Funció Pública
Acord del Govern, ERC i PNB: Els interins que faci cinc anys que són a la mateixa plaça passaran a fixos sense fer oposicions
El PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB pacten unificar esmenes per a la llei d’estabilització de la funció pública i augmenten la cobertura dels eventuals
Tot aquell treballador interí de les administracions públiques que faci 5 anys consecutius i de manera ininterrompuda que és a la mateixa plaça podrà accedir a un concurs de mèrits per consolidar la seva condició de fix. Aquest és el punt principal de l’acord rubricat aquest dijous pel PSOE, Unides Podem, ERC i el PNB per unificar esmenes de cara a la seva votació en el Congrés a la nova llei d’estabilització en la funció pública; segons en confirmen alguns dels implicats. Ara les esmenes s’hauran de votar en comissió i després en el ple del Congrés, però amb els vots actuals reunirien les majories necessàries per prosperar.
L’entesa entre les principals forces de la majoria de la investidura desencalla la llei per frenar l’abús d’interins en l’Administració i introdueix canvis significatius al reial decret que el Govern va aconseguir salvar per la mínima aquest estiu passat. De l’acord entre els partits que formen el Govern, ERC i el PNB han caigut, no obstant, algunes de reivindicacions, com augmentar la quantia de les indemnitzacions si un interí no supera la prova. La reforma afecta directament 300.000 interins que el Govern té detectats que ocupen des de fa més de tres anys funcions estructurals. Xifra que des de les plataformes de treballadors eleven fins a 800.000 persones a tot Espanya.
«Les Administracions publiques convocaran, amb caràcter excepcional i d’acord amb el previst en l’article 61.6 del TREBEP, pel sistema de concurs, aquelles places que, reunint els requisits establerts en l’article 2.1, haguessin estat ocupades amb caràcter temporal de forma ininterrompuda anteriorment a 1 de gener del 2016», diu el text de l’acord al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. L’article 61.6 contempla la possibilitat, «amb caràcter excepcional», de fer funcionari de carrera una persona pel sistema de concurs, «únicament en la valoració de mèrits». És a dir, tots aquells interins amb cinc anys o més d’antiguitat a la mateixa plaça podran passar a fixos si acrediten prou mèrits per a això. Mèrits que haurà de definir cada administració en una única convocatòria extraordinària en la qual regularitzar a l’actual massa d’eventuals que hi ha en el sector públic.
El PSOE ha hagut de cedir per aconseguir prou vots amb els quals aconseguir aprovar la llei de la funció pública. Els socialistes ja van donar una concessió a ERC per obtenir els seus vots i es van obrir a última hora al qual tots aquells interins amb 10 anys a la plaça pogués ser fixos per concurs de mèrit. Els republicans han aconseguit augmentar la cobertura i que de 10, baixin a 5 anys. Unides Podem també reivindicava aquesta rebaixa a 5 anys. També han eliminat el requisit que durant aquells 10 anys no hi hagués hagut cap oposició per a aquesta plaça. Ara la norma, que encara haurà de passar el tràmit dels vots en comissió i després en el Congrés, es quedarà en aquells 5 anys de manera ininterrompuda a la plaça, s’hagués o no convocat oposició pel mig.
I les places que poden sortir per concurs no estan condicionades a no haver sigut prèviament convocades. Aquestes novetats seran d’aplicació «a les societats mercantils públiques, entitats públiques empresarials, fundacions del sector públic i consorcis del sector públic», segons detalla el text de l’acord. Fins ara les crítiques als concursos de mèrits s’han centrat en la suposada inconstitucionalitat de la mesura, ja que podria vulnerar els principis de lliure concurrència.
Més pes de l’experiència en la resta de proves
Una altra de les novetats principals és que les institucions públiques podran convocar concursos d’oposició extraordinaris per estabilitzar interins que no entrin en aquesta quota dels 5 anys i podran fer que les fases d’aquest procés no siguin eliminatòries entre si. Això tindrà rellevància especial per a tots aquells interins amb més de tres anys d’antiguitat, però menys de cinc. O per a aquells amb carreres a l’Administració intermitents. Aquests concursos d’oposició donaran un pes de fins al 40% a l’experiència, cosa que afavoreix les persones que ja estiguin prèviament en la institució com a eventuals, sobre els nous.
Aquesta ha sigut la pulsió que ha mogut les negociacions, el fet de combinar la màxima flexibilització de les condicions d’accés en favor dels eventuals que ja fossin a la plaça; amb les garanties constitucionals exigides en tot procés d’oposició. En aquest sentit i pensant en aquelles persones que no passin el procés d’oposició, la nova llei permet a les institucions la creació de borses d’interins específiques, en les quals ficar els interins antics per tornar a trucar-los per cobrir futures baixes, tal com figura en el redactat de l’acord tancat aquest dijous.
Un dels compromisos que ha assumit el PSOE en les esmenes és el de realitzar periòdicament, via Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, un informe anual de seguiment de la situació de la temporalitat en l’ocupació pública. Per veure i quantificar amb dades com de prop està l’Administració d’aquest objectiu del 8% de temporalitat. Actualment, segons dades de l’INE, el 31% dels treballadors del sector públic són eventuals. I les grans borses de temporalitat es concentren en els serveis de sanitat i educació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors