Reforma legal
El Govern acota a 2.000 euros les quitacions públiques en els concursos de creditors
El Govern central aprova que l’Agència Tributària i la Seguretat Social puguin participar en els plans de reestructuració d’empreses viables en problemes
La Seguretat Social i l’Agència Tributària podran participar per primera vegada en la reestructuració del deute d’empreses que caiguin en concurs de creditors per contribuir a la seva viabilitat, però de forma limitada. Les quitacions que podran acceptar, així, es limitaran a un màxim de 1.000 euros per cadascun dels dos organismes. El canvi constitueix la principal novetat de la reforma de la llei concursal, que el Consell de Ministres ha enviat aquest dimarts al Parlament per a la seva aprovació definitiva, però és probable que sigui jutjat insuficient pels qui fan anys que el demanen.
La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha justificat aquests límits per les particularitats de l’economia espanyola. «Creiem que pot estar justificat [exonerar els creditors públics de contribuir més] pel sistema que hi ha al nostre país de la Seguretat Social. Per exemple, la major part de les pensions no són plans privats, sinó públics, a diferència del que passa en altres països que tenen aquesta afectació en el crèdit públic. Per tant, hem entès que l’afectació al crèdit públic s’ha de fer, però s’ha limitat quantitativament», ha argumentat.
Llop, amb tot, ha deixat la porta oberta que els grups parlamentaris augmentin aquest límit de 2.000 euros al Congrés i el Senat, i amb això el Govern central sembla haver-se deixat cert marge per elevar-los i convèncer així els seus socis que aprovin la reforma. «Encara ha d’anar a tràmit parlamentari i no sabem què passarà. Però estem convençuts que hem fet una bona i correcta transposició de la directiva [europea del 2019 en què es basa la nova llei]», ha defensat.
Clamor d’anys
La petició que els creditors públics de les empreses viables en problemes s’impliquin en la seva reflotació ha sigut un clamor en els últims anys, amb protagonistes tan destacats com el Fons Monetari Internacional (FMI), l’OCDE, la Comissió Europea o el Banc d’Espanya. Sense anar més lluny, les patronals i els sindicats, a través del Consell Econòmic i Social, ja es van pronunciar recentment en la mateixa direcció en el seu dictamen sobre l’avantprojecte de la reforma legal, que no incloïa que Hisenda i la Seguretat Social poguessin acceptar quitacions.
Aquest dictamen advertia que en els concursos, i molt especialment quan es tracta de pimes, el principal creditor és habitualment l’administració pública, fonamentalment l’Agència Tributària i la Seguretat Social, però també les comunitats autònomes, els grans municipis i les diputacions provincials.
«El sistema vigent a Espanya atorga un tractament privilegiat al crèdit públic, que permet als creditors públics, una vegada sol·licitat el concurs, executar crèdits al marge del procediment concursal, a través d’execucions singulars, una pràctica que en molts casos frustra la possibilitat d’evitar la liquidació de l’empresa. Aquest comportament, a més, en molts casos impossibilita el cobrament del deute concursal, cosa que afecta directament altres creditors, i perjudica seriosament el seu patrimoni i condueix empreses i autònoms, en no pocs casos, a situacions d’insolvència per impagament dels seus deutors concursats», van criticar.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034