Esdeveniment cientificotecnològic
Barcelona acull Puzzle X, un congrés pioner sobre els materials del futur
Parlem amb Zina Jarrahi Cinker, impulsora de la iniciativa, sobre el potencial transformador de substàncies com el grafè i el seu impacte econòmic i social
Són poc coneguts per al gran públic, però la seva importància és transcendental. Es tracta dels anomenats materials del futur, noves matèries primeres que com el grafè o els semiconductors s’estan convertint en substàncies revolucionàries per a una gran varietat de sectors econòmics. El congrés Puzzle X, la primera edició del qual arrenca aquest dimarts a Barcelona, se centrarà a estudiar quins usos transformadors poden tenir.
Del 16 al 18 de novembre, aquesta iniciativa –la primera global d’aquest tipus– actuarà com a punt de trobada entre l’administració pública, la societat civil i els sectors científics i industrials que poden utilitzar aquests materials del futur. «Si mires al teu voltant tot el que t’envolta està fet de materials trets de la terra. Aquests materials són molt més importants del que la gent pensa», afirma a EL PERIÓDICO Zina Jarrahi Cinker, directora general d’AMPT (grup de treball de preparació per al futur dels materials avançats) i impulsora de Puzzle X.
Celebrat en el marc de la Smart City Expo World Congress, aquest esdeveniment comptarà amb la participació d’importants personalitats del sector com Konstantin Novoselov, guanyador del premi Nobel de física el 2010 per la seva recerca sobre el grafè, una substància hiperfina, flexible, de gran conductivitat i fins a 200 vegades més resistent que l’acer.
Els laboratoris espanyols estan liderant la carrera científica per descobrir nous usos d’aquest material, que ja s’utilitza en pantalles d’ordinadors o en bateries de cotxes i que podria suposar grans avenços en el tractament de malalties com el càncer, la Covid-19 o la ceguesa. Durant el congrés s’analitzarà un altre ús potencialment revolucionari: crear interfícies cerebrals neuroelectròniques, és a dir, dispositius tecnològics capaços de llegir i millorar l’activitat neuronal del sistema nerviós central al vincular-lo a un sistema informàtic. «Ja s’ha utilitzat en ratolins paralitzats perquè puguin tornar a caminar», diu Cinker.
Entre altres novetats que criden l’atenció, al congrés també s’estudiaran casos com els de bioimpressores 3D, que imprimeixen rèpliques de pell i ossos, o el del primer teixit tèrmic actiu del món, un material per confeccionar vestits intel·ligents capaços de mesurar les nostres pulsacions.
Barcelona, al centre
El desembarcament de Puzzle X a Barcelona s’ha organitzat en poc més de quatre mesos. Cinker, exdirectora executiva de l’Associació Nacional de Grafè dels EUA, es va comprometre a crear un esdeveniment de materials del futur, però no tenia clar a quina ciutat fer-lo. «Quan vaig arribar aquí vaig estar sorpresa amb la rapidesa amb què les autoritats van abraçar la idea i ens van donar una plataforma per portar-la a cap», diu. «No imagino cap altre lloc on fer-lo».
Notícies relacionadesLa «raó» per la qual es va triar Barcelona va ser la recomanació de John Hoffman, director executiu de GSMA, organitzadora del Mobile World Congress (MWC). Va ser en l’última edició del congrés de telefonia mòbil on es va presentar Puzzle X al costat de les autoritats.
Els responsables esperen reunir unes 500 persones de diferents sectors i indústries en aquesta primera edició per després avaluar com fer créixer el projecte. Cinker deixa clar que la clau per normalitzar la innovació amb aquests materials és la cooperació internacional: «La tecnologia no és la resposta a tot. Podem crear invents molt innovadors, però si no col·laborem i el govern no regula per recolzar aquestes idees no funcionarà».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia