Sisena onada
Repunt del teletreball entre les empreses fins després de Nadal
Davant l’augment de contagis, companyies d’assegurances com DKV o Catalana Occident, consultores com DXC Technologies o empreses públiques com TMB han optat per la modalitat virtual
Diverses empreses estan reactivant o intensificant el teletreball a les oficines per blindar-se davant l’accelerat avenç de la variant òmicron. Si bé l’exercici en remot era una modalitat a la baixa els últims mesos, el repunt de contagis ha provocat que diverses companyies reactivin aquesta opció per reduir la interacció entre les seves plantilles. Companyies d’assegurances com DKV o Catalana Occident, consultores com DXC Technologies, productores audiovisuals com Mediapro o empreses públiques com TMB han adoptant l’exercici a distància com a modalitat preferencial per minimitzar contagis, tal com ha pogut confirmar EL PERIÓDICO.
La sisena onada avança, els contagis augmenten i les companyies veuen amb preocupació la possibilitat de brots entre les seves plantilles que posin en perill la salut dels seus empleats, així com la continuïtat de l’activitat empresarial. «Durant les pròximes setmanes i fins que acabin les festes de Nadal maximitzarem el teletreball», comenta el director del departament de persones de DKV, Juan Manuel Chicote. Una conducta semblant han adoptat a Catalana Occident, i els empleats poden optar per teletreballar o fer treball presencial sempre que l’assistència sigui en grups bombolla i sense superar el 50% d’aforament.
La setmana després del dia de Reis és una de les dates que gestionen les companyies per a aquest, a priori, parèntesi de teletreball. La tendència fins ara que trimestre rere trimestre han anat deixant les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) és que la majoria d’empreses que van teletreballar durant la pandèmia havien rebaixat o suprimit aquesta modalitat. Si bé el 16,2% dels ocupats a Espanya va començar la pandèmia teletreballant més de la meitat de la jornada habitual, actualment aquest percentatge ha baixat fins el 8% (el tercer trimestre).
No obstant, de la mateixa manera que l’Administració va cap endavant i cap enrere amb les restriccions depenent de l’evolució epidemiològica, a les portes de Nadal moltes direccions han decidit tornar a activar aquesta barrera contra la mobilitat i els espais compartits. «Hi ha determinats perfils que, per la seva activitat, no poden teletreballar. Precisament per protegir-los hem decidit ampliar al 100% el teletreball per als qui sí que poden fer-ho», expliquen des de Mediapro. Si bé a l’octubre, ateses les bones dades de contagis, van decidir apostar per un model híbrid de tres dies a casa i dos a l’oficina, ara després de la nova onada han decidit replegar-se de nou fins a millors condicions.
D’una manera semblant ha actuat la consultora digital DXC Technologies, que presta serveis a entitats bancàries i empreses de sectors vinculats. Si bé el pla inicial era recuperar la presencialitat a partir del 7 de gener, des de la direcció d’aquesta firma amb 7.000 treballadors a tot Espanya han decidit posposar la tornada física fins a l’1 de febrer, segons expliquen fonts sindicals de la CGT. «Apostem sempre per prioritzar la salut de la plantilla, és a dir, ser prudents amb el retorn», afirmen aquestes mateixes fonts.
Repunt «temporal»
Notícies relacionadesA TMB, per la seva part, revisaran aquesta tornada «temporal» al teletreball als llocs que ho permeten el pròxim 10 de gener. «Davant l’evolució sanitària, s’ha pres la decisió de regularitzar la presència en els serveis on sigui possible treballar a distància», diu la circular remesa a la plantilla divendres de la setmana passada.
La secretària d’acció sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre, afirma que aquest reforç del teletreball existeix, però no és una cosa absolutament generalitzada i moltes empreses segueixen amb les mateixes dinàmiques que quan hi havia menys contagis. Aquest dijous entra en vigor la quarantena obligatòria per a aquelles persones que hagin sigut contacte estret d’un positiu per òmicron i Torre adverteix que les companyies farien bé a planificar la tornada dels empleats després de les vacances de Nadal. Ja que si no espaien les entrades i les sortides i promouen l’exercici en remot quan sigui possible s’arrisquen a patir un elevat absentisme després, a causa de l’increment d’interacció social previst per als pròxims dies.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca