Campanya de tardor
Els plans de pensions xoquen amb la nova fiscalitat
Els menors incentius afecten un de cada tres partícips en plans de pensions. L’estalvi en aquests productes cau un 22% fins al setembre
L’últim trimestre és un moment clau per a les gestores de plans de pensions individuals. Entre octubre i desembre es produeixen gairebé el 60% de les aportacions de tot l’any, indica José Luis Manrique, director d’estudis i estadístiques d’Inverco. Per això, les entitats financeres aprofiten per desplegar les seves armes comercials i atraure nous clients o animar els que ja tenen que realitzin aportacions. Aquest 2021, en canvi, està marcat per la nova fiscalitat que es va aprovar a finals de l’any passat i que limita a 2.000 euros anuals (des dels 8.000 anteriors) la quantitat que el partícip pot deduir-se en l’IRPF.
«La fiscalitat és un dels principals atractius dels plans de pensions i, sens dubte, la modificació d’aquests incentius ha afectat», assegura Enrique Rodríguez Balsón, responsable de plans de pensions d’ING. En concret, ha repercutit en un de cada tres partícips, que abans de la reforma sí que invertien més de 2.000 euros a l’any en aquests productes, segons un informe elaborat per l’entitat.
Com en anteriors campanyes de tardor, les gestores han redoblat els esforços, però cal veure quant influeix el límit a l’import anual amb dret a deducció. Fins al setembre, el volum d’estalvi derivat a aquests instruments es va reduir un 22% interanual, segons dades d’Inverco, i la previsió és que en el conjunt de l’exercici la tisorada sigui del 33%.
Tot i que hi ha casos com el de Renta 4, que mantenen una perspectiva de captació «bona». Encaren l’estratègia «de manera similar» al 2020, centrant-se a «conscienciar la gent que si vol mantenir el seu nivell de vida en la jubilació ha d’invertir des d’ara en plans» i en el «bon comportament» dels seus productes.
Renta 4 és el cinquè actor més gran de la indústria: gestiona 4.866 milions d’euros, equivalents al 5,62% de la quota de mercat, segons dades d’Inverco a setembre. En primer lloc hi ha CaixaBank, que acapara el 33,67% del patrimoni gestionat (més de 29,149 milions). El segueixen el BBVA, amb el 17,19%; Santander, amb el 12,59% i Mapfre, amb el 5,7%.
La banca també domina les bonificacions en aquesta empenta de final d’any. D’acord amb les dades recopilades pel comparador HelpMyCash, Banc Sabadell i Bankinter paguen fins al 6% i el 5% de l’import traspassat, respectivament (fins al 31 de desembre). Abanca, CaixaBank i BBVA competeixen amb el 4%; Deutsche Bank dona el 3% i ING, l’1,5%.
Per la seva part, robo-advisors com Indexa Capital, Finizens i InbestMe, els principiants del sector, donen joc oferint comissions més baixes, d’entre el 0,5% i l’1%.
Què cal tenir en compte
Els canvis fiscals no són l’únic factor que ha de contemplar un particular que vulgui complementar la seva pensió pública amb un pla privat. Tampoc les promocions, «encara que siguin molt atractives», adverteixen des de HelpMyCash. «El que sí que hem de valorar és l’estratègia d’inversió, si s’aposta pel mercat espanyol o el nord-americà, etc.», afegeixen.
El pla és un instrument orientat a llarg termini per aconseguir una evolució positiva i creixent de la rendibilitat. No obstant, tret dels garantits, cal ser conscients que es podria acabar amb menys capital de l’inicial. Els diners s’inverteixen en carteres de fons de pensions i existeix la possibilitat que hi hagi apostes fallides i s’hi perdin diners.
A més, l’estalvi no es pot rescatar anticipadament tret de supòsits de mort, malaltia greu, atur, dependència o incapacitat. Aquesta llista s’ampliarà el 2025, quan es podran recuperar aportacions i rendiments de plans amb un mínim de 10 anys d’antiguitat.
Compte amb les comissions
Tampoc s’ha d’oblidar que estan subjectes a comissions anuals, que es menjaran una part de l’estalvi. El màxim està fixat en el 0,85% per a plans de pensions de renda fixa i en l’1,3% per als de renda fixa mixta. En els plans de renda variable, de renda variable mixta o garantits, està limitada a l’1,5%.
Notícies relacionadesL’OCDE ha criticat que les comissions a Espanya són molt altes, una afirmació a la qual el director d’estudis i estadístiques d’Inverco respon adduint les rebaixes que reguladors i entitats han anat aplicant. «El 2011, la comissió mitjana de gestió de plans individuals va ser de l’1,52%. El 2020, última dada disponible, de l’1,04%. És a dir, en 10 anys s’ha reduït un 50%» , recalca José Luis Manrique.
I aporta dues recomanacions per a qualsevol interessat: que comenci a estalviar al més aviat possible i que adeqüi el producte al seu perfil de risc prenent com a referència l’edat, el capital disponible al contractar-lo, l’objectiu de rendibilitat, la capacitat de fer aportacions periòdiques i la necessitat de tranquil·litat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao