Colls d’ampolla
El termini d’entrega d’un cotxe es dilata ja fins a l’agost per la crisi dels xips
El que va començar com una cosa temporal, per la conjuntura pandèmica, continua estirant-se malgrat la reactivació de l’activitat
Un cúmul de reaccions en cadena continua dilatant les entregues d’automòbils. El que va començar com una cosa temporal, per la conjuntura pandèmica, continua estirant-se com un xiclet malgrat la reactivació de l’activitat. Concessionaris i fabricants testifiquen com els temps d’entrega de vehicles nous es retarden ja fins a l’agost, reconeixen fonts del sector. Són casos excepcionals, models que incorporen funcionalitats extra i altes dosis de tecnologia. «Algun model en particular d’alguna marca pot anar-se’n al segon semestre del 2022», reconeix Gerardo Pérez, president de la patronal de concessionaris, Faconauto.
Persisteix el problema que ha dinamitat les compres en el sector de l’automoció: la falta de materials semiconductors. Tot i que, de mitjana, les entregues de vehicles continuen emplaçant-se a un període d’espera que oscil·la entre quatre o sis mesos, assenyala Pérez. «Nosaltres no estem manejant dates posteriors al segon trimestre del 2022», comenta Carlos Miranda, director de sucursal de Stellantis & You Vigo. «Aquest seria el pitjor dels casos».
La càrrega tecnològica és transversal al gruix de models de cotxes actuals. Passa, no obstant, que alguns equipaments concrets fan que es retardi encara més l’entrega de l’automòbil. L’escassetat de semiconductors ha generat una reacció en cadena i la falta de microxips no ha fet sinó aguditzar-se els últims mesos. La major part d’aquests semiconductors procedeixen de Taiwan i Corea del Sud, però les plantes dedicades a aquesta tasca no donen l’abast davant l’enorme creixement de la demanda després dels confinaments. I això que l’automoció concentra només el 12% de la demanda mundial de microxips. La conseqüència: la fabricació de cotxes a Espanya ha caigut un 32,2% respecte al mateix període de l’any anterior. Un col·lapse que, segons les últimes estimacions de les marques, podria allargar-se més enllà de mitjans del 2023.
Producció deslocalitzada
La deslocalització de la producció de microxips té un paper fonamental en tota aquesta conjuntura. Res és casual. Tampoc el fet que les marques europees i americanes s’estiguin veient més afectades per la situació que les seves homòlogues coreanes. Les fàbriques que són a Àsia tenen menys problemes perquè són més a prop dels centres de producció de microxips i de la matèria primera d’aquests components, exposen fonts del sector, cosa que facilita el subministrament. Hi contribueix, i de manera substancial, que aquestes marques participin en el capital d’algunes de les fàbriques de microprocessadors i que, durant el confinament per la pandèmia, no es veiessin obligades a paralitzar les comandes ni, per tant, la producció. La combinació d’aquests tres factors millora l’oferta de les ensenyes automobilístiques coreanes, si bé «es comença a notar afectació en algunes», reconeix Pérez.
El dilatat compte enrere s’ha normalitzat, en certa manera, per a alguns clients. I l’espera ja és part de l’equació a considerar en la compra d’un cotxe. Són tres les casuístiques més habituals a l’hora de considerar l’adquisició d’un vehicle. I si bé la més previsible és la resignació i l’espera, també hi ha hagut un transvasament cap al vehicle d’ocasió. Els clients atalaien el mercat de segona mà a la recerca de vehicles de menys d’un any d’antiguitat cap al qual redirigir el seu interès, comenta Pérez. La tercera de les opcions per evitar els terminis d’espera passa perquè els consumidors s’adaptin a la disponibilitat del mercat i l’exigu estoc de vehicles.
Malgrat aquests mesos de tensió, la situació sembla que s’aclareix en certa manera. Miranda avança que s’aclareix aquest horitzó temporal d’obtenció d’un cotxe: «Ara som capaços de determinar els terminis concrets d’entrega». Fins ara, hi havia certa complexitat per establir aquestes dates, però «hem guanyat en eficiència i claredat de cara al client». A més, avança el directiu de Stellantis & You Vigo, en algunes marques el temps d’entrega s’ha reduït a dos mesos. Tot això sense oblidar que la planta de Stellantis a Vigo ja ha iniciat les negociacions amb els sindicats per executar un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) el 2022 per la falta de subministrament de components. Aquest es convertirà en el tercer erto a la factoria des de l’inici de la pandèmia. Cal recordar que la fàbrica de Balaídos encadena mesos d’aturades productives.
Davant aquest augment de la tensió, les marques han mirat d’ajustar les demandes dels clients a l’oferta d’estoc de què disposen. I deixen, en la mesura possible, de banda les seves pretensions de vendre a fabricació. «Abans es personalitzava més el cotxe, ara menys», comenten fonts del sector la fórmula per agilitar les operacions de compravenda.
Normalització la segona meitat del 2022
No serà fins al segon semestre del 2022 (i gairebé el 2023 ) que es comenci a normalitzar la situació al sector de l’automoció, estimen fonts del sector. Les opinions són, no obstant, dispars davant la incertesa derivada d’una conjuntura inèdita. «Hauríem de veure una oferta més estabilitzada el segon semestre del 2022», estima el president de Faconauto, Gerardo Pérez. «Els terminis d’entrega es reduiran notablement». Tot i que no s’espera una ‘normalitat’ fins a mitjans del 2023.
Gerardo Pérez: «Es comença a notar afectació en algunes ensenyes coreanes»
En una direcció similar apunta Carlos Miranda, director de sucursal de Stellantis & You Vigo. «El segon semestre del 2022 s’aniran normalitzant els terminis, però no podem garantir que no hi hagi cap altra distorsió al mercat que provoqui un desplaçament». Els experts del sector no apunten a una recuperació de la dinàmica habitual de les fàbriques de semiconductors fins a mitjans del 2023. Ja només aquest any es deixaran de fabricar nou milions de vehicles, cosa que suposarà un cost industrial de 182.000 milions d’euros, segons apunten els informes.
Per mirar d’alleujar una mica aquest coll d’ampolla, alguns fabricants han optat per oferir als seus clients la possibilitat que els sigui entregat el vehicle sense el component que falta, sempre amb la condició que serà instal·lat més endavant. De moment, són poques marques les que ho fan. Una solució provisional es planteja únicament en els casos en què l’omissió d’aquest dispositiu no compromet ni la seguretat ni el bon funcionament del vehicle. Aquesta fórmula per agilitar l’entrega del vehicle nou es concep únicament per al que es podrien denominar extres del cotxe.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín