Mercat laboral
Les 5 claus de les dades de l’atur del tercer trimestre del 2021
L’EPA del tercer trimestre relleva un auge de l’ocupació, impulsada pel final de les últimes restriccions i la campanya turística de l’estiu
Barcelona 12 11 2020 Cola delante de la OTG Oficina de Treball de la Generalitat del Carrer Sepulveda para tramitar el paro o sepe FOTO de FERRAN NADEU /
L’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre del 2021 mostra que la recuperació del mercat laboral es manté en la recta final de l’any, impulsada pel final de les últimes restriccions Covid sobre l’economia i la tradicional empenta de la campanya d’estiu. El tercer trimestre sol deixar bones dades, i aquest no ha sigut una excepció. Les xifres revelen que, en diversos aspectes, la situació del mercat laboral ja és millor que abans de la Covid. Però no en tots, amb indicadors preocupants a l’atur de llarga durada, llars amb tots els seus membres sense feina o elevats i creixents índexs de temporalitat. Aquestes són les cinc claus de les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Ocupació: Espanya supera els 20 milions d’ocupats
El mercat laboral espanyol va superar aquest tercer trimestre la simbòlica xifra dels 20 milions de treballadors en actiu. Des d’abans de l’esclat de l’anterior crisi financera, el 2008, no hi havia tanta gent ocupada a Espanya. El sector serveis ha sigut el tractor d’aquest creixement, catapultat pel final de les restriccions en algunes de les seves activitats. No obstant, allà hi ha un efecte distorsió de les mesures de protecció de l’ocupació, com els ertos i les ajudes per a autònoms. Doncs, si bé hi ha més gent treballant que a l’estiu abans de la Covid, entre tots treballen menys, concretament l’INE va registrar el 2,5% menys d’hores treballades en el tercer trimestre del 2021 que en el del 2019.
3 de cada 4 nous ocupats són temporals
La lletra petita darrere d’aquests 359.300 nous llocs de treball creats és que tres de cada quatre tenen un contracte temporal. L’època estiuenca és especialment procliu als reforços puntuals i el risc que molts d’aquests marxin amb la calor és alt. I és que 2 de cada 10 treballadors amb contracte temporal tenen un contracte de menys de tres mesos de durada. L’eventualitat, la més elevada de la UE, va escalar en el tercer trimestre del 25,1% al 26% i afecta gairebé 4,5 milions de treballadors. Aturar aquesta xacra, associada habitualment a la precarietat, és un dels reptes del Govern en la seva actual reforma laboral. I el com, objecte de dissens dins de la coalició.
Baixa l’atur, però creix el crònic
L’atur segueix la seva tendència a la baixa i aquest tercer trimestre acumula la seva quarta EPA amb reduccions. La taxa d’atur ha baixat en els últims tres mesos del 15,2% al 14,5%, amb un total de 3,4 milions d’aturats. No obstant, encara hi ha més de 200.000 persones més a l’atur que a l’estiu del 2019 i 800.000 més que abans de la crisi del 2008. Una altra nota negativa és que, malgrat que l’atur baixa en termes absoluts, continua creixent l’atur crònic. És a dir, hi ha més persones que fa més de dos anys que busquen feina sense èxit; unes 940.000. Una altra dada rellevant és la de llars on tots els seus membres estan a l’atur. S’ha interromput l’escalada, però encara hi ha 1,12 milions de cases en aquesta situació d’alta precarietat.
Catalunya lidera l’auge de l’ocupació
Catalunya va registrar en el tercer trimestre d’aquest any la baixa més pronunciada de l’atur i l’augment més gran de l’ocupació, entre les 17 comunitats autònomes. I, mentre Catalunya empeny l’ús del mercat laboral espanyol a l’alça, Madrid va registrar xifres pràcticament d’estancament. Els bons números d’ocupació que la capital de l’Estat va registrar durant els primers compassos de la pandèmia, acompanyada per l’absència de moltes restriccions que sí que imperaven en altres territoris, contrasten pels parcs resultats actuals. Catalunya va crear 12 vegades més ocupació aquest tercer trimestre que Madrid i 1,25 vegades més en els últims 12 mesos.
El teletreball continua a la baixa
El teletreball continua a la baixa i moltes empreses han accelerat l’operació tornada a l’oficina. Actualment el 8% dels ocupats, uns 1,6 milions, treballen més de la meitat dels dies de la setmana des del seu domicili. Una proporció que ha anat disminuint en els últims mesos, davant el 9,4% del segon trimestre, l’11,2% observat en el primer trimestre del 2021 i el 16,2% del segon trimestre del 2020. Tot i això, continua sent significativament superior als nivells de teletreball previs a la Covid, quan només el 4,8% dels ocupats teletreballa habitualment.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat