A Catalunya
Vaga del 28 d’octubre a la Funció Pública: Sectors afectats, serveis mínims, convocants...
Els empleats públics catalans estan cridats aquest dijous, 28 d’octubre, a una vaga per protestar contra l’abús que pateixen els interins
Els empleats públics catalans estan cridats a la vaga el pròxim dijous, 28 d’octubre, per protestar contra la situació d’abús que viuen centenars de milers d’interins a tot Espanya i contra les solucions que a això proposa el nou decret aprovat pel Govern. Els alts índexs de temporalitat estructural en la funció pública, que es concentren majoritàriament en la sanitat i l’educació, han sigut motiu de correctiu en múltiples sentències per la justícia europea. Per corregir-ho, el Govern va pactar a principis d’estiu un document amb els sindicats i ara els partits amb representació al Congrés dels Diputats estan debatent modificacions sobre això. Es preveuen canvis en la norma i tots els sectors s’estan mobilitzant per incidir-hi, incloent-hi alguns dels sindicats amb força en el sector públic català.
¿Quins sectors estan convocats?
A l’atur convocat dijous estan cridats tots els sectors dependents de l’Administració Pública, cosa que inclou els mateixos treballadors de la Generalitat, així com els consorcis públics i fundacions íntegrament públiques. Sectors sencers estan cridats a la vaga i tindrà afectació en els transports, ja sigui en els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) o el metro, autobusos i tramvia de Barcelona. Altres sectors clau del dia a dia de la ciutadania estan implicats, com l’educació (des de les universitats, fins als instituts, passant per les escoles i les escoles bressol) o la sanitat (des d’hospitals fins a centres d’atenció primària). Les residències de persones grans gestionades per la Generalitat també es veuran afectades.
Els treballadors d’oficines i administració de la Generalitat, aquells que conformen directament els Departaments del Govern, també estan convocats. Els treballadors dependents de la Generalitat, entre administratius i personal dels serveis públics, superen les 200.000 persones.
Transport: ¿Quins són els serveis mínims?
La Generalitat ha fixat uns serveis mínims del 85% durant tot el dia en trens de Rodalies, metro, autobusos i tramvies de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per a la vaga d’aquest pròxim dijous, 28 d’octubre. En altres serveis, com els autobusos interurbans o l’autobús que connecta la ciutat de Barcelona amb l’aeroport del Prat, la freqüència mínima també serà del 85% durant tot el dia.
Un altre element relacionat amb la mobilitat és el del servei de grues, que pot afectar el transport privat i que habitualment es gestiona en àmbit muncipal, haurà d’operar, com a mínim, a un terç de la seva freqüència.
Sanitat: ¿Quins són els serveis mínims?
La Generalitat ha desplegat una cobertura garantista dels serveis mínims al sector de sanitat, atesa l’actual pandèmia. Els serveis d’urgències i les unitats especials (com les ucis) dels diferents centres sanitaris hauran d’operar amb normalitat, com ja era habitual en les vagues abans de la Covid. Això inclou també els serveis per a tractaments sensibles, com la radioteràpia o la quimioteràpia, entre d’altres, que hauran de donar el 100% del servei o les operacions quirúrgiques «inajornables». En els centres d’atenció extrahospitalària, és a dir, ambulatoris o centres de salut, la plantilla disponible haurà de ser del 25% com a mínim.
No obstant, tot el relacionat amb el «circuit assistencial Covid-19» en els centres d’atenció primària (CAPs) haurà d’operar amb normalitat. La vaga no podrà tenir afectació directa en els centres de vacunació i la Generalitat garanteix el 100% dels serveis per a totes aquelles persones que tinguin cita aquest dijous per rebre una dosi d’immunitat.
Col·legis i escoles bressol: ¿Quins són els serveis mínims?
Un sector en el qual s’esperen afectacions és en l’educació pública, especialment per la força sindical que té en ella la IAC, una de les centrals convocants. Per garantir el funcionament dels esmentats centres, el Departament de Treball ha fixat els següents paràmetres, similars als d’anteriors aturades. Una persona de l’equip directiu –ja sigui el director del centre, el cap d’estudis o el coordinador– haurà d'estar operativa en cada centre.
A les escoles bressol hi haurà d’haver la meitat de la plantilla d’un dia ordinari. Pel que fa al personal a les aules, a infantil i primària (de 3 a 12 anys) hi haurà d’haver dos docents per cada quatre classes. A la secundària (de 12 a 16 anys) hi haurà d’haver un docent per cada tres classes. I a l’educació especial fins als 16 anys haurà d’estar disponible la meitat de la plantilla d’un dia ordinari. En tots els casos, el servei de menjador haurà d’estar garantit al 50%.
¿Qui convoca i secunda la vaga?
La IAC, el sindicat més representatiu en la funció pública catalana, i la CGT són les centrals amb més pes en afiliats que han convocat la jornada d’aturades de dijous, 28 d’octubre. També els secunden CNT, Comissions de Base (CoBAS), Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Solidaritat Obrera (SO). Són aquells que formen l’autodenominada Taula Sindical de Catalunya.
Els dos sindicats majoritaris en afiliació, com CCOO i UGT, no recolzen les aturades, ja que són signants de la reforma de la temporalitat en àmbit estatal amb el Govern. I és precisament contra aquesta reforma contra la qual es convoca la vaga d’aquest dijous, al considerar-la els protestants insuficient. I la Intersindical-CSC, amb creixent pes al sector públic català, tampoc els recolza. L’‘Inter’ manté una postura ambivalent sobre aquesta qüestió i aposta per la solució de reconèixer els interins en abús per la via del concurs de mèrits.
¿Què reivindiquen els convocants de la vaga?
Els convocants van a la vaga per pressionar el Govern a implementar una «solució» per als treballadors interins en situació d’abús. És a dir, aquells que estan amb un contracte temporal però realitzant una tasca estructural. La jurisprudència espanyola en el cas del personal laboral –no al cos de funcionaris– contempla l’abús a partir dels tres anys a la mateixa plaça. El mateix termini que contempla la nova norma, segons la qual cap interí pot estar més de tres anys a la mateixa plaça.
La via que contempla la nova legislació per als interins és treure a concurs noves oposicions extraordinàries. És a dir, si volen conservar la plaça, han de passar un examen. El pes dels mèrits s’ha reforçat, però la conversió no és automàtica i existeix el risc que interins que facin anys que exerceixen correctament les seves funcions puguin perdre el seu lloc.
Sobre això els sindicats convocants plantegen que això no succeeixi i el Govern estudiï conversions automàtiques si l’interí acredita que existeix situació de frau. No advoquen per una solució concreta i estan oberts a la via del concurs de mèrits o directament a la fixesa. Fins ara el Govern ha rebutjat aquesta última via, ja que considera que és inconstitucional, ja que vulnera els principis de publicitat i lliure concurrència que ha de complir tota oposició. No obstant, per aconseguir el recolzament d’ERC l’Executiu es va obrir a convertir a fixos aquells interins que fes 10 anys que estiguessin a la mateixa plaça de manera ininterrompuda i sense que pel mig l’Administració hagi convocat oposició sobre l’esmentada plaça.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista