Diferències patronals

«Insegura», «farragosa» i «conflictiva»: així descriu Foment la reforma laboral avalada per CEOE

  • La patronal catalana carrega contra la nova norma del Govern i constata les divisions internes en la gran patronal espanyola

«Insegura», «farragosa» i «conflictiva»: així descriu Foment la reforma laboral avalada per CEOE
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La nova regulació introdueix més dosis d’inseguretat jurídica», és «farragosa», «generarà conflictes» i pot «afavorir el frau». Aquests són només alguns dels adjectius que la direcció de Foment del Treball va fer servir per descriure la nova reforma laboral en la primera reunió mensual de la junta directiva aquest 2022. La disconformitat de la històrica organització empresarial catalana –i fundadora de CEOE– és pública i notòria, fins al punt que es va abstenir de donar-li suport quan Antonio Garamendi els va demanar el sí. La reforma es troba ara en tràmit parlamentari i el Govern busca les aliances a través de les forces nacionalistes –amb ERC com a actor clau– per sumar les majories necessàries.

«No es pot obviar que el plantejament inicial del Govern i dels sindicats proposava encara més elements retrògrads i perjudicials des de la perspectiva empresarial, però analitzant el resultat final de la reforma s’ha de concloure que es tracta d’una reforma desequilibrada», escrivia a les pàgines d’EL PERIÓDICO el director de Relacions Laborals de Foment, Javier Ibars, pocs dies després que es formalitzés l’acord. 

I és que la reforma laboral que afronta ara el complicat tràmit parlamentari ha aixecat polseguera al si de la CEOE. La postura crítica de l’organització liderada per Josep Sánchez Llibre –que en la seva etapa com a diputat de CiU en el Congrés va votar a favor de la reforma del PP– la van secundar la patronal madrilenya (CEIM), la de l’automòbil (ANFAC) i, amb especial rotunditat, l’agrària (ASAJA). Un malestar que pot tenir conseqüències en les pròximes eleccions a la presidència de CEOE, previstes per al novembre i en les quals Garamendi podria aspirar a un segon mandat. «S’ha perdut una oportunitat per flexibilitzar i modernitzar les nostres relacions laborals», es va lamentar Ibars en aquestes pàgines el 5 de gener.

«Greus perjudicis per a l’ocupació»

El principal objectiu de la reforma pilotada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, és reduir els elevats nivells de temporalitat que arrossega el mercat laboral espanyol des de fa dècades. Una meta que, segons l’opinió que ha traslladat Foment als seus, no aconseguirà. Foment del Treball insisteix a remarcar que comparteix «l’objectiu de reduir les elevades taxes de temporalitat del nostre mercat de treball». No obstant, considera que «la reforma aprovada és regressiva, desalineada i desconeixedora de la realitat i necessitats del nostre teixit productiu i la seva aplicació comportarà greus perjudicis per a l’ocupació».

Notícies relacionades

En aquest camp, l’increment de les sancions per abús de la temporalitat, que a partir de la reforma imposarà tantes multes com empleats en frau i no només una per centre de treball, ha sigut una de les qüestions que més rebuig ha generat des del primer moment entre l’empresariat català.

Tampoc els agrada el resultat en matèria de negociació col·lectiva, on s’ha recuperat la ultraactivitat indefinida i la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa pel que fa a salaris i complements. «Paralitzarà part de la negociació col·lectiva i impedirà l’actualització dels seus continguts», consideren des de Foment. Pel que fa als ertos, un altre dels pilars de la reforma, els empresaris catalans veuen amb bons ulls les novetats i l’augment en el suport públic en casos de crisis conjunturals o sectorials, però critiquen l’excés de discrecionalitat política en l’autorització dels expedients i el titllen de «pèrdua d’oportunitat».