Mercat de treball
¿Qui guanya i qui perd amb la nova reforma laboral?
El contingut és fruit del consens entre patrons i centrals, cosa que ha deixat una norma que busca l’equilibri, tot i que beneficia més treballadors que empreses
El Congrés dels Diputats votarà aquest dijous si convalida o no el reial decret que estructura la reforma laboral pactada entre el Govern, la patronal i els sindicats. El paquet de normes ja publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i en vigor inclou una bateria de mesures que canvien part de les regles del joc del mercat de treball. I algunes d’aquetes deroguen part de la reforma laboral heretada de l’etapa de Mariano Rajoy. El contingut és fruit del consens entre patrons i centrals, cosa que ha deixat una norma que busca l’equilibri entre les parts. Algunes beneficien clarament els treballadors i d’altres estan més dissenyades per als interessos empresarials, tot i que en el balanç final de la reforma els primers sumen més gols que els segons. I és que la principal carta dels patrons per afegir-se a l’acord va ser minimitzar els danys que hauria pogut causar-los una reforma més esbiaixada i que toqués diversos pilars de la norma de Rajoy que aquesta no toca. Reforma, aquesta última, que beneficiava clarament els empresaris.
Els partits i sindicats defensors de la norma argumenten que de les mesures aprovades no n’hi ha cap que resti drets als treballadors, mentre que els detractors la titllen d’insuficient i critiquen que algunes de les herències de Rajoy que perjudiquen els empleats i beneficien les empreses –com les indemnitzacions, els salaris de tramitació o l’autorització administrativa dels eros– continuen vigents en l’actual ordenament. En aquest article repassem el contingut de l’aprovat i a qui beneficia més.
Temporalitat: veto al contracte d’obra i servei
El nucli central de la reforma del Govern de coalició està pensat per limitar la temporalitat a Espanya, la més alta d’Europa. Aquí qui més té a guanyar són els treballadors, sobretot els joves i les persones sense estudis universitaris o d’FP. I qui més té a perdre són les empreses amb un ús intensiu de la temporalitat, especialment localitzades en l’agricultura, la indústria manufacturera, la construcció i la restauració.
La novetat més substancial de la reforma és l’eliminació del contracte per obra i servei, que durant el 2021 va representar un de cada tres contractes firmats. I l’esmentada eliminació beneficiarà principalment aquells treballadors amb estudis bàsics. El 85% de les persones que van firmar un contracte d’obra i servei l’any passat no tenien una titulació d’FP o universitària.
El sector més afectat per l’eliminació d’aquest contracte és l’agricultura, fins al punt que un de cada quatre contractes d’obra i servei els firmaven peons agraris. Altres gremis que hauran de redirigir la seva contractació –caldrà veure si cap a la indefinida– seran la indústria manufacturera, la restauració, la construcció, els serveis jurídics i els professionals de la cultura i espectacles.
Per edats, els joves són les capes que més temporalitat concentren, que més contractes per obra firmen i els contractes dels quals són de menor durada. Les principals vies d’atac de la reforma a la temporalitat.
Ertos: els empresaris s’estalvien indemnitzacions
La reforma laboral consolida part del model d’ertos que el Govern ha habilitat de manera extraordinària durant aquesta pandèmia. Aquí si bé guanyen tant treballadors com empreses, les ajudes públiques habilitades per a aquest mecanisme han sigut un dels incentius que han acabat atraient la patronal al sí. D'aquetsa manera, incentivant el Govern un mecanisme alternatiu a l’acomiadament, les empreses s’estalvien una despesa substancial en indemnitzacions.
Tant en els nous ertos del Mecanisme RED, com en els ja existents (per causes econòmiques, organitzatives o de producció) o en els de força major, l’empresa podrà accedir a diferents nivells de bonificacions en les quotes a la Seguretat Social dels treballadors. Per a això haurà de complir una condició: manteniment de l’ocupació durant els sis mesos després de finalitzar l’erto. A més, en els ertos clàssics i en els sectorials del Mecanisme RED, els empresaris només es podran beneficiar d’una bonificació del 20% en les quotes socials si imparteixen formació als treballadors.
Negociació col·lectiva: els sindicats recuperen posicions
La reforma dissenyada per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, deroga només part de la norma del PP i el seu valor normatiu se centra a introduir-ne de nous. No obstant, hi ha dos elements de l’herència de Rajoy que sí que toquen directament i que afecten la negociació col·lectiva. El primer és la ultraactivitat i aquí la reforma beneficia directament els sindicats i els qui perden són els empresaris.
Des de l’entrada en vigor de la reforma els convenis que caduquin no decauran. Habitualment un conveni es negocia per a una vigència de tres anys i una vegada aquest venç les parts han de negociar un nou. Si no hi ha acord, abans de la reforma el conveni dequeia i l’empresa podia retirar gran part de les condicions fins aleshores vigents. Ara això canvia i mentre no es negocia un conveni nou el salari i els altres components de l’anterior conveni segueixen vigents fins al nou acord.
Un altre punt que es deroga de la reforma del PP i en el qual guanyen posicions els sindicats en detriment dels patrons és en la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa. Abans de l’anterior reforma, una empresa podia crear un conveni amb pitjors condicions que el sectorial, cosa que els servia per competir a la baixa. Aquí les empreses que valoren unes relacions laborals de qualitat també han sortit guanyant, perquè es deslliuren de competidors ‘low cost’. Ara un conveni d’empresa només es pot firmar si és per millorar el del sector.
Subcontractació: límit a competir amb salaris a la baixa
La reforma laboral pactada pretén fer de la subcontractació una via perquè les empreses s’especialitzin, no perquè s’estalviïn salaris. Aquí han guanyat els treballadors, especialment perfils com les cambreres de pis, els vigilants de seguretat o els transportistes, entre d’altres. I han perdut les empreses afins a estalviar-se costos a costa dels salaris dels subcontractats.
La nova norma especifica que «el conveni col·lectiu d’aplicació per a les empreses contractistes i subcontractistes serà el del sector de l’activitat desenvolupada en la contracta o subcontracta». És a dir, que si Seat contracta una empresa perquè li faci la neteja, aquests treballadors cobraran segons el conveni de neteja. Els sindicats haurien volgut guanyar més drets i –seguint l’exemple– que el conveni d’aplicació per a un subcontractat per Seat fos el de Seat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao