Sector públic català

Nova vaga de funcionaris a Catalunya per al 30 de novembre

  • L’IAC i la CGT convoquen una nova jornada d’aturades i una setmana de mobilitzacions per protestar davant la nova llei dels interins

  • L’Intersindical-CSC registra, per la seva banda, una altra convocatòria d’aturades per al mateix dia i per motius similars

Nova vaga de funcionaris a Catalunya per al 30 de novembre

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els funcionaris i la resta d’empleats públics a Catalunya estan cridats a una nova jornada de vaga el pròxim dimarts 30 de novembre. Les aturades les ha registrat la Taula Sindical, una agrupació de sindicats amb especial representació en la funció pública catalana. L’IAC i CGT són els seus principals impulsors i la convocatòria formal de vaga ja està registrada, segons confirmen fonts del Departament de Treball de la Generalitat. La Taula Sindical criden a la mobilització a tots els empleats del sector públic, com ja van fer el 28 d’octubre passat; unes 200.000 persones treballadores des dels transports públics –metro, bus, ferrocarrils o Renfe–, passant per sanitat pública, escoles, universitats o els departaments administratius de la Generalitat. La Taula Sindical crida a protestar contra la nova llei d’estabilització d’empleats públics, ja que considera que aquesta hauria de ser més garantista per als actuals interins en situació de frau.

La convocatòria de la Taula Sindical s’encavalca amb una altra de registrada per l’Intersindical-CSC, central independentista vinculada a l’ANC i majoritària entre els administratius de la Generalitat. Si bé en anteriors protestes ha anat de la mà de les altres centrals, en aquesta ocasió ha organitzat les aturades pel seu compte. No va participar de les protestes del mes passat i ara ha registrat la seva jornada d’aturades coincidint amb la de la resta de sindicats alternatius a CCOO i UGT. Fonts de la ‘Inter’ justifiquen la convocatòria d’ara perquè fa un mes el text de la nova llei estava menys definit al Congrés i ara una majoria de partits ja tenen tancat el text, a falta només del vistiplau del ple del Congrés.

La Taula Sindical aspira a reeditar la jornada de protestes de fa un mes, quan la vaga va tenir un seguiment escàs (7%, segons el Govern), però la manifestació pel centre de Barcelona va aconseguir agrupar 20.000 persones. En les protestes de fa dues setmanes, els serveis mínims per al transport públic va ser del 85% i del 100% en els serveis d’urgències d’hospitals i centres d’atenció primària; entre d’altres. El Departament de Treball haurà de tornar a fixar els serveis mínims oficialment, una cosa que podria passar un o dos dies abans del dia de vaga. Les centrals han convocat aquest dimarts al matí una roda de premsa davant de la seu d’ERC a Barcelona –partit que gestiona el departament de Funció Pública de la Generalitat– per explicar els motius i objectius de la protesta, tot i que el focus és en l’actual llei d’interins.

Notícies relacionades

Una majoria al Congrés –principalment el PSOE, Unides Podem, ERC i PNB– proposa habilitar un mecanisme perquè cada administració pugui realitzar un únic concurs de mèrits extraordinari per regularitzar tots aquells eventuals que faci cinc anys consecutius que siguin a la mateixa plaça. Els convocants de les protestes han defensat anteriorment que l’esmentada barrera hauria d’estar en els tres anys d’interinitat. La llei es troba en fase decisiva, només pendent de la seva aprovació en el ple del Congrés i els partits amb majoria ja han tancat un acord sobre el contingut últim d’aquesta. Ara la Taula Sindical busca pressionar algun dels esmentats partits perquè trenqui amb el pactat i reobri la negociació.

L’abús de la temporalitat en l’administració pública és una disfunció que s’arrossega des de fa dècades i que actualment és superior que en el sector privat. Segons les últimes dades de l’INE, el 31,6% dels treballadors del sector públic tenen un contracte eventual; davant el 24,6% del sector privat. Segons reconeix el mateix Govern, actualment hi ha 300.000 persones que estan realitzant funcions estructurals amb un contracte temporal. Xifra que des de les plataformes de treballadors eleven fins a 800.000 persones a tot Espanya.