Empreses
Els concursos de creditors creixen un 34% el 2021
Aquest procediment previ a la fallida es duplica en l’hostaleria, que concentra ja una de cada sis insolvències
zentauroepp54297776 30 7 20 plaza gal la placidia tiendas cerradas foto anna ma200730203326
El segon any de pandèmia ha posat contra les cordes 5.862 empreses. Són les companyies que es van declarar en concurs de creditors el 2021, segons les dades del registre mercantil que ha obtingut la firma analítica Informa. La suma indica que aquests procediments previs a la fallida es van disparar un 34% l’any passat en relació amb el 2020 i que estan un 30% per sobre dels nivells d’abans de la pandèmia.
Iberinform, una altra companyia del sector, ha publicat també aquest dimecres la seva anàlisi mercantil. I si bé en el seu cas les dades surten del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i són una mica diferents, la conclusió final és gairebé idèntica: segons ells 6.051 empreses es van declarar insolvents el 2021, un 37% més que l’any anterior.
Sigui partint de la font que sigui «les dades reflecteixen un increment dels nivells de concursalitat», sintetitza aquest segona companyia en un comunicat. I això que, tal com recorda la firma, a Espanya està vigent pràcticament des de l’inici de la pandèmia un escut legal que deslliura els empresaris d’haver de declarar obligatòriament el concurs quan se saben insolvents. Aquesta moratòria serà vigent fins al 30 de juny d’aquest any, i és llavors quan es tem que els concursos de creditors s’amunteguin.
Sobretot perquè, malgrat aquest escut, les dades ja mostren els estralls de la pandèmia. Això es reflecteix en el fet que l’hostaleria, amb 922 d’aquests procediments l’any passat segons Informa, dupliqui els concursos de creditors del 2020 i estigui a mig camí de triplicar (+150%) els del 2019. En aquesta línia, el comerç es consolida com el sector amb més insolvències (1.247), una posició que ja era seva abans de la covid, però que accelera després d’aquesta crisi sanitària. En total, en aquest cas partint de la informació d’Iberinform, el sector serveis en el seu conjunt concentra més de la meitat dels concursos.
L’altre gran damnificat és el sector de la construcció i de les activitats immobiliàries, segona branca d’activitat amb més procediments (1.100) i una altra de les que més creixen: un terç segons Informa i gairebé un 50% d’acord amb Iberinform.
Catalunya al capdavant
Com ja és habitual en aquest tipus d’estadístiques, Catalunya és la comunitat que més concursos de creditors registra. Les més de 1.600 insolvències formals que li atribueix Informa suposen que la comunitat concentra aproximadament tres de cada deu casos. Així mateix, la xifra es dispara un 43% en relació amb l’any passat i a la situació prèvia a la pandèmia.
Malgrat això, la comunitat té per davant cinc zones més on ha crescut encara més el nombre d’empreses insolvents, amb Castella-la Manxa i Extremadura al capdavant amb increments superiors al 50%. Cap de les dues figura no obstant entre els territoris amb més concursos, un rànquing que encapçalen Catalunya, Madrid i el País Valencià.
L’únic matís favorable al territori català és que aquest lideratge no es replica en l’estudi de les empreses que es van dissoldre l’any passat. Segons Iberinform van ser 26.000 en tot l’Estat (un 14% més que el 2020), i és Madrid la que concentra més tancaments (tot i que també la que aglutina més obertures), amb Andalusia i el País Valencià per darrere. En aquest cas, Catalunya concentra només un 7% de les dissolucions.
Reforma concursal
Notícies relacionadesEn aquest sentit, el Govern acaba de començar a tramitar una nova llei concursal que entre altres coses pretén evitar precisament que les insolvències es tradueixin en tancaments. Aquest projecte de llei a què va donar llum verda el Consell de Ministres poc abans d’acabar l’any contempla que les empreses viables que es trobin davant dificultats financeres ocasionals puguin accedir a un procediment de reestructuració preventiva del seu deute. També que en determinats casos es puguin perdonar els deutes dels empresaris que s’acullin al mecanisme de la segona oportunitat o que les microempreses disposin de solucions específiques per a elles.
En definitiva, l’objectiu és que aquesta llei previngui i redueixi els concursos de creditors i les dissolucions. De fet, és en bona mesura per donar marge a l’aprovació d’aquesta nova norma i evitar així l’allau de procediments una vegada caigui la moratòria concursal, que el Consell de Ministres va decidir estendre aquest pedaç fins a l’estiu d’aquest any.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín