Reforma laboral
Les fórmules sobre la taula del Govern per limitar la temporalitat: topar-la per sectors o per mida d’empresa
L’Executiu estudia diferents alternatives per diluir l’opció de vetar més del 15% d’eventuals a qualsevol empresa i així teixir un consens amb patronal i sindicats
El focus de la reforma laboral del Govern central és fix ara en com rebaixar la temporalitat. Després de la reunió de dimecres i ja pensant en la següent, l’Executiu li dona voltes des de fa dies a la fórmula que li permeti rebaixar els actuals índexs d’eventualitat al mercat laboral espanyol –els més alts de la Unió Europea– i que aquesta acontenti patronal i sindicats. Del límit generalitzat del 15% que va posar sobre la taula per desencallar les negociacions, vira ara a receptes més específiques i a sobre de la taula del diàleg social hi ha dues vies sobre les quals ja s’ha debatut en anteriors reunions: fixar límits màxims de temporalitat en funció dels sectors i/o escalonar els percentatges segons la mida de les companyies.
«Hi ha una proposta en la qual coincidim tots, que és tornar a la causalitat, és a dir, que el contracte ordinari és l’indefinit i que s’haurà de justificar un contracte temporal», ha afirmat aquest dijous la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en un acte de la UGT. I malgrat que des de Treball volen redirigir els esforços a parlar d’aquesta causalitat, el focus de divergència que previsiblement protagonitzarà la reunió de dimecres sobre la reforma laboral serà aquest límit generalitzat del 15% de temporalitat.
La paternitat (o maternitat) de la xifra, que figura explícitament a l’últim esborrany traslladat als agents socials, no està clara. Però el que sí que totes les parts han manifestat en públic és que no hi estan totalment conformes. Díaz ha estat insistint que la idea «no ha sortit» del seu departament. Els sindicats no volen treure de la taula el percentatge, però tampoc veuen clar deixar-lo només en un índex general i igual per a tothom. I la patronal també renega d’una fórmula generalitzada i apel·la directament a avaluar sector per sector.
La idea d’introduir matisos dins d’aquest percentatge general de temporalitat ja és present al primer esborrany que va originar la polèmica. S’hi parla d’un percentatge general del 15% o el percentatge inferior que, en el seu cas, estableixi la negociació col·lectiva». La patronal es mostra obertament partidària de disseccionar aquest tema per gremis. «En la temporalitat s’haurà d’anar per sectors», ha declarat el president de la CEOE, Antonio Garamendi, aquest dijous durant la seva assistència a Còrdova al 20è Congrés de Directius CEDE.
Les centrals amb representació majoritària, per la seva banda, tenen plantejaments similars, però amb els seus matisos. Des de la UGT apel·len al fet que, si finalment es posen a sobre de la taula percentatges, alguns sectors tindrien períodes de transició per rebaixar els seus indicadors d’eventualitat fins a nivells pactats. A CCOO, pel seu costat, posen especialment l’accent a estudiar percentatges esglaonats en funció del nombre de treballadors que tingui cada empresa.
Els sindicats, no obstant, no han sigut entusiastes mai de fixar una xifra límit per a tothom, ja que entenen que pot legitimar certes empreses a realitzar contractes eventuals en frau, però dins d’aquest límit legal. En aquest sentit, coincideixen amb el Ministeri de Treball, que tant en públic com en privat han volgut prioritzar la reforma de les causes dels contractes.
El secret és a la causa
La negociació sobre la reforma de l’article 15 de l’Estatut dels Treballadors, referent a la durada i causes d’un contracte de treball, té dues potes. D’una banda, hi ha el polèmic 15% i, d’una altra, les causes que fan lícit o il·lícit el contracte. Diverses fonts presents en el diàleg social coincideixen a assenyalar que aquest límit del 15% el va plasmar en un esborrany Treball davant la negativa de la patronal a acceptar la reforma de la causalitat que li plantejaven. I que a canvi de limitar la temporalitat a un percentatge, no es restringiria aquesta qüestió per les causes.
Notícies relacionadesEn aquest sentit, l’últim negre sobre blanc en les negociacions planteja que cap contracte temporal pugui superar l’any de durada i només es podran justificar per pics anòmals de l’activitat –aquí no compta l’estacionalitat– o per cobrir vacances i baixes. I contempla que, en cas que l’empresa hagués registrat de manera fraudulenta el contracte, és a dir, incomplint les causes objectives, el contractat temporal passaria automàticament a fix. I si la firma l’acomiada, aquest cessament serà considerat nul, cosa que implica que hauria de ser readmès.
Dimecres tant patronal com sindicats tenen l’expectativa que el Govern central –representat ara a la taula per Treball, Economia i Seguretat Social– els presenti un nou document. Un document en què reformuli aquest límit de la temporalitat i incorpori algunes de les propostes –ja sigui sectors, ja sigui mida d’empreses– sobre les quals han estat debatent les parts durant les últimes setmanes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sostenibilitat L'economia espanyola aconsegueix reduir un 5,4% la quantitat de residus que genera a l'any
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat