra baixa abans que acabi l’any i que sigui aprovat de manera definitiva en el segon semestre del 2022.
«El Govern de coalició compleix els seus compromisos i pretén garantir que el dret a la vivenda realment és això, un dret», ha sentenciat la responsable de Vivenda just 365 dies després que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias arribessin a un compromís per impulsar una llei de vivenda en el termini de tres mesos. Així, amb nou mesos de retard plens d’estira-i-arronses sobre la norma, socialistes i morats han aconseguit consensuar un text. No obstant, encara queda temps fins que estigui vigent.
Per accelerar els tràmits, l’Executiu central ha decidit tramitar l’avantprojecte de llei de manera urgent, cosa que redueix els terminis destinats a la realització d’una consulta pública i a obtenir els informes dels òrgans preceptius. Sánchez ha explicat que l’objectiu és que el Consell de Ministres pugui tornar a revisar el text abans que acabi l’any per remetre’l al Congrés, on començaria la tramitació parlamentària. Amb aquestes dates, la ministra ha calculat que serà en el segon semestre de l’any vinent quan el projecte de llei pugui rebre el ‘sí’ definitiu de les Corts.
En meitat del xoc
La norma, focus de conflicte durant gairebé un any entre socialistes i morats, ha fet el primer pas en meitat de la crisi oberta en el si del Govern central per la derogació de la reforma laboral. Tot i així, l’anunci posterior a l’aprovació de l’avantprojecte ha reflectit les tensions que s’estan vivint aquests dies a l’Executiu. La ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha sigut l’encarregada de donar publicitat a la norma, mentre que la responsable de Drets Socials, Ione Belarra, no ha sigut convocada a la roda de premsa, malgrat ser coproposadora Ione Belarrade l’avantprojecte.
Des de la sala de premsa de la Moncloa, Sánchez ha assegurat que es tracta d’una norma que pretén «configurar la vivenda com el cinquè pilar de l’estat del benestar» i ha afirmat que es tracta d’una «potent eina per facilitar la integració i per lluitar contra la desigualtat, la marginalitat i l’exclusió». En la seva explicació, la ministra s’ha afanat a recalcar que la norma «oferirà seguretat jurídica» davant les acusacions de les formacions de la dreta que denunciaven que anava en contra de la propietat privada. Missatge també per al Govern de la Generalitat, que va amenaçar de recórrer-la al Tribunal Constitucional: «En cap cas suposa una invasió a les competències de les comunitats autònomes».
Minuts abans, Belarra publicava un vídeo a les xarxes socials per acaparar el protagonisme. «Hem treballat al llarg de moltíssims mesos en el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030», comença el seu missatge per recalcar que primer Iglesias i després ella han estat negociant la norma amb els socialistes. La líder de Podem ha defensat que la llei porta un «canvi de paradigma» que garantirà el dret a la vivenda i «permetrà posar límit a l’especulació immobiliària».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín