Competitivitat

Ni una empresa espanyola és entre les 100 que més inverteixen en I+D del món

  • Les grans tecnològiques nord-americanes copen un rànquing elaborat per la Comissió Europea

  • Grifols repeteix com l’empresa catalana que més destina a innovació, però té més de 460 companyies globals per davant

El Banco Santander ha estat sancionat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

El Banco Santander ha estat sancionat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors. / MANU FERNÁNDEZ (AP)

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les empreses espanyoles van destinar una mica més de 17.000 milions d’euros a innovació l’any passat. Donant per fet, com fa el sector, que la porta d’entrada a aquesta innovació són les inversions en recerca i desenvolupament (R+D), resulta relativament fàcil posar nom i cognom a una quarta part d’aquests diners: hi ha 14 firmes espanyoles en el rànquing anual de les 2.500 empreses del món que més van invertir en I+D el 2020 elaborat per la Comissió Europea. Aquesta gairebé quinzena va destinar 4.500 milions d’euros en total, però cap prou com per figurar entre les cent inversores més grans, una avançada que queda deserta de noms espanyols.

El rànquing deixa igualment informació rellevant a nivell nacional, com que Banco Santander, Telefónica i Amadeus porten la davantera; que la representació catalana es redueix a Grifols i Almirall; que la resta són la immensa majoria companyies amb seu a Madrid o que Alphabet (matriu de Google), la companyia que més va invertir en R+D del món l’any passat, hi va destinar cinc vegades més que totes les espanyoles que apareixen en la llista juntes.

La primera nacional, el banc presidit per Ana Botín, va invertir 1.100 milions d’euros en I+D el 2020. La xifra, un 18% menor a la de l’any anterior, ha implicat que el grup descendeixi vint posicions en la llista i que acabi amb unes altres 137 corporacions al davant. També les catalanes, Grifols i Almiralls, van reduir els seus paquets en tres i nou punts, respectivament, i també totes dues cauen en relació amb el rànquing de l’any anterior. La primera va invertir el 2020 gairebé 300 milions d’euros en I+D, una xifra que la relega al lloc 470. En aquest sentit, malgrat estar en posicions inferiors, destaquen les inversions de la constructora ACS i de Red Eléctrica, que l’any de la pandèmia van ser un 40% superiors a les del 2019.

«Una empresa no inverteix perquè sí», analitza el delegat del rector de la UB per a la innovació i l’emprenedoria, Xavier Testar. «Hi ha una relació directa entre inversió en I+D, innovació i competitivitat», segueix.

Segons el seu punt de vista, que una recopilació d’aquest tipus no tingui cap empresa espanyola en les primeres posicions, diu diverses coses. «La primera, la dimensió del país, perquè la mida i la capacitat d’inversió en I+D van associades; la segona, que la inversió en I+D del país és baixa», explica aquest expert. «La tercera, que no hi ha prou programes públics que facilitin que les empreses s’apuntin a la I+D», completa.

Lluny de l’execució desitjable

Les dades que Testar posa sobre la taula indiquen que Espanya destina només un 1,2% del seu Producte Interior Brut (PIB) a recerca i desenvolupament, o que la taxa d’execució d’aquest tipus de despeses entre les empreses del país (56,8%) és considerablement inferior a la mitjana de la Unió Europea (67,5%).

«Als països més avançats en innovació, el percentatge d’execució de la despesa en I+D realitzat per les empreses és entre els dos terços i el 70% o més», contextualitza aquest càrrec de la UB, alhora que insisteix que «en tots aquests països, hi ha una part de despesa en I+D que es fa gràcies al recolzament públic». En aquesta línia, la seva recepta és incrementar les mesures d’estímul perquè les empreses s’apuntin a programes i projectes d’aquest estil i, per descomptat, incrementar la inversió pública en i+D.

L’exemple més evident que aquesta sinergia funciona, als seus ulls, es troba en rànquings com aquest de la Comissió Europea i, en especial, en el predomini d’empreses tecnològiques dels Estats Units en les primeres posicions. De fet, amb la xinesa Huawei en segona posició i la coreana Samsung en quart lloc, Alphabet (Google), Microsoft, Apple i Facebook ocupen en aquest ordre els llocs superiors de la llista.

Després d’aquestes apareixen les dues primeres europees, el grup Volkswagen i Roche, i completen el ‘top 10’ les també nord-americanes Intel i Johnson & Johnson. Les seves inversions van des dels gairebé 10.000 milions d’euros d’aquesta última, als més de 22.000 milions de la líder, que de fet va incrementar aquesta inversió en un 6% respecte a l’any anterior.

Notícies relacionades

«Europa s’ha cregut durant molts anys el discurs dels Estats Units que la recerca es fa a l’àmbit públic i la innovació a les empreses, però això no és cert», planteja Testar. Segons ell, el país americà subvenciona la recerca a través de grans agències com la NASA.

La llista de la Comissió Europea sembla confirmar la seva tesi, perquè només una de cada quatre empreses de les cent que més inverteixen en I+D té la seva seu en un país de la UE. 

Temes:

Empreses