Efectes de l’òmicron
L’allau de baixes laborals per la covid ja frena la producció industrial
Les empreses comencen a patir retards en la fabricació dels seus productes al veure minvada la plantilla de treballadors
La pandèmia de covid-19 continua fent estralls en l’economia. L’allau de baixes laborals que s’està produint després de l’arribada de la variant òmicron, més enllà de les seves connotacions per a la salut dels treballadors, està començant a tenir conseqüències greus per al funcionament de les empreses. I és que l’impacte sobre les plantilles, que s’estan veient minvades per culpa del virus, ja està paralitzant cadenes de producció industrial i ocasionant retards en la fabricació de productes.
També l’alimentació i el gran consum han mostrat la seva preocupació pel caire que estan agafant els esdeveniments i la possibilitat que pugui acabar afectant el subministrament de productes bàsics. Amb tot això, tant la patronal d’aquest sector com la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) reclamen a Sanitat l’adopció de mesures que serveixin per accelerar la gestió de les altes laborals.
«No comptem amb substituts per falta de professionals qualificats»
El coronavirus, impulsat pel destacat poder contagiós de la variant òmicron, ha multiplicat les baixes laborals per quatre les últimes setmanes. L’Associació de Mútues d’Accidents de Treball informa que el desembre passat, al País Valencià, més de 49.000 treballadors van passar per aquesta situació, cosa que va suposar un increment de ni més ni menys que el 427% sobre el novembre.
Més enllà del greu problema sanitari que aquest tsunami de casos està comportant, l’enorme incidència del virus també ha començat a causar dificultats a les empreses, fins al punt de paralitzar cadenes de producció industrial. De fet, alguns dels principals sectors de la província d’Alacant ja han aixecat la veu d’alarma.
«Les baixes han obligat a prescindir d’alguns torns laborals»
Aquest és el cas del metall. El secretari general de l’associació provincial del sector, Luis Rodríguez, destaca que «algunes empreses estan podent fer front al problema amb el teletreball, però el nostre és un sector netament productiu i la multiplicació de baixes està causant interrupcions en alguns processos productius i generant retards a l’hora de servir les comandes».
En termes semblants s’expressa el president de l’Associació d’Empresaris Tèxtils del País Valencià, Pepe Serna, que destaca que també estan patint paralitzacions «i fins i tot, algunes empreses, en vista de la situació que s’estava generant a la seva plantilla, han aprofitat per tancar durant aquests dies festius. La veritat és que és un tema més que preocupant».
Per la seva banda, Marián Cano, presidenta de les patronals nacional i autonòmica del calçat, indica que «de moment no hem hagut de paralitzar cadenes de producció, però les empreses sí que s’estan veient obligades a fer autèntics equilibris. El pitjor és que la previsió passa perquè les baixes vagin creixent encara més els pròxims dies».
«Les empreses s’estan veient forçades a reorganitzar la feina»
En aquest context, el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha informat que han contactat amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per traslladar-li la seva preocupació «pel fort increment dels contagis i la repercussió que això està tenint sobre les empreses».
Altes complicades
Des de l’organització, en concret, es destaca que els treballadors s’estan trobant amb dificultats a l’hora d’obtenir l’alta a causa de la congestió que pateix l’atenció primària, fins al punt que, afegeixen, es calcula que un de cada set empleats que està de baixa en aquests moments es podria reincorporar immediatament, però no ho fan al no aconseguir l’autorització mèdica.
És per això que la CEV reclama que es faciliti l’alta laboral automàtica a totes les baixes per covid un cop superats els set dies que actualment estableix el període de quarantena, o altres que les autoritats poguessin indicar, sense necessitat d’anar als centres d’atenció primària. A més, i com ja es va fer en el cas de la vacunació, les empreses posen a disposició del sistema públic de salut les seves mútues d’accidents de treball per col·laborar i contribuir a evitar consultes innecessàries.
«Un de cada set treballadors es podria reincorporar immediatament»
També demanen una reducció dels períodes de quarantena als mínims indispensables per garantir la correcta gestió de la pandèmia partint de la informació científica disponible i l’experiència acumulada els dos últims anys.
Són les mateixes reivindicacions que fan les organitzacions que integren la cadena de valor de l’alimentació i el gran consum, que en aquest cas les han remès directament als ministeris de Sanitat, Treball, Indústria, Agricultura i Seguretat Social. Des d’aquests sectors es destaca que el funcionament de les operacions als centres de treball, especialment els establiments oberts al públic i les plataformes logístiques, s’està complicant extraordinàriament, cosa que podria acabar afectant el subministrament de productes bàsics.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"