Capital de risc

El capital de risc es llança cap als emprenedors

  • La inversió en ‘start-ups’ espanyoles creix un 283% en nou mesos, fins als 3.082 milions d’euros

El capital de risc es llança cap als emprenedors

activos

3
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

Aquest 2021 està sent un any clau per a l’ecosistema emprenedor espanyol. No només per l’aprovació, fa poc més de dues setmanes, del projecte de l’anomenada ‘llei de start-ups’, sinó també per la quantitat de diners i confiança que estan dipositant els inversors en els projectes innovadors dels emprenedors espanyols. «El tercer trimestre del 2021 confirma el canvi de tendència a Espanya i es converteix en un any rècord d’inversió», remarquen des de l’Observatori de Start-ups de la Fundació Innovació Bankinter. Entre gener i setembre es van injectar un total de 3.082 milions d’euros en empreses espanyoles de nova creació i emergents, el 283% més que en el mateix període del 2020.

A més del volum de finançament captat, hi ha un altre factor rellevant que fa del 2021 l’any en què la inversió en ‘start-ups’ «ha canviat de nivell», d’acord amb aquesta entitat, i és que també ha variat la seva estructura i composició. Així, el capital de risc o capital risc ha sigut el protagonista de l’any al registrar en el tercer trimestre un dels seus millors resultats amb un volum d’inversió de 446 milions d’euros, un 41% més que en els mateixos mesos de 2020.

«Cada vegada hi ha més diversitat, des de petits inversors privats fins a grans fons internacionals que lideren rondes de diversos centenars de milions en ‘start-ups’ espanyoles», explica Fernando Dal Re Olleros, soci de The Venture City i responsable del seu fons d’inversió First Ticket de l’àrea EMEA.

Segons la seva opinió, el més important és que en els últims anys s’han produït «molts èxits, i bons» que han animat el sector fent d’efecte crida a nous inversors.

Un bon exemple n’és Glovo, que aquest any ha guanyat prop de 450 milions d’euros. També destaquen Idealista i Capchase, amb 250 i 237,89 milions d’euros respectivament, i Devo, l’últim unicorn espanyol, que a finals d’octubre va anunciar que havia captat 215 milions en la seva última ronda d’inversió.

Sectors d’interès als ‘business angels’

Segons l’últim informe de l’Observatori de Start-ups, alguns dels sectors que més interès estan causant en els últims mesos entre els ‘business angels’ són el ‘business and productivity’, on destaca la ronda aixecada per la ‘start-up’ de recursos humans Factorial o Salud y Bienestar. Aquesta última indústria té un notable creixement com a conseqüència de la pandèmia. Els dos sectors han sigut els més actius en el tercer trimestre, amb un total d’11 operacions en cada un.

D’altra banda, el ‘fintech’ va arrabassar en aquests mesos el primer lloc a la mobilitat i la logística, convertint-se en la indústria que més volum d’inversió i nombre d’operacions va aconseguir gràcies a grans rondes en ‘start-ups’ com Capchase o Ritmo.

Així mateix, es percep un increment gradual de la inversió en ‘software’, sobretot a causa de la ronda tancada per la madrilenya Copado, que ascendia a 118 milions.

Els sectors tenen molt a veure en la decisió dels experts a l’hora d’invertir o no en una ‘start-up’. Des d’Angels Capital asseguren que per invertir en capital de risc es mira tant la magnitud del mercat en el moment de la inversió com la tendència a llarg termini. «És possible invertir en mercats petits que mostren clars signes de creixement actual o futur», afegeixen.

Tot i que aquest no és l’únic factor per decidir on posar els diners. L’equip, l’escalabilitat del projecte i el seu grau d’innovació són altres dels punts claus que analitzen els inversors.

De cara al 2022, el sector preveu mantenir aquesta línia de creixement en la inversió en empreses emergents. Així, el soci de The Venture City aposta que les empreses vinculades amb la innovació i la tecnologia en finances seguiran en el focus dels inversors en els pròxims mesos, així com el de «ciberseguretat, ‘healthtech’ i ‘gaming’».

Notícies relacionades

A aquests àmbits se n’unirà un que fins ara no ha aparegut en el ‘top ten’ d’indústries en què posen interès els ‘business angels’: la categoria de ‘future of work’. És a dir, projectes enfocats a millorar els ambients de treball. 

Després de veure com «s’ha triplicat el volum d’inversió en un any, l’ecosistema té molt bones perspectives de cara a l’any que ve. Dal Re Olleros espera que per al 2022 «les ‘start-ups’ espanyoles continuïn multiplicant la seva valoració i guanyant més pes encara en el sector europeu» i preveu un corrent de fons grans que entraran en rondes de finançament cada vegada més primerenques. Aquesta tendència impulsarà al seu torn «els ‘business angels’ a entrar en fases encara anteriors i a valoracions superiors», especifica l’expert.