Negociació
El Govern i ERC es donen 48 hores per pactar les pensions
La reforma, de què depenen els fons europeus, s’enfronta aquest dilluns a la votació crucial del Congrés
El grup independentista català exigeix a Escrivá un informe d’auditoria sobre els comptes de la Seguretat Social
Després d’haver arribat a un defectuós acord social per a la reforma de les pensions, del qual s’han despenjat els empresaris a última hora, el Govern s’ha embarcat en una negociació política exprés del projecte de llei per a gran decepció dels grups parlamentaris. En només dos dies (aquest divendres, 19 de novembre, i el dilluns 22) ha començat i s’ha d’acabar la tramitació parlamentària del projecte de llei al Congrés dels Diputats, abans de passar al Senat. Si no és així, el Govern difícilment podrà complir el termini compromès amb Brussel·les perquè la reforma estigui en vigor l’1 de gener i poder accedir al segon tram dels 12.000 milions de fons europeus. Després d’una reunió «molt tensa» aquest divendres –segons han constatat els portaveus parlamentaris consultats– el Govern i ERC s’han donat de termini el cap de setmana per arribar a un acord abans de dilluns, quan es votarà el projecte de llei al Congrés dels Diputats per a la seva remissió al Senat. Si dilluns guanya el ‘no’ el projecte de llei que revaloritza les pensions amb la inflació –entre altres mesures– podria ser tombat i tornat al Govern.
«Ens espera un cap de setmana llarg de negociacions. En aquest moment no surt la llei», va reconèixer aquest divendres a EL PERIÓDICO el portaveu d’ERC en la Comissió del Pacte de Toledo, Jordi Salvador. Els diputats d’ERC pretenen que el projecte de llei incorpori algunes de les esmenes presentades pel seu grup al projecte de llei. De totes, la més preuada és la que proposa elaborar «un informe d’auditoria de la Seguretat Social» que, segons Salvador, hauria de servir per demostrar que les cotitzacions dels treballadors han servit per finançar polítiques de tota mena en els últims anys, incloses bonificacions a empresaris. Des del punt de vista d’ERC, aquesta demostració serviria per desarmar «els arguments de la dreta» i els discursos catastrofistes que volen remarcar la falta de sostenibilitat del sistema i la necessitat de retallades. «La nostra posició és un ‘no’, però hem donat un baló d’oxigen al Govern per continuar negociant aquest cap de setmana», afegeix.
Hi ha molt nerviosisme entre els portaveus consultats per si la reforma podrà tirar definitivament endavant. I la ‘bola de partit’ es jugarà aquest dilluns, a partir de les 11.30 hores, en què s’ha convocat la Comissió del Pacte de Toledo per debatre les esmenes dels grups parlamentaris fins a l’hora de dinar i aprovar ràpidament la remissió del projecte de llei al Senat. Tots els portaveus de l’oposició s’han queixat per l’«atropellament parlamentari» que suposen aquests terminis de tramitació, «sense donar temps per presentar propostes ni per al debat», segons lamenta el Grup Popular.
Els esdeveniments s’han anat precipitant en els últims dies.
Dilluns 15 de novembre: el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va donar per tancada la negociació amb els agents socials per al disseny del nou Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI). El MEI inclou una pujada de 0,6 punts de les quotes socials durant 10 anys per acumular 42.000 milions al fons de la guardiola de la Seguretat Social amb què afrontar la jubilació dels ‘baby boomers’. La proposta del MEI només va comptar amb el suport dels sindicats. La patronal va rebutjar l’acord.
Dijous 18 de novembre: Escrivá va comparèixer en la Comissió del Pacte de Toledo per explicar la seva proposta per posar en marxa el MEI. Tots els grups de l’oposició li van manifestar el seu malestar pel que van considerar un «menysteniment» de la negociació política. «És un error conceptual i polític no haver comptat amb els grups polítics», va retreure al ministre el portaveu del PNB, Iñigo Barandiaran. «Quan l’acord social falla, com ha passat ara, les conclusions de l’acord es converteixen en una rèmora. La primacia s’ha de reconèixer sempre al legislador», va afegir.
Notícies relacionadesDivendres 19 de novembre: En el tràmit parlamentari que es coneix com a ‘ponència’ del projecte de llei de reforma de les pensions, en la Comissió del Pacte de Toledo, va quedar incorporada en el text la proposta del MEI del Govern. També alguns canvis per afavorir el reconeixement de la pensió de jubilació a les parelles de fet. Un altre canvi incorporat permet estendre als prejubilats de forma involuntària des del 2002 fins al 31 de desembre del 2021 el millor tracte derivat dels nous coeficients reductors de la prestació incorporats en el projecte de llei, segons els textos a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.
Dilluns 22 de novembre: La Comissió del Pacte de Toledo debatrà el projecte de llei i el votarà amb competència legislativa plena abans de la seva remissió al Senat. Atès el rebuig expressat al projecte pel PP, Cs, Vox i algunes formacions del Grup Mixt, el recolzament d’ERC i el PNB seran essencials per a la seva aprovació. «La dificultat més gran resideix en ERC», admeten les fonts parlamentàries de divers signe consultades.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia