Polèmica amb els sindicats

El Govern fica en els pressupostos el vot electrònic en les eleccions sindicals de funcionaris

  • CCOO i UGT consideren que imposar aquesta mesura sense pactar-la representa una vulneració dels drets fonamentals i amenacen amb demandes

  • La mesura és una vella reivindicació de Puigneró, però la seva implementació i el previsible conflicte amb les centrals els hauran de gestionar les conselleries d’ERC

El Govern fica en els pressupostos el vot electrònic en les eleccions sindicals de funcionaris

EFE / MARTA PÉREZ

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha inclòs en la llei de mesures fiscals que acompanya els nous pressupostos el vot telemàtic com a fórmula preferent per a la participació dels empleats públics en les eleccions sindicals. Aquesta mesura és una vella reivindicació de l’actual vicepresident, Jordi Puigneró, que en l’anterior legislatura, quan era responsable de la cartera de Funció Pública, ja va sondejar la possibilitat d’incorporar aquesta via en les anteriors eleccions sindicals. Els sindicats amb representació majoritària entre els empleats públics no han sigut consultats en relació amb aquesta mesura i CCOO i UGT avisen que, si el Govern finalment ho tira endavant i ho imposa sense el seu beneplàcit, recorreran als tribunals per vulneració de drets fonamentals. El vot electrònic en la funció pública pot generar un nou punt de dissens entre els socis de Govern, ja que si bé la iniciativa neix de Junts, haurà de ser ERC la que bregui amb el previsible conflicte sindical, ja sigui a la Conselleria de Presidència –sota el seu control i responsable del funcionariat– o al Departament de Treball –responsable dels processos participatius sindicals i també sota gestió republicana–.

La llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic, que acompanya la llei dels comptes catalans, inclou la modificació de l’article 43, referent a les eleccions als òrgans de representació del personal al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. La intenció del Govern és aprovar els comptes i, en un termini màxim de sis mesos, tenir a punt un decret amb el reglament i funcionament del vot electrònic per als pròxims comicis sindicals. Les centrals no han sigut consultades sobre aquesta qüestió, consideren que implementar aquesta mesura sense negociació prèvia representa un atac contra la llibertat sindical i critiquen que l’Executiu hagi inclòs aquesta qüestió en la llei de mesures fiscals, quan és una qüestió organitzativa sense cap inversió significativa que justifiqui la seva inclusió en aquesta norma.

«En aquest cas l’Administració és empresa i no és acceptable que una part imposi a la resta el mecanisme electoral», declara el secretari de polítiques sectorials de la UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas. «La Generalitat no deixa de ser el principal ocupador de Catalunya», recorda la secretària d’acció sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torres. Un total de 188.487 treballadors públics tenen dret a vot en els diferents comicis del sector públic català.

Les centrals afirmen que si el Govern segueix endavant amb aquesta mesura sense consensuar-la amb ells el denunciaran davant els tribunals per vulneració de drets fonamentals. «Tenim dubtes que el vot telemàtic garanteixi que el vot es pugui exercir de manera lliure, personal i directa. És un tema delicat i de cap manera es pot imposar», afegeix Pasadas. L’IAC, el sindicat majoritari al conjunt de l’Administració de la Generalitat, està dividit sobre aquesta qüestió, tot i que concretament la CATAC, la seva federació d’administratius, hi està a favor. «Estem a favor de tot el que pugui facilitar la participació. És absurd que a hores d’ara encara no ho tinguem implementat», opina la portaveu d’IAC-CTAC, Assumpta Barbens.

Programa pilot el 2019

Notícies relacionades

En les passades eleccions sindicals, el 2019, el llavors conseller Jordi Puigneró ja va activar un programa pilot en una mesa electoral per habilitar el vot electrònic. L’Intersindical-CSC, sindicat obertament independentista, es va mostrar obertament a favor de la mesura, ja que considera que facilita i incentiva la participació de treballadors públics que fins ara s’havien decantat per l’abstenció. El resultat d’aquestes eleccions va ser que la Inter, recolzada per l’ANC, va arrasar en els comicis i va aconseguir la representació majoritària en els departaments administratius de la Generalitat. Dos mesos després l’independentisme va repetir un modus operandi semblant en les eleccions a la Cambra de Comerç, on l’ANC va recolzar la candidatura de l’avui diputat de Junts Joan Canadell. Comicis en què es va estrenar el vot telemàtic i l’augment de participació va afavorir la victòria dels independentistes.

En aquell temps, Puigneró va intentar que aquest programa pilot de votació fos generalitzat, cosa que va generar un dels múltiples punt de fricció al si del Govern entre Junts i ERC. Concretament amb el llavors conseller de Treball, Chakir el Homrani, d’ERC i militant de la UGT, que va considerar una ingerència en les seves competències la iniciativa de Puigneró, ja que Treball té una comissió específica per a processos sindicals.