Reforma laboral

El Govern simplifica la seva proposta de nous ertos després de la plantada de patronal i sindicats

  • La nova proposta de l’Executiu manté l’autorització prèvia del Consell de Ministres per acollir-se als expedients temporals amb ajudes

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020.

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020. / Marta Fernández Jara (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest divendres el Govern ha presentat la nova proposta d’ertos a patronal i sindicats. Després del cop de porta compartit per empresaris i treballadors a l’anterior proposta de ‘Mecanisme RED’, que va ser titllada de «farragosa», «intervencionista» o «irreal», l’Executiu ha simplificat el nou model per atraure així els agents socials a un acord. La nova proposta, segons expliquen fonts del diàleg social, habilita expedients d’entre un o dos anys de durada màxima, amb reduccions de jornada de fins al 70%, bonificacions de les cotitzacions socials per a les companyies i veto als acomiadaments mentre duri l’expedient; entre d’altres. De l’últim document cau la polèmica obligació a les empreses de, en cas de voler acomiadar un treballador i que aquest es recol·loqués en una altra empresa, pagar part de la indemnització al Fogasa.

La nova proposta manté els dos supòsits segons els quals les empreses podran sol·licitar ertos amb ajudes públiques: en vista d’una crisi conjuntural de tota l’economia o només per a un sector concret, en cas de dificultats pròpies d’aquest. En el cas dels ‘ertos cíclics’, l’expedient no podrà superar l’any de durada. I en el cas dels ‘ertos de sector’, podran durar un any, tot i que amb dues pròrrogues addicionals de sis mesos, és a dir, fins a dos anys. En aquesta segona modalitat d’expedient, l’empresa haurà d’oferir un pla de recol·locació per reciclar aquells treballadors que consideri que ja no s’hi podran tornar a incorporar i puguin trobar una feina nova en un altre sector.