Fre a la recuperació

El caos global de subministraments costarà a Espanya un punt del PIB en un any

El Banc d’Espanya alerta que el sector de l’automòbil serà el més afectat pels colls d’ampolla en el transport mundial i l’escassetat de microxips.

El caos global de subministraments costarà a Espanya un punt del PIB en un any
3
Es llegeix en minuts

Els pals a la roda de la reactivació econòmica amenacen el creixement. Amb la recuperació en marxa el que està en dubte és com de vigorosa i ràpida serà finalment. La por d’una nova gran onada de coronavirus, l’alça desbocada dels preus energètics, el retard en l’execució dels fons europeus o el cop dels enormes colls d’ampolla a la cadena global de subministrament són factors que posen en qüestió la fortalesa de la recuperació.

El Govern manté el seu optimisme sobre les previsions de l’evolució del PIB (que continuen augurant creixements del 6,5% aquest any i del 7% el pròxim), mentre totes les institucions nacionals i internacionals i els centres d’anàlisi han anat rebaixant les seves estimacions fins a col·locar-les molt per sota de les de l’Executiu. El Banc d’Espanya ha confirmat la seva intenció d’aplicar pròximament també una rebaixa substancial de les seves previsions de creixement del PIB. I a l’espera de la retallada, comença a quantificar la intensitat del cop que provocaran alguns dels llasts.

Els colls d’ampolla a la cadena de subministrament li costaran entorn d’un punt de creixement del producte interior brut (PIB) en tot just un any, repartit entre l’últim trimestre del 2021 i els tres primers trimestres del 2022. Segons les estimacions recollides en un informe del Banc d’Espanya, el caos del transport global i l’escassetat de subministraments (singularment de microxips) provocarà una «reducció apreciable» de la taxa de creixement del PIB espanyol: d’entre dues i tres dècimes el 2021 i d’entre cinc i nou dècimes el 2022.

Les disrupcions a les cadenes globals de subministrament condicionen la fortalesa de la recuperació de les grans economies mundials, però el seu impacte és molt diferent en funció de les diferents branques d’activitat. Els desajustos entre oferta i demanda són especialment greus en la indústria dels microxips, cosa que està provocant que l’impacte dels colls d’ampolla estiguin sent significatius en l’automoció, el material i equip elèctric o la informàtica i electrònica a escala global.

En el cas d’Espanya, la indústria més afectada és clarament la de l’automoció. «La major part de l’efecte advers sobre el PIB espanyol d’aquests colls d’ampolla estaria associat a l’impacte negatiu que les esmentades pertorbacions suposen sobre el sector de l’automòbil, cosa que resulta coherent amb l’elevat pes i rellevància d’aquest sector en la nostra economia», remarca el regulador bancari.

Recuperació forta

Davant les ombres de què adverteixen els analistes, el Govern manté que la recuperació és forta i intensa, com demostren els rècords de descens de l’atur i d’augment d’ocupats del mes passat. La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va enaltir aquest dijous el «gran dinamisme» de l’economia espanyola i la reactivació de l’ocupació malgrat algunes incerteses, singularment les lligades a l’evolució de la pandèmia.

Notícies relacionades

«Estem en un moment d’acceleració en la creació d’ocupació i sens dubte la bona evolució del mercat de treball és un dels elements diferencials de la recuperació», va remarcar Calviño. «És la millor de les notícies, ja que mostra que la recuperació no només és forta, sinó que està arribant allà on importa». Des del Ministeri d’Assumptes Econòmics es remarca que el gran objectiu és que la recuperació no sigui només un «rebot transitori o passatger», sinó assentar una recuperació «forta, sòlida i sostinguda» que es veurà accelerada quan l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència arribi a la seva velocitat de creuer.

Davant l’onada generalitzada de rebaixes de previsions del creixement econòmic d’Espanya entre institucions i analistes, Calviño veu el vas mig ple i va remarcar que tots els organismes preveuen taxes de creixement per a Espanya en aquests pròxims dos anys en l’entorn del 5%, cosa que es demostraria que la recuperació és sòlida i sostinguda en el temps. El cert és que fins fa uns mesos, els organismes internacionals col·locaven Espanya al capdavant de la recuperació de la UE i dels grans països desenvolupats, i després de les últimes revisions comencen a col·locar-nos al vagó de cua malgrat que s’augurin creixements importants.