Gir en la gestió

Inditex defineix el seu futur amb la successió familiar

Marta Ortega assumirà la presidència en lloc de Pablo Isla acompanyada per Óscar García Maceiras, advocat de l’Estat, i un nou comitè de direcció

Inditex defineix el seu futur amb la successió familiar
4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’anunci de relleu a Inditex, l’empresa més gran d’Espanya, marca una línia a seguir en els mètodes de transició de les empreses familiars. El gegant tèxtil consagra en la presidència Marta Ortega, filla del fundador, Amancio, i suposa la sortida de l’empresa de Pablo Isla, que durant 17 anys ha sigut l’artífex del disseny organitzatiu i estratègic del grup. La futura Inditex s’assentarà sobre la base d’una presidenta sensible als assumptes relacionats amb la sostenibilitat i la moda, i situa com a conseller delegat executiu un tècnic financer amb formació legal, Óscar García Maceiras. Crea també un nou comitè d’assessorament integrat per especialistes, actualment responsables de les principals línies de negoci. 

Isla va assegurar aquest dimarts que la transició es fa en el «moment oportú» i que estava prevista des de fa temps. Sense preanuncis, la pista principal de la imminència del relleu es va donar aquest estiu passat en una entrevista concedida de manera sorprenent per Marta Ortega al diari ‘The Wall Street Journal’. La filla del fundador hi apareixia ja com ‘l’arma secreta’ per al futur d’Inditex. Amb els seus 37 anys ja està disposada a ser el pont d’unió entre la gestió diària i la moda i el luxe que encarna Ortega com a musa del món empresarial espanyol.

La futura mà dreta d’Ortega

La mà dreta de Marta Ortega serà un home discret en els últims anys en l’organització de la multinacional gallega. El fins ara secretari general i del consell passarà a ser conseller delegat executiu. Asseguren que té un perfil professional i fins i tot personal molt similar al que tenia Pablo Isla quan va arribar a Inditex; advocat de l’Estat, experiència professional en el sector financer i potser menys aplom en coneixement de tendències de moda que d’organització d’institucions. És abans que res un home cenyit a l’ortodòxia empresarial, precisament en allò en què la filla del fundador de l’empresa requereix més assessorament. Però per completar aquest equip, el gestor del dia a dia requereix el recolzament d’un nou instrument, d’un equip, per a la qual cosa s’ha creat un comitè de direcció. Crida l’atenció que l’anterior conseller delegat, Carlos Crespo González, passa a centrar-se en tasques més centrades en la seva àrea, com a director general d’operacions, transformació sostenible i digital, l’essència actual per a qualsevol empresa tèxtil i de la moda. Crespo també va arribar avalat per la seva especial formació financera, base sobre la qual se sosté el model Inditex.

Equip consultor

També formen part d’aquest equip consultor Pablo del Bado Rivas (director general de Pull&Bear); Miguel Díaz Miranda (director financer i d’operacions de Zara); Ignacio Fernández Fernández (director general de finances d’Inditex); Javier García Torralbo (director general de comerç electrònic); Begoña López-Cano Ibarreche (directora de personal); Beatriz Padín Santos (directora de l’àrea de dona de Zara); Jorge Pérez Marcote (director general de Massimo Dutti); i Óscar Pérez Marcote (director general de Zara).

Sobre el futur de la gestió ningú dubta actualment que serà de continuïtat, però el balanç de mitjans del pròxim exercici delimitarà aquesta estratègia. La sostenibilitat és l’eix ètic però la fortalesa del balanç i l’evolució borsària continuaran sent els jutges de la gestió.

El futur Inditex

Inditex ha sigut sota la batuta d’Isla una firma a què no agraden rebaixes. Amb preus baixos qualsevol descompte engrandeix pèrdues i erosiona la imatge. Aquest credo d’Isla porta Inditex a voler ser més firma de moda que tèxtil, més viver d’estils ‘made in Galícia’ que importador de samarretes de tirants. I s’entreveuen temps de continuïtat en aquest ideari. I en aquest futur, la figura estilitzada de Marta Ortega dibuixa un futur que transita cap al glamur sense abandonar les arrels marcades per les bates de ‘guatiné’ de la botiga corunyesa del seu pare.

Els assoliments de Pablo Isla

Notícies relacionades

Els grans assoliments de Pablo Isla al capdavant de l’empresa són la solidesa financera, que va permetre afrontar el pitjor de la pandèmia sense ertos, però sobretot la revolució tecnològica de processos i la integració de la botiga ‘online’ en l’activitat de les botigues. La implantació del control de peces per RFID (radiofreqüència) va ser el preludi d’una revolució en la qual es conjuga un coneixement més gran dels clients i el control en temps real de les peces a la botiga i a tota la cadena de subministrament. 

Sense esmenar la plana al nou conseller delegat, Óscar García Maceiras, amb la seva clàssica elegància i manifestant la seva voluntat de «no voler personalitzar», Isla ha reiterat la seva confiança en la solidesa d’Inditex i en el fet que les clatellades borsàries es corregiran «a llarg termini». Davant l’espasa de Dàmocles de la borsa, Isla ha continuat sempre fidel al seu full de ruta i la companyia que deixarà és un punt de partida estimable per al futur. Amb la seva gestió les instal·lacions d’Inditex a Arteixo han aconseguit plasmar un cercle virtuós industrial que ha portat la companyia a consolidar un sistema de producció, distribució i venda a escala global i orientat al client, al marge de si compra en una botiga física o a internet. El ‘hub’ industrial-tecnològic més important del món és a Galícia, però és més conegut a l’estranger que a Espanya. Alta tecnologia i molt coneixement concentrat en la firma tèxtil més gran del planeta, l’única capaç de vendre els seus productes per internet a tot el món.