Competència
La justícia europea confirma la multa de 2.424 milions a Google
Després d’una dècada de batalla legal, el Tribunal General avala la sanció imposada per la Comissió Europea per abús de posició dominant en les recerques per internet
El Tribunal General de la Unió Europea (UE) ha avalat aquest dimecres la multa de 2.424 milions d’euros imposada per la Comissió Europea a Google fa quatre anys, el juny del 2017, per abús de posició dominant en les recerques per internet. La decisió, que encara pot ser recorreguda davant el Tribunal de Justícia de la UE, dona oxigen a la vicepresidenta i responsable de Competència, Margrethe Vestager, i avala la seva estratègia contra el gegant nord-americà.
Es tracta d’un dels tres grans contenciosos oberts per Brussel·les contra la multinacional californiana. Després de set anys d’investigació, la Comissió Europea va decidir el juny del 2017 que disposava de prou elements per acusar Google de posició dominant en el mercat de les recerques d’internet a l’afavorir el seu sistema de comparació de preus (Google Shopping) en detriment dels seus rivals. L’empresa es va llançar en aquest negoci el 2004 de la mà d’un producte anomenat Froodle, que el 2008 va rebatejar com a Google Product Search i finalment Google Shopping el 2013. Aquest servei permet comparar el preu de productes i preus a internet i trobar ofertes de detallistes en línia tant en botigues virtuals com en plataformes com eBay o Amazon.
Donada la posició dominant en el mercat de les recerques de caràcter general a internet de Google –té el 90% de la quota de mercat a la majoria dels estats membres des del 2008–, la companyia pot col·locar sistemàticament en un lloc destacat el seu servei i relegar el dels rivals. Una estratègia que, segons va al·legar la Comissió Europea, va inaugurar a Alemanya i va estendre a 13 països. El resultat, més clics al comparador de Google i una multa rècord de 2.424 milions.
Dues multes més i una altra investigació
Notícies relacionadesAquesta sanció va ser superada un any després per una segona multa de 4.340 milions per abús de posició dominant en el mercat a través del seu sistema operatiu Android, utilitzat per més del 80% dels telèfons intel·ligents, a l’imposar restriccions que Brussel·les considera il·legals. La multinacional californiana també va recórrer aquesta segona decisió al setembre. A aquestes dues multes se n’hi afegeix una tercera de 1.490 milions imposada per Brussel·les el març del 2019 per pràctiques anticompetència a l’aprofitar-se Google de la seva posició dominant en el mercat de la publicitat a través del seu servei Adsense for Search.
Aquests tres casos no són els únics que té en el punt de mira Vestager. El juny passat, els serveis de la competència van obrir una altra investigació per determinar si el gegant d’internet ha violat les normes de la competència europees a l’afavorir els seus propis serveis de tecnologia de publicitat gràfica en línia, en detriment d’altres proveïdors, anunciants i editors en línia. L’objectiu: determinar si Google està distorsionant la competència al restringir l’accés de tercers a les dades de l’usuari amb finalitats publicitàries en llocs web i aplicacions, mentre reserva aquestes dades per al seu propi ús.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín