Pronòstics
Els economistes rebaixen al 5% el creixement per a aquest any
La desacceleració del consum en el tercer trimestre provoca una revisió a la baixa, si bé es manté l’estimació del 6% per al 2022

Els economistes rebaixen al 5% el creixement per a aquest any. Després de donar a conèixer l’Institut Nacional d’Estadística (INE) un increment trimestral del producte interior brut (PIB) del 2%, inferior al previst (3%), i la taxa internual al 2,7%, l’Observatori Financer del Consell General d’Economistes ha revisat a la baixa les previsions per a aquest any, però manté l’alça del 6% per al 2022.
La caiguda del consum en el tercer trimestre, -0,3%, i fonamentalment el consum de les llars (-0,5% davant el 6,6% del trimestre anterior), no estava prevista perquè s’esperava un increment d’ingressos del turisme a l’estiu. I aquest element ha fet que es revisin les estimacions. A més és «preocupant» la tendència alcista de la inflació, que es va disparar a l’octubre fins a una taxa interanual del 5,5%, afirmen. Per la seva banda, la taxa de variació anual de la inflació subjacent ha augmentat quatre dècimes fins a l’1,4%, cosa que indica que l’augment dels preus de l’energia s’està traslladant a altres productes de consum.
La previsions dels economistes és que els preus de l’energia i les matèries primeres cediran en el primer semestre del 2022, per cert alentiment en el creixement que es pot produir per les circumstàncies adverses que es donen en l’actualitat i sobretot per la normalització de la demanda, que es va veure exacerbada després dels èxits de la vacuna. No obstant, «persistirà la problemàtica de l’aprovisionament de subministraments i el bloqueig dels contenidors, que poden allargar la seva solució fins a principis del 2023.»
Normalització de l’activitat
Com conseqüència d’aquestes incerteses, el PIB creixerà el 5%. En canvi, per al 2022 mantenen l’estimació de creixement fins al 6%, «per la normalització de l’activitat, l’estabilització dels preus i, sobretot, per l’efecte de l’aplicació de les ajudes europees; tot i que, d’altra banda, hi ha una certa preocupació per l’efectivitat per fer-ne realitat un percentatge acceptable».
Al seu torn, els economistes preveuen que el deute públic, situat en el 122,25% del PIB, es vagi moderant per situar-se a final d’any entorn del 121%, en tant que el dèficit públic es preveu que se situï el 2021 en una forquilla d’entre el 8% i el 9%.
Notícies relacionadesPer la seva banda, l’enquesta de població activa (EPA) corresponent al tercer trimestre ha situat el nombre d’ocupats en 20.031.000 (359.300 persones més que el trimestre anterior i 854.100 persones més –un 4,45%– que en el tercer trimestre del 2020). El nombre d’aturats ha baixat aquest trimestre en 127.100 persones i se situa en 3.416.700. Per contra, el nombre d’actius ha augmentat en 232.200 persones, fins a 23.447.700, situant la taxa d’atur en el 14,57%, 69 centèsimes menys que en el trimestre anterior, i 1,69 punts menys que fa un any.
Aquesta evolució positiva de l’ocupació ha provocat que revisin a la baixa la previsió de la taxa d’atur, rebaixant-la un punt, fins al 14,5% per a final d’aquest any. No obstant, depenent de l’evolució de les incerteses sobre el creixement de la nostra economia en l’últim trimestre, en què, com s’ha indicat, s’entreveu certa desacceleració, podria variar la nostra previsió. Per al 2022, considerant que l’economia creixi el 6%, els economistes estimen que la taxa d’atur se situarà en el 14%, davant el 14,9% de l’anterior previsió.
- Previsió meteorològica El pronòstic del Meteocat és clar: arriben les pluges a partir d’aquest dia a Catalunya
- El fenomen ‘incel’ s’estén sense fre a les xarxes socials
- Medi ambient La Generalitat retira el decret sobre els càmpings en zones inundables
- PRÒXIMA ESTRENA La caiguda del clan Pujol arriba al cine per obrir "un debat necessari"
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Pendents encara de l’R1 El Govern encarrega a Ifercat que estudiï la infraestructura a traspassar de l’R2 sud i l’R3
- Novel·la intergeneracional Joël Dicker: «Què fan els pares dels nens que no llegeixen, a més de comprar-los telèfons?»
- Dijous 24 d'abril a les 19h Laia de Nadal serà la pròxima protagonista de l'#afterwork d'El Periódico
- Educació a Catalunya El Govern manté per al curs 25-26 el controvertit val escolar per a l’alumnat de primària i secundària
- Tramitada per la via d’urgència La nova llei del medicament permetrà a les infermeres prescriure i l’adquisició d’alguns fàrmacs sense la recepta expressa