Conflicte a Europa
Crisi d’Ucraïna: ¿quant gas subministra Rússia a Espanya?
El Govern central assegura que Espanya no tindrà problemes de proveïment de gas natural per culpa del conflicte entre el Kremlin i Ucraïna, però sí que podria afectar l’encariment d’aquesta matèria primera
Una mica menys del 10% del gas natural queEspanya importa de l’exterior procedeix de Rússia, un subministrament que es podria veure compromès si aquest país decideix una intervenció militar sobre el seu veí Ucraïna.
No obstant, en els últims dies tant la vicepresidenta tercera del Govern central, Teresa Ribera, com el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, han assegurat que Espanya no tindrà problemes de proveïment de gas natural per culpa del conflicte entre Rússia i Ucraïna, tot i que sí que es podria veure afectada per un encariment d’aquesta matèria primera.
Segons dades de la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers (Cores), al novembre el 9,8% de les importacions de gas natural a Espanya van procedir de Rússia, molt lluny d’Algèria, que amb el 31,9% n’és el nostre principal subministrador.
En l’acumulat de l’any, Rússia ha importat a Espanya 32.832 gigawatts per hora (GWh) de gas natural, i és el quart país amb més volum d’importacions amb un 8,7% del total, per darrere d’Algèria (44,5%), els EUA (13,3%) i Nigèria (10,9%), i superant Qatar (6,7%), França (4,6%), Trinidad i Tobago (3,3%) i Noruega (2,9%).
Des que el 2018 comencés a subministrar gas a Espanya a través de la planta Yamal LNG, Rússia ha anat augmentant la seva participació en les importacions que rep anualment Espanya, passant del 2,5% amb el qual va tancar el 2018 i el 8,5% del 2019, abans que esclatés la pandèmia, al 10,4% del 2020.
Malgrat això, Algèria continua sent el país que més gas natural exporta a Espanya, tant per gasoducte com per barco, tot i que la seva participació ha anat variant en els últims anys –va ser del 51,3% el 2018, del 33,1% el 2019 i del 29,1% el 2020– coincidint amb l’augment de les importacions provinents dels EUA.
El gas rus arriba amb barco
A diferència d’Algèria, el gas que exporta Rússia a Espanya arriba a través de vaixells metaners a 160 graus centígrads sota zero en estat líquid (gas natural liquat), que es descarrega a les sis plantes de regasificació que té el gestor del sistema gasista espanyol Enagás, on es converteix a estat gasós.
Al no haver-hi un gasoducte que connecti els dos països, a més del relativament baix percentatge de gas natural que rep Espanya de Rússia, l’esclat d’un possible conflicte internacional no tindria un efecte tan directe a Espanya com sí que ho faria en altres països europeus com Alemanya, molt més dependent del subministrament rus per la seva situació geogràfica.
Actualment, Espanya compta sis punts de connexió internacional per al subministrament de gas natural: dos amb Algèria, per Tarifa (Cadis) i Almeria (amb els gasoductes del Magrib i Medgaz respectivament); dos amb Portugal, a través de Badajoz i Tuy (Pontevedra); i dos més amb França, per Irun (Guipúscoa) i Larrau.
En cas de no poder continuar important gas natural de Rússia, Espanya hauria de trobar altres alternatives que passen per augmentar les importacions provinents d’altres mercats, com ja va fer quan a principis de novembre un conflicte diplomàtic entre Algèria i el Marroc va provocar el tancament del gasoducte Magrib-Europa (GME) després de 25 anys de subministrament ininterromput.
El tancament d’aquesta via, que proporcionava a Espanya el 25% del seu aprovisionament de gas natural, va forçar Espanya a augmentar el subministrament que rep a través de l’altre gasoducte que connecta el país amb Algèria, el de Megdaz, i a rebre la resta de gas natural a través de barcos metaners en forma de gas natural liquat.
En aquest sentit, el 46,3% de les importacions netes rebudes per Espanya des de començament d’any van arribar a través de gasoductes, davant el 53,7% que ho van fer amb barco, un percentatge que el 2020 va ser del 35,3% i del 64,7%, respectivament.
Possible increment del preu del gas natural
El que sí que podria provocar una intervenció militar de Rússia a Ucraïna seria l’encariment del gas natural, que ja per si mateix es troba en nivells molt elevats com a conseqüència de la crisi energètica que fueteja gran part d’Europa.
Notícies relacionadesEn aquesta línia es va pronunciar fa uns dies Ribera, que, malgrat assegurar que el proveïment de gas natural a Espanya estava garantit, va dir que la situació provocada per una possible invasió russa era «inquietant» i podria impactar en els preus d’aquesta matèria primera.
«És un tema molt sensible. Espanya compta amb una posició sòlida quant a la garantia de subministrament i, a més, la infraestructura de regasificació de què disposem permet el ràpid accés a gas natural liquat per barco i per tant no hi ha problema de proveïment amb fonts gaire diferents», va explicar Efe fa uns dies.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín