OCDE

L’OCDE baixa en 2,3 punts la previsió de PIB d’Espanya el 2021 i retarda la plena recuperació al 2023

Fins al 4,5%, i per al 2022 el rebaixa en 1,1 punts, fins al 5,5%

L’OCDE baixa en 2,3 punts la previsió de PIB d’Espanya el 2021 i retarda la plena recuperació al 2023
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha revisat en 2,3 punts a la baixa l’estimació del creixement del producte interior brut (PIB) d’Espanya per al 2021, fins a situar-lo en el 4,5%, segons es desprèn del seu informe bianual ‘Perspectiva Econòmica’, publicat aquest dimecres.

«La demanda domèstica va ser més feble de l’esperat en el segon i tercer trimestre, cosa que en part reflecteix la inflació i el desplegament més lent de l’estimat dels fons de recuperació europeus», ha explicat l’economista sènior i màxima responsable per a Espanya de l’OCDE, Müge Adalet McGowan.

L’experta també ha atribuït la voluminosa rebaixa en les previsions de PIB al lent desemborsament de les ajudes directes a empreses i al feble rendiment del turisme.

L’organisme ha destacat que la demanda domèstica serà el principal impulsor de creixement per l’augment de la confiança, la millora de les condicions del mercat laboral i les condicions de finançament favorables.

Per al 2022, l’OCDE ha situat el creixement del PIB en el 5,5%, cosa que suposa un descens d’1,1 punts percentuals respecte a l’estimació anterior, publicada al setembre. Per al 2023, la previsió de creixement econòmic s’ha situat en el 3,8%, sense comparació amb cap dada anterior perquè és la primera vegada que l’organisme pronostica dades macro per a d’aquí dos anys. Espanya no recuperarà el nivell econòmic previ a la pandèmia fins al primer trimestre del 2023.

«La política fiscal servirà de recolzament el 2022 i en gran part neutral el 2023. La millora i adaptació de les capacitats dels treballadors, a través de polítiques actives d’ocupació i aprenentatge d’adults, seran clau per facilitar una recuperació inclusiva i recollir els beneficis de l’increment de la digitalització», ha dit l’OCDE.

Respecte a la resta de dades macroeconòmiques, l’OCDE estima que Espanya tancarà el 2021 amb una taxa d’atur del 15%, que es reduirà al 14,2% el 2022 i arribarà al 13,6% el 2023. D’altra banda, la ràtio d’endeutament sobre el PIB serà del 120,1% al tancament d’aquest any i se situarà en el 117,1% a l’acabar 2022. D’aquí dos anys, la ràtio serà del 115,9%.

Les perspectives de dèficit continuaran millorant durant l’horitzó temporal analitzat. Mentre que el 2020 Espanya va tancar l’any amb un dèficit de l’11% respecte al PIB, aquest any es reduirà fins al 8,1%. El 2022 el dèficit arribarà al 5,4% i es tornarà a reduir fins al 4,2% el 2023.

Entre els riscos a la baixa per a l’economia espanyola, l’OCDE ha alertat de la possibilitat d’un repunt de la pandèmia, més persistència de la inflació que es traslladi als preus finals i els salaris i més efectes permanents de l’atur i les fallides d’empreses. No obstant, l’economia podria sorprendre a l’alça si el turisme recupera abans de l’esperat els seus nivells prepandèmia i si l’impacte dels fons europeus resulta ser més destacat de l’estimat.

Notícies relacionades

La voluminosa revisió a la baixa del PIB de les previsions de PIB d’Espanya contrasten amb les de la resta de grans països de la zona euro. L’OCDE considera que el PIB del conjunt dels Dinou creixerà un 5,2% el 2021 i un 4,3% el 2022, cosa que suposa una revisió a la baixa d’una i tres dècimes respectivament en comparació amb les previsions anteriors.

Per països, Alemanya creixerà un 2,9% aquest any, sense canvis, i un 4,1% el 2022, mig punt menys. En el cas de França, l’OCDE ha revisat cinc dècimes a l’alça l’estimació del 2021 fins al 6,8%, i en dues dècimes la del 2022, fins al 4,2%. De la mateixa forma, Itàlia creixerà un 6,3% aquest any, quatre dècimes més, i un 4,6% l’any que ve, cinc dècimes més.