Cost de la vida

La inflació es dispara fins al 6,7%, al nivell de fa gairebé 30 anys

L’IPC de desembre torna a escalar fins a l’1,3% respecte al mes anterior per l’electricitat i els aliments

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona  Spain  January 20  2017  REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad  luz

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona Spain January 20 2017 REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad luz / REUTERS / ALBERT GEA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La inflació va escalar al desembre fins a una taxa interanual del 6,7%, el nivell més elevat en tres dècades. L’índex de preus de consum (IPC) s’ha tornat a disparar al desembre fins a l’1,3% respecte al mes anterior, segons l’indicador avançat que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La cota a què s’ha arribat aquest mes, en cas de confirmar-se amb les dades definitives a mitjans del mes que ve, és la més elevada des de març de 1992.

En aquesta evolució destaquen la pujada del preu de l’electricitat, més car aquest mes que el desembre del 2020. També influeix, tot i que en menys mesura, l’augment dels preus de l’alimentació, contra el descens registrat l’any passat.

Les dades reflecteixen que l’escalada del nivell general de preus, que va començar amb l’energia, s’està traslladant al conjunt. La inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, el elements més volàtils) augmenta quatre dècimes fins al 2,1%, de manera que se situa gairebé cinc punts per sota de la de l’IPC general. 

El nivell de preus té efectes en moltes variables, que van des dels salaris fins a l’estalvi o les pensions, encara que aquestes últimes tenen com a referència la inflació mitjana anual que es va registrar al novembre passat, que es va situar entorn del 2,5%.

Salaris

L’evolució de la inflació contrasta amb la dels salaris, que fins al novembre van acumular un increment de l’1,49% als 2.757 convenis registrats fins al 30 de novembre. Aquest increment salarial està per sota de les directrius marcades en l’acord interconfederal per a l’ocupació i negociació col·lectiva (AENC) 2018-2020, que plantejava pujades salarials de l’entorn del 2% més un punt percentual lligat a conceptes com la productivitat, els resultats empresarials i l’absentisme laboral.

Pensions

Notícies relacionades

També afecta les pensions. Els pensionistes es veuran beneficiats per una pagueta per compensar la desviació respecte a la inflació estimada que va servir per actualitzar-les el 2021, el 0,9%. De tota manera no recuperaran tot el que han pujat els preus, el 5,5%, sinó que la referència serà la inflació mitjana de desembre del 2020 a novembre del 2021, situada entorn del 2,5%. El 2022, les prestacions s’han de revaloritzar a partir d’aquest nivell. .

Estalvi

Al seu torn, una inflació tan elevada afecta en especial l’estalvi que està en comptes i dipòsits bancaris, amb un interès mitjà del 0,01% en les que tenen un termini de fins a un any; del 0,47% entre un any i fins a dos i del 0,02% en els terminis de més de dos anys, segons les dades del Banc d’Espanya referides a l’octubre. Els tipus d’interès oficials segueixen en el 0%.

Temes:

IPC Preus