Conflicte comercial
La UE denuncia la Xina davant l’OMC per les seves restriccions comercials a Lituània
La Comissió Europea diu que les restriccions que imposa Pequín al país bàltic van contra les normes de l’Organització Mundial del Comerç
L’obertura d’una oficina de representació de Taiwan el juliol de l’any passat a la capital lituana de Vílnius va ser l’element que va encendre la metxa. Arran d’aquella decisió, el Govern de la Xina va començar a bloquejar, com a mesura de pressió, les importacions europees que continguessin components procedents de Lituània. Fins i tot va anunciar a finals de novembre que deixava d’entregar visats al país bàltic. Dos mesos després, i després de fracassar l’intent per reconduir la situació, la Unió Europea ha decidit denunciar davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC) el que considera pràctiques discriminatòries de Pequín contra Lituània, que també estan colpejant altres exportacions procedents del mercat únic europeu.
«Llançar un cas davant l’OMC no és un pas que prenguem a la lleugera. No obstant, després de repetits intents fallits de resoldre el problema bilateralment, no veiem cap altra manera d’avançar que sol·licitar el procediment de resolució de disputes amb la Xina davant l’OMC», ha explicat el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, recordant que «la UE està decidida a actuar de manera unida i ràpida contra les mesures que infringeixen les normes i que amenacen la integritat del nostre mercat únic».
Notícies relacionadesEs tracta del primer pas en el procediment de resolució de conflictes al qual Brussel·les ha decidit acudir després de fracassar la via oberta a nivell bilateral amb Pequín. Segons ha explicat la Comissió Europea en les últimes setmanes han obtingut proves de diversos tipus de restriccions que inclouen la negativa a autoritzar l’entrada de productes procedents del país del nord d’Europa a través de les duanes xineses, el rebuig de les sol·licituds d’importació procedents del país bàltic així com la pressió a empreses europees d’altres estats membres perquè eliminin peces dels seus subministraments quan els exporten a la Xina.
Aquest tipus d’accions, que Pequín va començar a aplicar el desembre passat sense informar-ne la Unió Europea ni les autoritats lituanes, semblen ser discriminatòries i il·legals, segons les normes de l’OMC, perquè estan perjudicant tant els exportadors lituans com els d’altres estats membres. L’obertura de consultes és la primera etapa en el procediment de resolució de conflictes. Si aquestes consultes no donen un resultat positiu en un termini de 60 dies, la UE podrà sol·licitar l’establiment d’un panel que dirimeixi el nou contenciós que arriba en plena escalada de les tensions amb Rússia.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034