Seguretat Social
El Govern central estudia avantatges fiscals per als plans de pensions col·lectius dels autònoms
Els autònoms podran deduir-se 4.250 euros anuals de les seves aportacions a plans de pensions col·lectius
El Govern central continua endavant amb la seva idea de posar en marxa un nou sistema de fons i plans de pensions auspiciat pel sector públic, i prepara avantatges especials per als autònoms. Segons l’avantprojecte de llei que té previst estudiar en les pròximes setmanes el Consell de Ministres, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, aquest col·lectiu es podrà aplicar una reducció més elevada que l’actual a l’Impost sobre la Renda per les seves aportacions als plans de pensions, sempre que es destinin a vehicles d’estalvi especials per a autònoms: fins a 4.250 euros anuals, davant el límit de 1.500 euros anuals que regeix per als partícips en plans individuals.
La futura llei contempla –com també va avançar EL PERIÓDICO DE ESPAÑA– la creació de Fons de Pensions d’Ocupació de Promoció Pública, pilotats pel Ministeri d’Inclusió, a què podran adscriure’s Plans de Pensions d’Ocupació Simplificats, promoguts per sectors empresarials, administracions públiques i «associacions de treballadors autònoms, col·legis professionals i mutualitats que hi estan vinculades». La novetat de l’avantprojecte, davant l’esborrany inicial, és que inclou aquesta xifra de 4.250 euros anuals de límit d’aportacions especial per a autònoms, que és gairebé tres vegades superior al límit individual, tot i que continua sent la meitat del previst per a les aportacions als plans d’ocupació, de 8.500 euros anuals.
Totes aquestes quantitats (els 1.500 i els 8.500 euros anuals, que figuren en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022, i els 4.250 euros anuals per a autònoms que inclou aquest avantprojecte) quedaran consagrats en la llei que regula l’IRPF si finalment s’aprova la legislació sota estudi. La promoció dels fons i plans de pensions d’ocupació és un compromís adquirit amb Brussel·les en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, però la seva aprovació no està prevista fins al segon trimestre del 2022, així que encara hi ha temps per introduir modificacions al text. De fet, l’arribada de l’avantprojecte al Consell de Ministres és el primer pas de la tasca legislativa, que pot trigar mesos a completar-se.
Descontentament dels sindicats i la patronal
L’avantatge addicional per als autònoms probablement no eliminarà el descontentament dels agents socials amb el conjunt del pla del Govern per als fons de pensions, que han criticat amb duresa des que es va conèixer el primer esborrany a mitjans d’octubre. La UGT i CCOO van emetre llavors un comunicat conjunt en el qual asseguraven que la proposta «suposa canvis substancials sobre la regulació dels fons de pensions d’ocupació que no compartim» i la CEOE ha sigut encara més severa: en una entrevista a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, el president de la patronal, Antonio Garamendi, qualifica de «competència deslleial» i «un absurd» la iniciativa dissenyada pel Ministeri d’Inclusió.
El pla del Govern passa per promoure l’estalvi per a la jubilació fomentant els plans col·lectius però amb supervisió pública, per «garantir [...] menors costos de gestió, permetre una distribució d’inversions diversificada i, amb això, millorar els nivells de rendibilitat», segons es llegeix en l’exposició de motius de l’avantprojecte. L’objectiu és arribar a col·lectius que no se serveixen habitualment d’aquests fons, com els empleats públics «d’entitats locals mitjanes o petites», els autònoms i les empreses de menor mida, i així arribar a unes taxes de participació similars a les europees, que el document xifra entre el 25% i el 90% de la població activa (a Espanya, els plans de pensions d’ocupació són ara «poc més del 10%»).
Novetats en les comissions
El text de l’avantprojecte introdueix altres canvis importants, a més de les deduccions dels autònoms, respecte al document original. A diferència d’aquell primer esborrany, l’avantprojecte no determina les comissions màximes que podran cobrar les entitats gestores i dipositants dels Fons de Pensions d’Ocupació de Promoció Pública (que eren d’un 0,4% i un 0,1%, respectivament), sinó que es remet a les normes de funcionament de cada fons, que fixaran una comissió de gestió per a cadascun dels plans que els integrin.
Notícies relacionadesAixí mateix, el text de l’avantprojecte dona més joc a altres ministeris, a més del d’Inclusió, en la peça clau del nou sistema: la Comissió Promotora i de Seguiment dels fons de pensions públics. Aquest organisme, que instarà la creació de nous fons i «vetllarà per la idoneïtat del seu desenvolupament» (amb dret de veto inclòs) estarà integrada per nou funcionaris de carrera: cinc del departament de José Luis Escrivá, i un de cada per Economia, Treball, Transició Ecològica i Hisenda.
A més, el disseny del nou sistema, amb l’objecte de la «simplificació en les categories de plans de pensions existents», preveu l’absorció dels actuals plans de pensions associats (els promoguts per associacions, sindicats o gremis, en lloc de per empreses) en els plans de pensions d’ocupació o, en el seu defecte, en els individuals. A partir de l’entrada en vigor de la norma, els plans d’ocupació associats tindran cinc anys per transformar-se en un pla d’un tipus o d’un altre, o continuar funcionant amb la normativa antiga fins a la seva extinció.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"