Empreses

El Govern obre les firmes de capital risc al petit inversor

El nou marc legal per a aquestes empreses pretén abaixar fins als 10.000 euros l’aportació mínima

El Govern obre les firmes de capital risc al petit inversor
1
Es llegeix en minuts

El dia en què el Consell de Ministres va donar llum verda a tramitar la llei Crea i Creix, des de la Moncloa ja es va avançar que el projecte incloïa potenciar els instruments financers alternatius al crèdit bancari. Segons el document que ha arribat ara al Congrés, això significa, entre altres coses, obrir les portes de les entitats de capital risc als petits inversors: amb el nou marc legal, la quantitat mínima per participar en aquest tipus d’inversió col·lectiva baixa dels 100.000 euros als 10.000.

L’única condició, segons el document a què ha tingut accés l’agència de notícies Europa Press, és que els inversors d’aquest perfil facin l’aportació sempre sota assessorament i amb quantitats que no superin el 10% del seu patrimoni, si és inferior als 500.000 euros.

El text inclou així mateix altres canvis. Per exemple, es modifica la legislació per especificar que l’objecte principal del capital risc són les inversions en ‘start-ups’, cosa que al document es defineix com a entitats financeres amb activitat sustentada essencialment a aplicar tecnologia sobre nous models de negoci, aplicacions, processos o productes.

A més, les firmes de capital risc petites i mitjanes (capital risc-pime) podran tenir fins a 499 empleats, gairebé el doble dels 250 a què les limita la normativa actual. L’objectiu del Govern central és homogeneïtzar aquesta figura amb la dels fons de capital risc europeus, cosa que afavorirà la unitat de mercat.

Millorar la competitivitat

Notícies relacionades

En l’anàlisi inclosa al document remès a les Corts, el Govern central argumenta que aquestes mesures contribueixen a la millora del funcionament del capital risc, unes entitats amb un paper molt rellevant en el conjunt de l’economia europea i en el seu finançament. L’accés més gran al finançament empresarial podria augmentar la competitivitat de les empreses, justifiquen, cosa que al seu torn tindria efectes positius sobre la competència. 

Aquesta sèrie de canvis se sumen als que inclou el projecte de llei pensat específicament per a les ‘start-ups’. El Consell de Ministres també va aprovar fa unes setmanes que comencés la tramitació d’aquesta proposta de marc legal, que inclou, per exemple, deduccions del 50% per a les inversions de fins a 100.000 euros a aquest tipus d’empreses.