Informe de Cotec

Espanya suspèn en la seva transició a l’economia circular

  • L’últim Informe Cotec d’Economia Circular alerta de l’estancament que s’ha produït en cinc anys

Espanya suspèn en la seva transició a l’economia circular

Unsplash

4
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

La societat espanyola està lluny d’arribar als requeriments europeus en matèria d’economia circular. Aquesta és la principal conclusió de l’informe que acaba de presentar la Fundació Cotec. L’estudi, realitzat per l’organització amb caràcter biennal des de 2016, analitza l’evolució i la situació d’aquest model de producció i consum a nivell nacional respecte a Europa. I la principal advertència té a veure amb «l’estancament en els últims cinc anys», malgrat que s’han posat en marxa polítiques i estratègies en diferents nivells administratius i empreses i que ara hi ha més part de la ciutadania que coneix el concepte.

Les últimes dades disponibles, corresponents a 2019, revelen que a Espanya l’ús circular de materials era del 10%, és a dir, només el 10% dels requeriments totals de material venien de material recuperat. Les xifres espanyoles d’ús circular de materials se situen per sota de la mitjana de la UE en tot el període considerat, tot i que els valors més baixos es donen entre 2014 i 2015, amb un 7,7% i un 7,5%, respectivament. La UE se situava el 2019 en el 12%, tot i que no mostra una millora significativa en els últims cinc anys malgrat la intensa política d’economia circular. Dels cinc països europeus seleccionats per la fundació pels seus esforços per aconseguir una economia circular, destaquen els Països Baixos, amb un ús circular de materials del 30%, i França (20%), mentre que a l’altre extrem se situa Finlàndia, amb un 6,3%.

Espanya també es queda per darrere en reciclatge: la taxa és del 35%, lluny de la mitjana europea (48%) i de l’objectiu del 50% que la Comissió Europea va marcar per a 2020. També suspèn en el tractament de residus: a Espanya, el dipòsit de residus en abocador el 2019 va ser del 54%, mentre que l’objectiu fixat per la UE estableix que no s’ha de superar el 10% per a l’any 2035. 

Davant d’aquesta situació, la Fundació Cotec assegura que si a Espanya «ja era patent la necessitat d’accelerar urgentment les reformes estructurals» per posar-se al dia amb les normatives comunitàries, això es farà encara més complex amb els nous objectius de reciclatge de residus municipals, «ara més ambiciosos». Per a 2025, els països de la UE hauran de reciclar el 55% dels residus municipals generats, un percentatge que s’elevarà al 60% el 2030 i al 65% el 2035.

«Espanya necessita més ambició en les polítiques circulars en tot l’entramat econòmic», recomana l’informe, en el qual es detalla que les mesures «parcials» que s’han anat adoptant han estat centrades sobretot en la gestió dels residus, «on hi ha encara molts punts febles per augmentar l’eficàcia de la recollida selectiva i millorar el reciclatge pel que fa a la quantitat i/o qualitat». 

Plans en marxa

Des de mitjans de 2020 Espanya compta amb l’estratègia nacional ‘Espanya Circular 2030’, que ha vingut acompanyada per un pla d’acció fins a 2023 i que es veurà reforçada pel Pla de Recuperació Transformació i Resiliència per a Espanya. En concret, en la guia mestra per a l’assignació dels fons europeus es preveu una assignació de 850 milions d’euros per a la política de residus i l’impuls de l’economia circular. 

En paral·lel a l’empenta estatal, s’han produït «alguns progressos parcials» en diverses comunitats autònomes i ajuntaments, entre les quals es destaca la que impulsa la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) amb l’estratègia local d’economia circular de 2019. 

Són plans que venen marcats pel desenvolupament de les iniciatives que la Unió Europea implanta des de 2015 i, d’acord amb l’informe, es fa necessari accelerar en la transició a la circularitat en un context derivat de la covid amb «greus impactes econòmics i socials que se sumen a una històrica crisi ambiental». En un nou escenari d’escassetat de matèries primeres, colls d’ampolla a les cadenes de subministraments i l’alça pronunciada de la inflació, des de Cotec consideren que la recuperació de recursos i materials per incorporar-los de nou al cicle productiu «podria contribuir en part a cobrir la demanda». 

Notícies relacionades

En aquest sentit, Cristina Garmendia, presidenta de Cotec, va valorar durant la presentació del document el treball de les empreses que actualment contribueixen a impulsar models de negoci circulars en diversos sectors. «Ja hi ha un present que construeixen cada dia milers de professionals experimentats en diferents instal·lacions, moltes d’elles poc conegudes i de vegades fins i tot amagades als ulls de l’opinió pública», va afirmar. 

Amb el seu informe, l’organització insta els actors implicats, tant del sector públic com del privat, a abordar l’escenari postpandèmia com un «impuls a la creativitat, la innovació i l’emprenedoria per encarrilar esforços» cap aquesta nova economia amb la qual es realitzi una gestió «més eficient» dels recursos. Per això Cotec advoca per emprendre mesures centrades especialment en la reparació i la durabilitat, tot i que també orientades al reciclatge de productes, la prevenció de desaprofitament d’aliments, l’ecodisseny i l’ecoinnovació, a més de promoure més sensibilització entre la ciutadania.