Informe de conjuntura
Foment ratifica que l’òmicron i els problemes industrials alentiran la recuperació
La patronal adverteix que una pujada de salaris conforme amb la inflació podria complicar l’escenari

Fábrica de Seat en Martorell /
L’economia catalana es recupera, però a ritme més lent que mesos enrere i amb menys manxa de l’esperat. Els motius darrere de la frenada no són nous: una altra inesperada onada de covid, una dràstica ruptura d’estoc en la indústria i un important augment dels preus. «Les previsions que fan tots els organismes internacionals van en la línia de consolidar la recuperació dels nivells que teníem abans de la crisi, ja sigui aquest any o el pròxim», asseguren des de Foment del Treball, que al seu torn reconeix que els pròxims mesos hi haurà cert ressentiment de l’activitat.
La patronal de la gran empresa ha presentat aquest dimecres el seu informe de conjuntura econòmica, en el qual conclou que efectivament la recuperació s’alenteix, però que en cap cas hi ha senyals preocupants de caiguda significativa de l’economia.
«Tenim moments de certa borrasca, però tot apunta que serà una borrasca temporal i que podrem avançar amb aquest procés de recuperació a tot arreu», ha assenyalat el secretari general adjunt i director d’Economia de la institució, Salvador Guillermo. Aquest portaveu ha explicat que la nova onada de pandèmia, combinada amb els problemes derivats de la falta de subministraments, l’alt cost de l’energia i l’augment «molt significatiu» dels preus en general (però especialment a la indústria) «ha fet que a tot arreu les previsions tendeixin a corregir-se a la baixa, però sempre amb valors positius i encara significatius», ha insistit.
En concret, Guillermo ha recordat que durant la primavera entitats com el Fons Monetari Internacional (FMI), la Comissió Europea i l’OCDE vaticinaven un creixement econòmic per a Espanya el 2021 del 6,4%, del 5,9% i del 5,6%, respectivament. A prop d’acabar l’any, aquestes previsions han caigut al voltant d’un punt en els tres casos, passant al 5,7%, al 4,6% i al 4,5%, de nou respectivament.
Política monetària dura
Malgrat això, des de Foment han posat aquest dimecres èmfasi generalitzat que aquestes dades continuen sent positives, si bé sí que detecten un cert perill a curt termini que es negociï una pujada dels salaris d’acord amb l’IPC, l’Índex de Preus de Consum.
«Tot el procés de negociació col·lectiva ha de fer-se amb molta moderació, molta prudència i no fixant-se en valors actuals, sinó en valors relatius a mitjà termini», ha advertit Guillermo. Segons el secretari general adjunt de Foment, un augment significatiu dels sous podria consolidar els nivells d’inflació a mitjà termini (a més capacitat de consum, més augment de preus) i això, al seu torn, acabaria en una política monetària més dura que frenaria el creixement.
Notícies relacionadesAl seu parer, la inflació actual (d’un 5,5% el novembre en relació amb l’any passat, el nivell més alt en gairebé tres dècades) és un efecte temporal dels problemes de falta de subministraments que viu la indústria, però la situació es normalitzarà en un termini de mesos.
De fet, la recepta d’aquest representant patronal per millorar el nivell de benestar del país és millorar les seves ràtios de productivitat, un problema que Espanya arrossega des d’abans de la pandèmia i que és «imprescindible», ha acabat, per garantir el creixement econòmic.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
-
Ofert per
- Predicció meteorològica L’arribada d’una nova borrasca tornarà a portar pluges generalitzades a partir de dimecres