Espais de treball flexibles
Quaranta anys del ‘coworking’ a Espanya
No va ser fins a la crisi financera del 2008 quan aquest model de negoci va començar a agafar impuls a Espanya però va ser el 1981 quan es va obrir el primer espai d’aquest tipus
Espanya compta ja amb més de 800.000 metres quadrats d’espais de ‘coworking’, i es converteix així en el quart país del món més atractiu per treballar en ‘coworking’
El ‘coworking’ s’està assentant a Espanya. Sense anar més lluny, entre el 2013 i el 2017 el nombre de metres quadrats contractats es va incrementar en un 246% i s’estima que per al 2030 aquests espais de treball representaran el 30% del mercat d’oficines al país, amb una previsió d’inversions de més de 70 milions en els pròxims anys, segons dades de Savills Aguirre Newman.
En aquest sentit, Espanya ja compta amb més de 800.000 metres quadrats d’espais de ‘coworking’, concentrats sobretot als nuclis urbans de Madrid i Barcelona però que a poc a poc es va estenent a les principals ciutats com Alacant, València, Sevilla, Bilbao, Saragossa o Màlaga. «Ens hem convertit en el quart país del món més atractiu per treballar en ‘coworking’», destaca David Vega CEO de Lexington.
Aquesta companyia, especialitzada en espais de treball flexibles, compleix 40 anys i va ser l’encarregada de portar a Espanya aquest model americà cap el 1981, any en què va obrir el primer espai flexible al passeig de la Castellana de Madrid.
«En aquella època, el nom més estès per a aquest tipus d’espais era el de centres de negocis, entès com una fórmula molt innovadora de comptar amb una oficina», explica Vega.
En concret, era utilitzat per companyies internacionals que desembarcaven a Espanya per obrir-se mercat, per la qual cosa es podria veure com una espècie d’hotel per a empreses ja que les empreses espanyoles continuaven tenint el sentit de la propietat molt arrelat. «Ningú pensava que podria treballar compartint una oficina o a l’equip de recepció amb altres entitats», assegura el conseller delegat.
No va ser fins a la crisi financera del 2008 quan aquest model de negoci va començar a agafar impuls a Espanya, sobretot entre ‘freelances’, pimes i empreses emergents, que van veure en aquest tipus d’espais una oportunitat per tenir el seu propi lloc on treballar.
«A diferència de llavors, els espais flex hem passat de ser una fórmula temporal a una solució definitiva», assenyala Vega qui afegeix que al llarg d’aquests 40 anys «el sector ha evolucionat, s’ha professionalitzat i consolidat com una alternativa amb garanties davant el lloguer tradicional».
I és que és una fórmula, segons Lexington, que ofereix una sèrie d’avantatges «únics» respecte als models de lloguer d’oficines tradicionals, entre les quals destaquen la possibilitat de creació de sinergies amb les empreses que comparteixen espai, la seva ubicació «prèmium», destaca Vega, al centre financer de les ciutats o la possibilitat de fer ús de les eines tecnològiques de què disposen els coworking.
Beneficis per a tota mena de companyies
A més, redueix costos i riscos ja que faciliten el pagament per ús i compten amb tarifes «tot inclòs», on les despeses d’implantació o obres, mobiliari, consums, entre d’altres, comenta l’expert que creu que és una de les opcions més segures per rendibilitzar l’emprenedoria i optimitzar els recursos de les companyies més consolidades.
Notícies relacionadesAixí mateix, l’expert assegura que no només poden beneficiar-se’n els autònoms, pimes o emprenedors, sinó que acullen la demanda de companyies de totes les mides. Sense anar més lluny, Lexington està especialitzada en clients corporatius. «Configurem entorns totalment personalitzats segons les necessitats de cada empresa», afegeix el seu CEO.
En aquest aspecte, Vega assegura que després de l’estiu han notat un gran creixement de la demanda i les sol·licituds s’han incrementat un 57% respecte al primer semestre de l’any. «Els sectors que més estan fent ús dels nostres espais de ‘coworking’ són el tecnològic, consultoria, activitats financeres i serveis sanitaris», afegeix el conseller delegat de Lexington.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao