ENERGIA
Espanya produeix amb gas el 40% de la seva electricitat per l’aturada de nuclears
Les centrals de gas es col·loquen en els últims dies com la principal font de generació del sistema elèctric a Espanya, mentre també es rellança l’ús de carbó
L’aturada de tres centrals nuclears de manera simultània està posant potes enlaire el joc de contrapesos de la generació elèctrica a Espanya i ho fa en plena espiral de pujades de preus energètics. Els treballs per a la recàrrega de combustible d’aquestes nuclears s’havien programat amb molta antelació i amb l’objectiu que no coincidissin en cap moment les tres plantes paralitzades, però durant uns dies les parades se solaparan.
El retard de les tasques de recàrrega d’Ascó I (Tarragona), que haurien d’haver acabat dissabte passat però que s’alalrgaran fins dijous, farà que la seva parada coincideixi també amb la de Cofrents (València) i amb Almaraz I (Càceres) durant almenys tres o quatre dies d’aquesta setmana.
L’aturada nuclear no s’està traduint en una pujada dels preus de l’electricitat, que s’han mantingut relativament estables, però per sobre dels 200 euros per megawatt hora (MWh) de manera persistent. Però la falta d’uns 3.500 MW de potència nuclear en marxa sí que està fent que s’estigui disparant la generació d’electricitat de les centrals de gas per substituir tota aquesta producció perduda.
Durant els últims dies, el pes de la producció elèctrica cremant gas no només s’ha convertit en la principal font de generació del mix nacional, sinó que s’ha disparat fins a concentrar gairebé el 40% de la producció total a Espanya, segons els registres diaris de Red Eléctrica (REE), l’operador del sistema elèctric.
Dilluns passat –últim dia amb els registres actualitzats al tancament d’aquesta edició– la producció d’electricitat per les centrals de cicle combinat (de gas natural) van concentrar el 39,5% de tota la generació elèctrica del país, davant el 22% dels parcs eòlics o només el 13% del parc nuclear. En els dies previs, el pes del gas en la generació d’electricitat va oscil·lar entre el 38 i el 41% del total de producció.
El pes de la crema de gas per produir electricitat s’ha disparat en els últims dies. El 40% de producció dels cicles combinats està molt per sobre del 25% que centren aquestes plantes des de principi de novembre i del 14% que acumulen des que va començar el 2021. L’espiral de pujades del preu d’electricitat registrat en els últims mesos té com a principals causes precisament l’encariment de la cotització internacional del gas natural (en màxims històrics i que ha arribat a superar els 100 euros per MWh en diverses ocasions) i dels drets d’emissió de CO2 (en rècord, que se situa per sobre dels 60 euros per tona).
Més carbó abans del tancament
Malgrat que les centrals de carbó tenen els dies comptats a Espanya –les elèctriques han tancat ja o han demanat l’autorització al Govern per poder clausurar totes les plantes de carbó del país menys dues–, fa tres mesos que la crema de carbó s’eleva a Espanya per la situació d’alts preus del gas i de l’electricitat. Després d’anys de declivi, les centrals de carbó actives han trencat la tendència i van elevar la seva producció un 69% al setembre; la van més que duplicar a l’octubre (+124%), i l’han augmentat un 80% des de principi de novembre.
Mentre esperen el vistiplau administratiu per tancar, les companyies estan obligades a continuar tenint disponibles les seves centrals i a presentar ofertes al mercat elèctric per produir si és necessari. I amb el mercat elèctric potes enlaire i amb preus desorbitats del gas natural, les centrals tèrmiques que ja es preparaven només per tancar en els últims mesos estan disparant la seva producció i empenyen que Espanya estigui augmentant la crema de carbó.
Encara disponibles per al mercat elèctric estan les plantes d’Endesa d’As Pontes (la Corunya) i fins fa tot just unes setmanes també la de Litoral (Almeria); la planta de Viesgo de Los Barrios (Cadis), i les centrals asturianes d’EDP d’Aboño i de Soto de Ribera. El pes del carbó continua sent molt menor en el conjunt de la generació d’electricitat espanyola i no ha deixat de descendir els últims anys: el 2019 les centrals carboníferes van aportar el 4,3% de l’electricitat, el 2020 va ser només el 2% i fins a l’agost d’aquest any el seu pes havia descendit fins a l’1,6%. En els últims mesos, ha crescut de manera inesperada, amb aportacions entre el 2,4% i el 2,8%.
Notícies relacionadesEndesa ha reactivat aquesta setmana la seva central de carbó d’As Pontes, a la Corunya, tal com va avançar ‘El Periódico de España’. Aquest any, l’elèctrica ja la va haver de posar en marxa al febrer i al juliol, però a l’estiu va tenir problemes en el seu funcionament i es va veure obligada a parar-la per portar a terme tasques de condicionament.
Acabats els treballs, Endesa ha activat un dels quatre grups de producció de la central i l’actual situació de mercat ha fet que la planta entri aquesta setmana al mercat i que estigui tornant a cremar carbó. Endesa ha comprat en les últimes setmanes 140.000 tones de carbó per atendre la producció que haurà d’afrontar amb As Pontes en els pròxims mesos (que se sumen a les 40.000 tones que tenia en reserva).
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- Illa reivindica la "fraternitat" territorial a les portes de negociar el finançament
- Ucraïna afirma que Rússia va fer caure l’avió de l’Azerbaidjan
- Israel bombardeja objectius civils i militars dels houthis al Iemen
- Àsia recorda amb emotius actes el devastador tsunami de fa 20 anys
- Manresa celebra 25 anys del pessebre monumental