Malestar a Silicon Valley

Treballadors d’Apple anuncien una vaga i demanen boicotejar la marca la nit de Nadal

  • Els empleats del gegant tecnològic exigeixen una cultura laboral més respectuosa, una protesta cada vegada més compartida al sector tecnològic

Apple

Apple

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alguna cosa està canviant a Silicon Valley. Durant anys, els gegants tecnològics dels Estats Units han exportat al món una cultura laboral en què s’ha propugnat un culte a l’empresa i a la hipereficiència. No obstant, cada vegada són més els treballadors de la indústria que s’organitzen i protesten contra un model idealitzat rere el qual hi ha hagut múltiples abusos. Ho han fet els empleats d’Amazon contra l’explotació, els de Google contra el racisme i els d’Activision Blizzard contra l’assetjament sexual. Ara és el torn d’Apple.

Dijous, un grup d’empleats del fabricant de Cupertino, Califòrnia, van anunciar que aniran a la vaga durant la nit de Nadal. L’organització en defensa dels treballadors Apple Together ha explicat a Twitter que la intenció de la protesta és exigir un lloc de treball més respectuós i que la companyia de la poma cobreixi i pagui les baixes per malaltia.

Els treballadors també han instat els clients a fer un boicot momentani de la marca com a instrument de pressió. «No compris a les botigues ni ‘online’», han demanat. I és que molts acudeixen a les Apple Store per comprar regals de Nadal d’última hora, ja siguin telèfons iPhone, ordinadors portàtils Mac o tauletes iPad.

Notícies relacionades

Apple Toghether també ha posat en marxa un fons en què demanen ajuda econòmica per poder mantenir la protesta contra el gegant tecnològic a la superfície. Aquest fons és compartit amb treballadors de Netflix que també exigeixen una millora de les seves condicions laborals en un país on el pes dels sindicats, i per tant de la representació legal dels treballadors, és molt limitat.

No és la primera vegada que treballadors d’Apple protesten contra l’empresa. Al juny, 80 persones van denunciar la decisió de fer-les tornar a treballar a l’oficina, una decisió ajornada després de la irrupció de la variant òmicron de la covid-19. A l’agost, un grup de treballadors va posar en marxa un portal web on compartir i denunciar males experiències. El malestar a Silicon Valley no és una cosa puntual.