Mercat laboral

La via per reduir la temporalitat continua dividint el Govern, la patronal i els sindicats

  • Díaz advoca per limitar les causes per contractar de manera temporal, impulsar el contracte fix discontinu i sancionar les empreses que l’incompleixin

  • Treball i agents socials mantenen la primera reunió sobre la reforma laboral amb la presència de representants d’Economia i Seguretat Social

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Yolanda Díaz va assegurar aquest dimecres que la temporalitat es tracta d’un dels aspectes centrals en el diàleg social. Com aturar-la és el que divideix el Govern, els sindicats i la patronal. La vicepresidenta segona va donar aquest dimecres algunes pinzellades de quin creu que és el camí a seguir, tot i que va mirar d’esquivar una de les mesures més polèmiques, la de fixar un 15% màxim de contractes temporals en cada empresa. Segons va dir, el Ministeri de Treball no és l’autor d’aquesta proposta.

«Hem d’actuar en la temporalitat», va reivindicar Díaz tan bon punt li van preguntar pels aspectes en els quals incidirà la derogació de la reforma laboral. En una entrevista a La Sexta, va advocar per limitar l’ús de contractes temporals a aquelles situacions en què hi hagi «una causa justificada»; va reivindicar la figura del contracte fix-discontinu que permetria que fos «combinable l’estacionalitat» d’alguns sectors amb l’«estabilitat de l’ocupació»; i va plantejar la possibilitat de «sancions» a les empreses en «cas d’ús i abús de la temporalitat mal entesa».

Hores abans, el Govern, la patronal i sindicats van mantenir la primera reunió per negociar la nova reforma laboral, després de la crisi interna dins la coalició sobre com concretar una de les pedres angulars en matèria econòmica de la legislatura. «El debat [al si del Govern] està conclòs», va dir Díaz, a primera hora del matí als passadissos del Congrés. Poques després va arrencar la reunió entre l’Executiu i els agents socials, de la qual, no obstant, no han sortit grans avenços; segons coincideixen diverses fonts coneixedores del conclave consultades.

Cita monogràfica

Les parts han operat sobre l’últim esborrany que ja els havia plantejat el Ministeri de Treball abans de la crisi de Govern. Perquè, de moment, de les cites internes de la coalició per greixar la coordinació entre els diferents ministeris no n’ha sortit cap document. O almenys no s’ha posat sobre la taula. «Esperem un text nou del Govern en els pròxims dies ja que avui no n’hi ha hagut», apunten fonts de la CEOE. La sessió ha sigut un monogràfic sobre com rebaixar l’elevada temporalitat existent a Espanya –qüestió que afecta un de cada quatre assalariats i sobre la qual les parts no tenen una postura clara–.

Al conclave hi van acudir per part de l’Executiu central el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey (negociador habitual), i representants dels ministeris d’Economia i Seguretat Social, després del canvi organitzatiu forçat pel president, Pedro Sánchez, per reforçar la presència dels departaments socialistes en la negociació. La reunió ha començat a dos quarts de dotze tocats del matí i ha acabat passades les tres de la tarda, sense grans acords tancats.

Com reformar l’article 15 de l’Estatut dels Treballadors, referent a la durada del contracte de treball, va ser el punt únic a l’agenda d’aquest dimecres. Una de les propostes que més polèmica va generar a l’ala socialista del Govern i rebuig a la part patronal va ser la de limitar la temporalitat al 15% de la plantilla. És a dir, que si una empresa tenia 100 treballadors, no en podia tenir més de 15 amb contracte eventual. «O el percentatge inferior que, en el seu cas, estableixi la negociació col·lectiva», afegeix l’últim esborrany posat a sobre de la taula pels negociadors del Ministeri de Treball. Díaz va assegurar que aquesta proposta «no ha sortit» del seu equip i que ells no hi han posat cap percentatge.

Aquest dimecres s’ha discutit sobre aquest document, sense acabar de concretar si es conserva aquesta proposta del 15% de temporalitat o si s’hi introdueixen modificacions, com si es rebaixa o augmenta aquest percentatge o si s’hi introdueixen variables per sectors o mida d’empreses, entre d’altres. «Això es veurà el pròxim dia», explica una font del diàleg social.

Notícies relacionades

Aquest dimecres s’ha focalitzat més en les causes de la contractació. En el marc d’aquesta reforma de la temporalitat, una altra de les propostes que ha estat discutint el Ministeri de Treball amb els agents socials ha sigut la de limitar la durada i causa dels contractes eventuals. Aquests no podran superar l’any de durada i només es podran justificar per pics anòmals de l’activitat –aquí no compta l’estacionalitat– o per cobrir vacances i baixes. I contempla que, en cas que l’empresa hagués registrat de manera fraudulenta el contracte, és a dir, incomplint les causes objectives, el contractat temporal passaria automàticament a fix. I si la firma l’acomiada, aquest cessament serà considerat nul, cosa que implica que hauria de ser readmès.

Aquesta última qüestió és especialment rellevant per als treballadors, ja que els contractats temporals acumulen poca antiguitat, cosa que es tradueix en una escassa indemnització per acomiadament. I la nul·litat obliga l’empresa a readmetre’l i no el deixa escollir una indemnització per acomiadament lleugerament superior a la quantia que li hauria d’abonar si extingís el contracte per la via ordinària. Sobre aquestes qüestions no s’ha arribat encara a un acord definitiu i les parts continuaran negociant. El temps corre i totes aquestes qüestions han d’estar a punt i tancades –amb o sense acord de patronal i/o sindicats– abans del 31 de desembre, tal com va comprometre el Govern central en el component 23 a la Unió Europea.